Otok, Ivan Bašić Mora i kvalitetan kadar na kojem počiva balotanje u Dalmaciji

Balote u dijaspori: Tiho Barač, nekada slavni „Bari“ i nadmetanja u Geteborgu
28 kolovoza, 2018
ANTE PLAZONJA U VELIKOJ FORMI I IGRA BEZ FAVORITA: Mijo Budiša među 4
1 rujna, 2018

Otok, Ivan Bašić Mora i kvalitetan kadar na kojem počiva balotanje u Dalmaciji

Juka i Žuka 44

O završnici odličnog turnira u Otoku pisali smo prije nekoliko dana. Njegovo lice bio je i ostat će boćar BK Otok i poznati igrač bakelita Ivan Bašić Mora.

Međutim, da bi se vratili na Moru, Juru Juku Radmana i igrača finalne utakmice, po Bašićevim riječima, Igora Žuljevića Žuku koji su slavili u finalnoj utakmici, moramo se dotaknuti nekih drugih parametara.

Izražen natjecateljski duh kod dalmatinaca:

Poznato je da su dalmatinci po prirodi jako eksplozivni ljudi i skloni nadmetanju, najviše sa onim prvim do sebe, što istini za volju, nekad zna biti kontra protuktivno. Ovoga momenta to je u balotama i boćama jako jako izraženo i prilično produktivno. Rivalstvo Bistona i Sokola je srećom dovelo ili jedne ili druge na prag osvajanja povijesnog prvenstva 1.HBL nakon 27 godina. Rivalstvo Mate Paveškovića i Luke Žure pretvorilo je dvojac u istinske zvijezde bakelita. Samo pitajte njihove bolje polovice. Dva idealna „role modela“ i prava sportaša koje prate svi, pa i oni najvrijedniji koje imamo, naša djeca. Ivan Šošić i Gojko Melvan su rivalstvom iznijeli balotanje jako visoko i omogućili Hrvoju Milaviću i Siniši Stipiću nastavak slične priče koji je igru doveo do najviše moguće razine kvalitete izvedbe. Žuja i Karlovačko koje je pokrovitelj nekoliko jakih nadmetanja u Dalmaciji posjeduju svoje rivalstvo koje jako pomaže igri. Marin Ribičić, Mate Kesić, Juka i Žuka, Ivo Topić, Miro Jukić, Davor Feracina, Nediljko Šiško, Božo Vladušić, Tonći Jerić, Branko Ćubela, Toni Škrabić, Ljubo Čikeš, Tonći Kragić, Tonći Jurjević, sinjske zvijezde Petar Bilokapić, Ivan Šušak i mnogi, mnogi drugi balotama daju iznimno mnogo. Ivica Bilokapić, kao igrač koji sinjskoj mladosti, koje je u dvorani sve više, se vratio u balotašku elitu i toj djeci savjetom može ponuditi jako puno. Naprosto, svatko se želi nadmetati i dati svoj obol igri. U najavi je već 1.županijska juniorska boćarska liga kao novi veliki projekt boćarskog županijskog saveza.

Ivan Bašić kao simbol priče i egzaktan primjer sportaša koji želi na vrh:

Sve one borbene odlike koje imaju gore navedeni posjeduje i Ivan Bašić Mora. Kad ga upoznate, to je prvo što primjetite. Bašić je u Otoku napravio zaista fantastično nademetanje. Međutim, on takav kakav jest, teško će proći pored činjenice da su Brnaze imale medijski praćenije finale od onog u Otoku. I upravo to je snaga balotanja u regiji. Mora je svojevremeno volontirao kao trener mladih uzrasta u BK Otok. Neki od njih su na putu da budu pravi boćari. Mora je borac, Mora je fajter. Zato od nadmetanja u Otoku očekujte još jači „bum“ u svom drugom izdanju. „Bum“ zbog kojeg će na igrališta dolaziti više ljudi, više mladih boćara. U prijevodu, indirektno, entuzijasti balotanja poput, upravo, Ivana Bašića, svih navedenih i nenavedenih igrača, svojim aktivnostima doprinose igri nemjerljivo mnogo i to na krilima iskrene ljubavi prema balotama.

Mora

Comments are closed.