Ana Juginović ! PRVAKINJA KOJA JE ZAUVIJEK PROMIJENILA POVIJEST BAKELITNIH BALOTA U HRVATSKOJ !

Hrvatska će nakon 9 godina imati finalista KEP-a ! BISTON ILI ISTRA POREČ ?!
8 studenoga, 2022
PONAJBOLJI BOĆAR U POVIJESTI U HRVATSKOJ ?! Marin Ćubela na 3 svjetske titule !
9 studenoga, 2022

Ana Juginović ! PRVAKINJA KOJA JE ZAUVIJEK PROMIJENILA POVIJEST BAKELITNIH BALOTA U HRVATSKOJ !

Tonći Jerić i Ana Juginović

Osamnaestogodišnja Ana Juginović je vrlo brzo ispunila sva svoja, klupska, očekivanja bližnjih, kao i očekivanja šire javnosti. Da danas “okači balote i klin”, njen doprinos igri je takav da će ga pamtiti generacije. Ana je u 2022. godini osvojila jedno svjetsko zlato (juniorsko) i broncu u seniorskoj konkurenciji. Napravila je nešto što nitko nikada nije uspio dosada sa bakelitnim balotama.

Raffa je projekt koji u Hrvatskoj postoji godinama, ali nikako na razini na kojoj to raffa i Hrvatska zaslužuju. Anini suigrači iz Turske su mogli, da ne kažemo morali, imati po desetak svjetskih i europskih titula u raffi do sada, pa se po tri svjetske titule koje danas imaju Marin Ćubela i Leo Brnić u Volo boćanju ne bi doimale toliko nedostižne. Percepcija bi bila upravo suprotna. Kako je povijest takva kakva jest, a ne kakva je mogla biti, Ana Juginović će 2022. godinu dočekati na vrhu piramide kada su bakelit i raffa u pitanju, a igrači seniori će još morati “zasukati rukave” kako bi do njenih dostignuća stigli. Balota je u Insbrucku i Mersinu muškom dijelu reprezentacije okrenula leđa, ali nada je a to neće trajati vječno. Hrvatska evidentno ima potencijal za najveće domete u raffa boćanju. Neki analitičari idu toliko daleko da tvrde da ima potencijal za dostići dominantnu Italiju, koja je danas u raffi ono što je “Dream team” u košarci.

Kako je mix par (muškarac i žena) sve češća pojava u boćanju, upravo Ana je ta koja bi u seniorskoj konkurenciji, poput situacije koja se dogodila u juniorskoj konkurenciji (Roko Velić, srebro iz Rima 2022.), mogla pogurnuti muški dio reprezentacije prema postolju.

Zbog svega navedenog njena uloga u budućnosti raffa boćanja je iznimno važna. Ova mlada boćarica sa Naklica i nositeljica igre boćarskog kluba Naklice će još dugo biti okosnica kluba i reprezentacije Hrvatske.

Koliko bi iz prespektive neke daleke budućnosti njen domet mogao biti važan, najbolje svjedoči činjenica da je prije nešto manje od pola stoljeća je dio najboljih talijanskih sportaša u igri sa bakelitnim balotama se “zoga” sa špondama i gumom (takva vrsta igre se igrala u Italiji tada, kao što se igra i danas, samo je mnogo manje popularna od raffe u Italiji i istog načina balotanja u Hrvatskoj) je prešao u dvorane za raffu. Zato je talijanska reprezentacija danas na vrhu. Sama. Nadamo se ne još za dugo, jer Hrvatska raste, a proces prebacivanja najboljih sportaša iz “zoga” u raffa teren je u punom jeku. Dogodine se očekuje nikad konkurentnija bitka za raffa reprezentaciju, poglavito ako HOO “raffi da na važnosti”. U tom trenutku bi ulog postao toliko ozbiljan da bi mogli dobiti prve raffa profesionalce, koji će trenirati isključivo raffu.

Povijest bakelitnih balota se piše i to rapidnom brzinom, a Ana Juginović je ta koja je proces pečatirala rezultatom i to prvim povijesnim medaljama sa svjetskih prvenstava za Hrvatsku !

Comments are closed.