Pravilo koje je moguće mjenjati: ISKLJUČIVO I SAMO SUDAC ILI NEŠTO VIŠE

Oluja i Branko Ugrin među 16! ANTIĆU I PLAZONJI POJEDINAČNI MEČEVI
26 veljače, 2017
U iščekivanju polufinala Basta i četvrtfinala Stobreča: BILOKAPIĆ, MILAS I „VELJO“
1 ožujka, 2017

Pravilo koje je moguće mjenjati: ISKLJUČIVO I SAMO SUDAC ILI NEŠTO VIŠE

download

Posljednjih nekoliko godina mnogo se priča o promjenama nekih od pravila kako bi se što više izjednačile šanse aktera u terenu i kako bi dio starijih igrača imao što veće šanse za pobjedu. Većina prijedloga ima za cilj skraćivanje ukupnog trajanja utakmice.

Već smo pisali o ideji i prijedlogu o igranju seta (partije) do 13 punata. Ono o čemu nismo pisali opširnije je vremensko ograničavanje izbacivanja balote, a pravilo koje bi nedvojbeno skratilo ukupno trajanje meča jest omogućavanje sucu da primarno sudi utakmicu.

Naime, dobar dio igrača za suca tokom meča ima upite o raznim razdaljinama među predmetima, razdaljinama predmeta od gume i udaljenostima predmeta od zida (šponde), što nedvojbeno produžuje trajanje utakmice. Ono što je još prošle godine Miroslav Žanko Suvi najavljivao kao mogućnost, legendarni Igor Žuljević i Siniša Stipić iz grupe mlađih igrača ponovno napominju, a to je da bi igračima sve navedene informacije trebao davati treći igrač ili bilo tko drugi osim suca utakmice.

To bi nedvojbeno ubrzalo samu igru i povećalo utjecaj vještine po nazivu „sposobnost procjene pozicije od strane igrača u terenu“ na ishod utakmice. Da li nam vrijeme nosi tu ili neku drugu promjenu ostaje nam za vidjeti. U svakom slučaju, mladosti je u balotama jako puno, a zgorega ne bi bilo ni da se oni stariji, a kvalitetniji, igrači na najvišem nivou igranja što duže zadrže.

Comments are closed.