TRAJANJE UTAKMICE KAO OSNOVNA PREPREKA: Kada će balote biti atraktivne TV kućama?!

IVAN ŠIŠKO KAO IGRAČ TURNIRA U KOPRIVNOM: Švabo ponovno u završnici
6 rujna, 2018
Vlado Sabljić i 4 meča u 2 dana?! RADOŠIĆ MARKU MELVANU I MOMCIMA
7 rujna, 2018

TRAJANJE UTAKMICE KAO OSNOVNA PREPREKA: Kada će balote biti atraktivne TV kućama?!

Bocce bowls u boji boće u boji

Da li je trajanje jedne nogometne utakmice optimalno?! Da li je 90 minuta premalo da se detektira tko je bolja momčad na nogometnom travnjaku?! Balotanje nije nogomet i teško će trajati „dugih“ 90 minuta, ali stvari su poprilično jasne. Od tri i pol sata pa nadalje sve je nepopravljivo neatraktivno za ikakvu ozbiljnu promociju balotanja na TV ekranima. Dva do dva i pol sata je priča koja bi mogla biti ozbiljan temelj budućih TV ili live stream prijenosa.

Problemi boćanja kao sporta:

Boćanje („Volo“ ili željezne balote) sa vremenom odigravanja utakmice muku muči već godinama i lideri čak i svjetskih organizacija su još uvijek jako daleko od rješenja. Kup europskih prvaka, kao najsnažnije nadmetanje je stiglo najbliže cilju, ali konačno rješenje nije na vidiku.

Nogomet je najpopularniji sport zato što je, između ostalog, jako jednostavan za praćenje prosječnom gledatelju. U suštini onima koji se njime bave je jako složen (laktati, ph, aminokiseline, pulsmetri, videokoordinatori, itd, itd je samo mali mali djelić onoga što se ne vidi a neophodno je za iole ozbiljan nogomet, a da tehniku i taktiku nitko još niti ne spominje), ali onaj tko to prati na TV-u jako rijetko razmišlja o svemu spomenutom, a jako često o načinima prolaska lopte kroz vratnice, odnosno o postizanju gola. Svatko, naravno, prilično lako vizualno detektira postizanje gola, pa zbog toga finale svjetskog prvenstva u nogometu gleda 3 milijarde ljudi, što nije slučaj za kriket, boćanje, bejzbol ili golf.

Hrvatska je boćarska velesila i navodno postoji mogućnost da kao pilot projekt zaživi priča sa: Štafetom, dva Precizna izbijanja, dva Brzinska izbijanja i četiri paralelna Pojedinca sa skraćenim vremenom trajanja utakmice. To bi riješilo tri jako ključna problema i to:

  1. Disciplina Krug je potpuno apstraktna bilo kome tko ne razumije boćanje i kao takva mu je potpuno neatraktivna, a u ovoj soluciji iste nebi niti bilo.

  2. Pobjednik utakmice bi bila ekipa koja prva dođe do 10 bodova od mogućih 18 bodova, a broj 10 je podsvjesno kao cilj igre mnogo lakše prihvatiti od brojeva 12 ili 14 za nekoga tko nema veze sa boćama, a naiđe na iste u TV prijenosu.

  3. Utakmica bi se igrala 2 sata ili koji minut više od dva sata što je vrijeme optimalnog sportskog TV prijenosa.

Jedan od problema koji je mnogo složenije riješiti je boja samih boća. U opticaju su već boće koje odaju nijansu boje kroz rupice u željezu i tu se možda nazire jedno od rješenja ovog problema. Takve boće su nekvalitetnije trenutno, ali ipak su u boji. Dvije ekipe koje igraju sa boćama koje nije jasno moguće razaznati na TV ekranu su udarac na temelj priče o boćanju na TV-u u ozbiljnom smislu.

U svakom slučaju, oni koji vode taj sport nedvojbeno o ovim problemima stalno vode brigu i kroz četiri do pet godina igra će, jako vjerovatno, doživjeti ozbiljne promjene.

„Bakelit“ u Dalmaciji i njegova atraktivnost za publiku:

Sa sličnim problemima se muče i ostali veliki sportovi, a najefikasnije je problem riješila Odbojka prije 15-ak godina isključivo radi jakog interesa TV kuća za prijenose utakmica.

