Kampanja: BOĆANJE NA OLIMPIJADI 2024

Maraton finala: MARIN I NENO BOLJI NAKON 6 SATI BALOTAŠKE BITKE I KLASIKA ZA POVIJEST
3 travnja, 2016
Bast: SAMOPROZVANI NOVI ŽURO, POPULARNI „KATARA“, BACIO U SJENU POMOR FAVORITA
4 travnja, 2016

Kampanja: BOĆANJE NA OLIMPIJADI 2024

olimpijada pariz

Svakome tko je svjedočio jednoj balotaškoj partiji na vrhunskom nivou, bez obzira radilo se o “volo lyonaiseu”, “raffi”, “petanqueu” ili ovom našem dalmatinskom “bakelitu”, jasno je da je cijela priča davno nadrasla mediteransku zabavu nakon „obida“ i da se radi o vrhunskom sportu koji zahtijeva koncentraciju, talent, rad i vrhunsku fizičku spremu.

Iako je boćanje već dugo godina institucionaliziran sport (kroz tri federecaije i tri načina igre) i iako želja da postane olimpijski sport postoji valjda od osnivanja ovih institucija, od Olimpijskih igara je još uvijek prilično daleko.

Zato je Svjetska boćarska konfederacija (CMSB) prošle godine odlučila pojačati svoje aktivnosti na tom planu i pokrenula inicijativu „Boules Sport 2024 (http://www.boules-sport.org/)“ kako bi se boćanje (na sva tri načina) igralo na Olimpijskim igrama 2024. godine. A s obzirom da su među gradovima kandidatima za domaćina ovih igara Rim i Pariz, ovaj put boćanje nedvojbeno ima određene šanse.

Da pojasnimo malo ova „tri načina igre“ koja cijelo vrijeme spominjemo. Kao institucinalizirani sport(ovi) sa svojim ligama, kupovima i međunarodnim natjecanjima, postoje tri načina „balotanja“.

S obzirom da radi o istom sportu s „tri načina igre“, ove federacije 1985. godine osnivaju Svjetsku boćarsku konfedraciju (CMSB) koja je glavni pokratač i nositelj inicijative „Boules Sport 2024“ s idejom da boćanje na Olimpijadi bude zastupljeno kao jedan sport, ali u sva tri načina igre.

Kako se boćanje institucionalizirano igra u više od 165 zemalja, kroz 200 raznih podfederacija, da ga igra više od 200 miliijuna igrača, ono više nego udovoljava olimpijskim kriterijima.

Nedavno je pokrenuta i interenet stranica www.boules-sport.org na kojoj svi zainteresirani mogu potpisati peticiju da se boćanje konačno uvrsti među olimpijske sportove. Jednu šansu boćanje je imalo 1992. u Barceloni. Šansa je propuštena i vrlo moguće da će biti propuštena i ova, ali boćanje je u rastu i nova šansa bi nedvojbeno trebala doći. Važan čimbenik u toj priči je i Hrvatska. Hrvatska je velesila boćanja, a način na koji je istinski ambasador boćanja i najistaknutiji boćarski djelatnik svih vremena u Hrvata Aleksandar Anzur ovaj prekrasan sport širio po svijetu, imat će priliku ponoviti nova garnitura zaljubljenika ovog sporta poput Denisa Peršića i Siniše Stipića. Dvojac je to od kojeg se očekuje da će okupiti tim stručnjaka u godinama pred nama koji će biti kvalificiran dati obol boćanju u idućih 25 do 30 godina na svjetskom nivou.

Stoga, ukoliko 2024. šansa bude propuštena poput one 1992. godine u Barceloni, dužnost novih generacija je jasnom vizijom sporta u budućnosti izgraditi novu šansu koja će boćanje do 2048. ili 2052. gurnuti tamo gdje po mnogim mišljenjima pripada, a to je u olimpijski program.

“dalmacijabalote.com” kao medijski partner boćanja u Dalmaciji i Hrvatskoj:

Ona najosnovnija intencija „dalmacijabalote“ portala je praćenje balotanja onim načinom koji su igru prakticirali naši stariji, naši preci. I taj „naš“ način razlikuje se od sva tri prethodno navedena načina igre po nečemu. Ipak, svaki hvale vrijedan projekt koji je doprinos bilo kojem od načina igranja ove prekrasne igre nedvosmisleno i uvijek ćemo podržati. Stoga, na portalu, osim igrača “Bakelita”, praćenja završnica nadmetanja u igri na staro – dalmatinski način sa špondama i gumom, rankinga igrača publika će moći vidjeti i prvake u Volo boćanju, Raffa boćanju i svim ostalim načinima igre balotanja.

olimpijada rim

Comments are closed.