Diljem Dalmacije: VUKAN, PLAZONJA I ŽELE PROTUTNJALI BASTOM

Diljem Dalmacije: DAN KADA SU POBIJEDILE BALOTE I FAIR PLAY
18 ožujka, 2016
Diljem Dalmacije: NAJVEĆA MLADA NADA DALMACIJE DUJE PIRIĆ BRILJIRAO U JESENICAMA
21 ožujka, 2016

Diljem Dalmacije: VUKAN, PLAZONJA I ŽELE PROTUTNJALI BASTOM

Vukan Žele Plazonja

Detaljno praćenje balotaša diljem Dalmacije tek je u povojima. Tek mjesec i pol dana pod povećalom su oni najbolji igrači. Međutim, to je jako kratak period, i nadasve period u kojem se bilo nemoguće dotaknuti baš svih pravih balotaša, pogotovo što su „Novosti“ koje publika ima mogućnost pratiti putem stranice direktno vezane uz one igrače koji su sudionici završnica aktualnih odnosno turnira koji su upravo u toku.

Stoga, pružila se idealna prilika javnost upoznati sa onim igračima koji u ovom periodu nisu sudionici završnica onih aktualnih turnira, a njihov doprinos kroz igri povijest balotanja je evidentan i neupitan. Mogućnost da igrače koje ćete danas upoznati pratimo u nekoj od završnica u sljedećih mjesec ili dva jako je velika. Radi se igračima koji iza sebe imaju rezultat, određeni broj osvojenih turnira, posjeduju igrački kvalitet i u svakoj utakmici sposobni su pobijediti bilo kojeg igrača u Dalmaciji.

Ante Tonći Vukan, Marko Plazonja i Željko Juričić danas su se prošetali utakmicom u Bastu. Marka je publika sa oduševljenjem dočekala jer su u svježem sjećanju njegova epizoda sa Markom Skejom, legendom mjesta Sedramić i šibenskog boćanja, koji je prije mjesec dana bravurama zapalio publiku Basta, nakon što je prešao 150 kilometara da bi uveličao turnir. Današnja trojka inače je odlično posložena ekipa i nije ostavila nikakve šanse protivniku, prepustivši im svega nekoliko punata.

Ante Tonći Vukan. Ono što je legendarni Stipe Petričević u boćanju, to je Vukan u bakelitu. Radi se o klasičnom pucaču u trojci i paru. Forte mu je, naravno, pucanje odnosno vuča. U balotaškoj terminologiji popularan je pojam „rođeni pucač“. Vukan je upravo to. On i Petričević čak imaju i sličan način izbacivanja balote iako se radi o potpuno drukčijem sportu. Jako rijetki su mečevi u kojima on podbaci u pucačkom dijelu, a na svoj dan njegovo pucanje je umjetnost. Bilo da se balota vidi pola, trećinu ili kvarat, lakoća kojom on to riješava je zapanjujuća. Protivnik po njegovom izražaju takav dan može osjetiti, a takvog Antu gotovo je nemoguće pobijediti. Balote igra „otkad zna za sebe“. Njegove epizode sa Matom Kesićem su u svježoj memoriji boljih poznavatelja balota. Nema turnira u regiji ni mjesta kojeg kao igrač nije posjetio, a jedan dio istih napustio je kao slavodobitnik kroz povijest igranja.

Željko Juričić. Popularni Žele kroz svoju balotašku karijeru igrao je gotovo sa svim najboljim igračima. Osim sa spomenutim Matom Kesićem (između ostalih) najpoznatije su njegove utakmice sa Igorom Žuljevićem sa kojim je zabilježio i najveće uspjehe. Igrač je koji u igri može odigrati sve pozicije. Prvara u paru i trojci, korektora, a po potrebi i pucača. Zahvalan je igrač gume. Kad je odigravanje balota u pitanju nema ozbiljan nedostatak. Ipak, s obzirom na eksplozivan izražaj, često od suigrača traži maksimum u odigravanju unutar utakmica što zna biti kontraproduktivno za ekipu i rezultat. Bez obzira na navedeno jedan je od najzabavnijih balotaša a njegovo prisustvo garant je šale i dobre zabave, prvo na „svoj račun“, a onda i na tuđi. Kako on kaže, nakon što je Ivanovog oca naučio balotanju, sad je mentor mladom i potencijalnom Ivanu Žuljeviću, od kojeg planira napraviti jednog od najboljih balotaša u regiji u godinama koje dolaze.

Marko Plazonja. Ovaj ambasador balotanja u Dalmaciji vrlo često je, kao i Žele, suigrač najmlađim igračima. Njegov sin Ante Plazonja posjeduje potencijal da bude jedan od boljih igrača u budućnosti. Zajedno sa potentnim Petrom Muslimom u 2014. godini nanio je jedini poraz Luki Žuri i Denisu Ramljaku koji su od četiri odigrana turnira u toj godini osvojili ostala tri. Osim što je uvijek spreman na pomoć i savjet svakom mladom igraču Marko drži neke balotaške rekorde. Zajedno sa Marijanom Boticom od devet odigranih turnira igrao je osam finala, od kojih je par osvojio sedam, što je nestvaran rezultat. Također, vjerovatno je jedini igrač koji ima pozitivan omjer pobjeda i poraza sa Lukom kad se uzme u obzir 900 aktivnih i oko 6000 balotaša ukupno u Dalmaciji. Prava je noćna mora velikih igrača, jer osim što u igri može odigrati sve, valjača, korektora u trojci i pucača, izrazito je tvrd igrač koji se nikada ne predaje. Osim sa Boticom imao je i značajne igračke epizode sa Matom Kesićem i Igorom Žuljevićem.

Također uz Marka Skeju, Plazonja je predvodnik vala igrača iz njegovog rodnog i izrazito balotaškog mista. Ponos Sedramića su, između ostalih i već nabrojenih, apsolutno legendarni Stipan Mujan – Ćipe, Nikica Mujan i balotaški bombarder Ive Elez. Skupina igrača već 15 godina u Sedramiću organizira balotaški turnir u čast na Ivinog brata Nediljka Eleza – Peću. Prvi takav balotaški turnir odigran je 2001. godine, a u ovih 15 godina igranja ne postoji više ni manje poznati igrač koji na turniru nije sudjelovao.

ekipa sedramić

Slika 1. Ekipa iz Sedramića na terenu

Ante Plazonja

Slika 2. Ante Plazonja van terena

Petar Muslim

Slika 3. Fanatični Petar Muslim trenira tehniku izbačaja “na suhom”

Comments are closed.