Balotanje u Dalmaciji je stiglo na neku poprilično visoku točku u smislu popularnosti posljednjih godina. Cijeli je niz faktora zašto je to tako. Ima tu svega pomalo i o svemu smo već pisali, ali 12-ak tisuća ljudi u Sinju na finalu Žuje bi napunilo i Splitsku Arenu. To nisu male brojke. Štoviše, velike su. Cijela priča može ići u dva smjera, jer će kad tad doći momenat svojevrsne prekretnice.

Tzv. „Pravilo jedne minute za izbacivanje balote“ u Sinju je bilo samo nominalno dio igre kao pravilo. Nijedna od dvije ekipe finalista se pravila nije pridržavala, naravno znajući da nijedan sudac neće reagirati. Inače odlični organizator je usmeno ubrzavao igrače, kako bi ublažio situaciju. Samo luda sreća, ponajprije za balotaše Dalmacije, je spasila da meč ne ode do dugo u noć. Meč koji je mogao jako popularni glazbeni sastav ostaviti na čekanju od nekoliko sati, a uvjerljivo najbolji projekt u balotama pod određenim upitnikom. Veliki projekti u bakelitu naprosto neće proći uz osam sati balota.

Semafor i cca 35 sekundi kao moguće rješenje problema i igra do 25 punata:

Takve balote su potpuno negledljive onima koji ih vole, a kamoli onima koji bi ih trebali gledati na TV ekranima. U cijeloj priči nešto se da naučiti od susjeda talijana, koji prenose balotaške utakmice od davno, a jednom će to i u Dalmaciji biti slučaj. Osnovni preduvjet za to je smanjivanje vremena za izbacivanje balote (cca 35 sekundi) što bi u prvi plan dovelo „Donošenje kvalitetnih odluka unutar igre u relativno kratkom vremenu“. U prijevodu bi do izražaja došla balotaška inteligencija igrača.

Blagodat koju bakelit ima je različita boja balota, a koju boćanje još uvijek nema, kao što smo rekli. Jednako kao što nema „Krugova“ i crte kruga koja se na ekranu niti ne vidi. U nekom idealnom scenariju uz različitu boju balota dviju ekipa, vrijeme od 30 ili 35 sekundi po baloti, rezultiralo bi sa više publike uz terene. Pobjednika bilo kojeg takvog meča bilo bi još teže odrediti. A priča bi bila jako atraktivna i lokalnim televizijama.

Prije nekoliko mjeseci putem rubrike „Kontakti“ smo dobili nekoliko prijedloga da u eventualnim sljedećim objavama o skraćivanju vremena utakmice sugeriramo da bi za dovođenje igre u vrijeme od dva i pol sata trebalo igrati jedan set od otprilike 25 punata (uz 30-ak sekundi po baloti). Prijedlog je stigao od stručnjaka koji se bave live streamom (prijenosi uživo) uz napomenu kako je cijena prijenosa uživo u današnje vrijeme poprilično simbolična, a sam prijenos jako blizu realizacije. U prijevodu, samo se čeka jedan organizator da iz „đira“ za doslovno „100 ili 200 eura“ prenosi uživo finale nadmetanja, što će biti presedan u balotama.

Po jednom od prijedloga sa iste adrese balotaši bi igrali sve kao do sada osim finala i polufinala koji bi se u slučaju TV prijenosa igrali do 25 punata, s tim da bi svi uključeni o navedenom morali biti na vrijeme prije početka nadmetanja, putem plakata, obaviješteni.

U ovom momentu jedan dio spomenutih prijedloga promjena će jako teško ugledati svjetlo dana, što ne znači da to neće biti slučaj za godinu dvije ili tri, a igrači bi nedvojbeno trebali biti ti koji moraju čuvati i razvijati ovu prekrasnu igru, kako se finale Sinja i oblaci koji su se nadvili nad alkarsko trkalište u kasne večernje sate nebi ponovili na toliko važnoj pozornici, ne samo za igrače, nego za balotanje kao sport općenito.

Comments are closed.