1.HBL – jug: BK HAJDUK RAŠICA SE VRATIO STARIM NAVIKAMA – POBJEDAMA !

Boćarice i boćari u središnjem dnevniku
26 listopada, 2021
Prijenos 2.kola Super lige: BK Zrinjevac – BK Sokol Orbico !
29 listopada, 2021

1.HBL – jug: BK HAJDUK RAŠICA SE VRATIO STARIM NAVIKAMA – POBJEDAMA !

Odigrano je 6. kolo, uvijek “opasne” 1.HBL jug. Ali prije osvrta na razvoj situacije u najzahtjevnijem drugom rangu boćarskog natjecanja u Hrvata, kažimo kako klubovi ove lige sa jakim zanimanjem prate razvoj događaja su Superlizi. Tamo je Metković napravio korak unatrag, ali Sokol značajan korak naprijed. Usput budi rečeno, da je IO HBS-a donio odluku da 7.ekipa Superlige zadržava najviši rang natjecanja, pa se danas čini (iako je možda prerano za procjene takvog tipa) da će upravo Sokol biti jedini nedodirljiv i jedini koji će jako teško dalje od tog sedmog mjesta. Štoviše, još jedna ovako značajna pobjeda i Sokol će kucati na vrata playoffa, u kojem mnogi vide Istru, Bistona, Zrinjevca i Pulu. Osim Sokola, pobjedom u Metkoviću, Pazin je pokazao da je ozbiljan kandidat za prve četiri pozicije. U svakom slučaju zanimljivo.

Istovremeno klubovi 1.HBL – jug su mahom navijali za Sokola protiv Bistona, jer je pobjedom Sokola nad Bistonom scenarij u kojem tri Superligaša i Hajduk Rašica ostaju u 1.HBL jug praktički ostao na jako klimavim nogama. U nekom nešto realnijem scenariju će 1.HBL – jug dogodine igrati najmanje prvih sedam ekipa koje sada igraju tu ligu, a to znači sigurno svih 6 klubova koji budu plasirani od 2. do 7. mjesta. Sa još povoljnijim raspletom u Superligi ili u kvalifikacijama, taj broj klubova se može čak i povećati.

1.HBL jug – 6. kolo:

Glavni favorit za kvalifikacije u kojima nikako neće biti prolaznik je BK Hajduk Rašica. Izuzev Mara Baje, u Hajduku igraju gotovo svi najbolji boćari iz dubrovačkog bazena. Poraz na Stivanu je onaj koji neće mnogo toga odlučiti, a Hajduk Rašica se vratio starim navikama, točnije pobjedama, uvjerljivim trijumfom protiv Župe Dubrovačke od 19:7. Gracija Stjepčević je na sigurnih 47 izbačaja i preko 40 pogodaka. Teško se oteti dojmu da, uz pravi rad, on u nogama ima i 50 izbačaja. Damir Ilić, Nikola Mikulić, Josip Glavinić, Miro Petković i Andro Miljević su igrači koji su potpuno spremni za Superligu. Pitanje je vremena kada će Hajduk Rašica riješiti prvenstvo.

Primošten je protiv BK Crvene Kuće ostvario prvu pobjedu u sezoni od 14:10. Ekipa koja ima Antu Papka i Ivana Jurkovića se nada da bi osim Crvenim Kućama, mogla poremetiti planove i Zlatnom Otoku te Župi Dubrovačkoj. Komolac se porazom od Naklica 10:14 doma doveo u poziciju da će jako teško van posljednjeg mjesta. Iako, kultni klub druge lige nikada ne treba otpisati. Naklice su istovremeno jedini klub čija dva trkača imaju osobne trenere, što je svakako novina u boćanju na jugu. U23 reprezentativac Ivan Čorić na treningu ima 48 boća. Zasada, a njegovi treneri tvrde da će ga vratiti na 49 izbačaja do iduće sezone. Zna se da BK Naklice dosta ulaže u mlade igrače pred koje u pravilu ne postavlja rezultatski impertiv. Kada tome pridodamo da je Duje Pirić ostvario rezultat od 27 boća u Preciznom izbijanju tokom 5. kola, teško je zamisliti Naklice van “pozicije 7” ove godine.

Zlatan Otok je pobjedom protiv Stivana od 14:10 kući, pokazao da će jako teško sa Hvara gosti nositi bodove. Iako se ove godine Zlatan Otok nada upravo sedmom mjestu, koje će pobjedom Sokola nad Bistonom gotovo sigurno značiti i ostanak. Problem je to što na to sedmo mjeto pretendira nekoliko klubova i Zlatan Otok nije jedini. Spomenuti: Župa Dubrovačka, Primošten, Naklice, Crvene kuće i mnogi drugi ispred njih bi “sedmicu” odmah potpisali.

U posljednjem ogledu Komiža je doma savladala Imotski sa visokih 19:5. I jedni i drugi su uz Joška Mardešića i Maria Grančića gotovo nedodirljivi u borbi za ostanak, ali isto tako će i jedni i drugi teško u kvalifikacije za Superligu preko ovako kvalitetnog Hajduka Rašice.

Rezultati 6.kola 1.HBL jug:

Izvadak iz Propozicija 1.HBL jug (popuna lige u 2022/23):

Josip Glavinić i Damir Ilić

Comments are closed.