RANKING IGRAČA

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Kraljevi Bakelita 2022.”

Kraljevi bakelita za 2022.godinu po dalmacijabalote.com su Tonći Jerić i Ana Juginović.

Tonći Jerić je sukladno bodovanju za ranking na državnim natjecanjima sa bakelitnim balotama (raffa) te na međunarodnim natjecanjima (svjetsko prvenstvo) osvojio najviše bodova u muškoj konkurenciji. Također, iako se bodovanje provodi u muškoj konkurenciji, Ana Juginović se na svim državnim natjecanjima natjecala protiv najboljih igrača. Uz navedeno, zbroj bodova za Jerić i Juginović je sličan, a Ani Juginović, iznimno za 2022. godinu portal „dalmacijabalote“ dodjeljuje titulu „Kraljica bakelita 2022.“, zbog prve povijesne zlatne medalje za Hrvatsku sa bakelitnim balotama (U18, juniorsko, svjetsko prvenstvo u raffa boćanju u Rimu, ITA – 2022.) te zbog prve povijesne medalje (bronca) za Hrvatsku sa bakelitnim balotama sa svjetskog prvenstva u seniorskoj konkurenciji (raffa boćanje, Mersin, TUR – 2022.)

_______________________________________________________________________________________________________________

“Kraljevi Bakelita 2021.”

Kraljevi bakelita za 2021.godinu po dalmacijabalote.com su Petar Bilokapić i Luka Žure.

*** Sa stopostotnom sigurnošću je moguće tvrditi da su Luka Žure i Petar Bilokapić 2021. godine bili rezultatski najuspješniji igrači Dalmacije u staro – dalmatinskoj balotaškoj igri sa špondama i gumom. Zbog navedenog Luka Žure i Petar Bilokapić nose titulu “Kralj bakelita 2021.” po “dalmacijabalote.com”.

_________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2020.

Konačni poredak najboljih balotaša Dalmacije za 2020.godinu po “dalmacijabalote.com”:

__________________________________________________________________________________________________________________

“Kraljevi Bakelita 2019.”

Konačni poredak najboljih balotaša Dalmacije za 2019.godinu po “dalmacijabalote.com”:

__________________________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2018.

Konačni poredak najboljih balotaša Dalmacije za 2018.godinu po “dalmacijabalote.com”:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2017.

Konačni poredak najboljih balotaša Dalmacije za 2017.godinu po “dalmacijabalote.com”:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2016.

Konačni poredak najboljih balotaša Dalmacije za 2016.godinu po “dalmacijabalote.com”:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2015.

Konačni poredak najboljih balotaša u Dalmaciji za 2015. godinu po “dalmacijabalote.com”:

_________________________________________________________________________________________________________________

Kraljevi Bakelita 2013.” ; “Kraljevi Bakelita 2014.

** Sa stopostotnom sigurnošću moguće je tvrditi da je Luka Žure 2013. godine i 2014. godine bio rezultatski najuspješniji igrač Dalmacije u staro – dalmatinskoj balotaškoj igri sa špondama i gumom, kao i to da je u 2014. godini osvojio rekordan broj balotaških nadmetanja. Zbog navedenog je Luka Žure “Kralj bakelita 2013.” i “Kralj bakelita 2014.” po “dalmacijabalote.com”.
Obje spomenute godine (2013. i 2014.), sa stopostotnom sigurnošću je moguće tvrditi da je drugi najuspješniji igrač regije po rezultatu bio Hrvoje Milavić, sa preko 10 osvojenih balotaških nadmetanja i sa preko 10000 osvojenih bodova.
Također, u 2014. godini, treći najuspješniji igrač regije, bio je Dinko Botica sa 5 osvojenih balotaških nadmetanja, od kojih su tri osvojena u najsnažnijoj mogućoj konkurenciji. Također, Dinko Botica je “Poredak” najuspješnijih balotaša Dalmacije za 2015. godinu okončao na 17. mjestu (prvi izvan “Konačne liste”). Obzirom da su zbog složenosti “Kriterija” i iznimno snažnog balotaškog nadmetanja u Brnazama (kao balotaškog nadmetanja sa drugim najvećim “koeficijentom” u Dalmaciji za tu godinu), kojeg je upravo te godine i osvojio, postojali određeni jaki argumenti za njegov plasman na “Završni poredak”, po dalmacijabalote.com u “Godišnjim postignućima” i “Rekordima“, Dinko Botica će biti tretiran kao “All Stars” igrač za prvu godinu izbora, tj. za 2015.godinu.
* Obzirom da „Kriteriji za 2015“ i „Kriteriji za 2016“ u smislu zbroja bodova za igrača, imaju određene sličnosti, po „Kriterijima 2016“, Siniša Stipić bi imao 10100 bodova (po “Kriterijima 2015” bi imao 12000 bodova), jer je uz osam zasebno osvojenih balotaških nadmetanja, osvojio je još dva kvalifikacijska nadmetanja, jedno lokalno pojedinačno nadmetanje, a prilikom osvajanja jednog od preostalih nadmetanja odigrao je samo finalnu utakmicu, što bi mu za navedena četiri nadmetanja donijelo umanjeni, a navedeni ukupni broj bodova. Poredak za 2015. godinu bi po bilo kojem od načina vrijednovanja rezultata i bodovanja bio identičan.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za godine i sezone koje su prethodile 2013. godini, točnije za 2012. godinu i ranije, niti jedan poredak ili plasman bilo kojeg igrača ili grupe igrača nije moguće detektirati sa stopostotnom sigurnošću, a imena svih najboljih i itekako zaslužnih igrača “bakelita” biti će objavljena putem „Povijesti“ balotanja.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

O RANKINGU:

Ranking igrača” bakelitnih balota je način vrijednovanja rezultata igrača u razdoblju od 2013. godine do 2021. godine u igri po staro – dalmatinskim pravilima sa špondama i gumom, koji je nepovratno utjecao na bolju budućnost balotanja i boćanja u Dalmaciji. Od 2022. godine i nadalje, se provodi na način da se vrijednuju uspjesi igrača sportaša, koji prakticiraju igranje bakelita u raffa specijalnosti.

Razdoblje od 2013. godine do 2021. godine je ono u kojem su koeficijenti za nadmetanja (sve do 31.12.2022. godine) narasli na preko 3000-E (oko tri puta više u odnosu na razdoblje do tada) za ona nadmetanja po kojima će se u budućnosti (od 1.1.2023. i nadalje) računati bodovi za “Legende” balota i “Kuću slavnih” balotaša. Također, vrijednost portala je u navedenom razdoblju narasla na oko 190.000,00 E, najvećim dijelom zbog promocije i vidljivosti balota i boćanja te potpore raznim velikim projektima poput Juniorske lige, Raffa lige i Petanka lige te “live streamova” balotaških utakmica.

Kada su u pitanju rezultati boćarskih klubova, na koje je portal imao indirektan utjecaj (dobrim dijelom upravo zbog rankinga balotaša) tokom 2020. godine i 2021. godine, dalmatinski klubovi su bili u posjedu po najmanje dvije (ili više) uzastopne seniorske ligaške titule u Volo, Raffa i Petanka boćanju, a tokom 2021. godine su isti držali sve titule prvaka Hrvatske, uključujući i prvenstva po disciplinama, što je zapamćeno kao razdoblje po nazivu “Zlatno doba dalmatinskog boćanja“, u kojem je prekinut “post” dug 29 godina, kada je u pitanju Volo ekipni prvak Hrvatske.