Legenda za sva vremena: TONĆI JURČIĆ – “ĆIMPA”

Rođaci bolji u derbiju: VELE ODLIČAN, GORAN BULIĆ IGRAO POD TEMPERATUROM
26 travnja, 2016
Fotografije iz prošlog stoljeća: LEGENDARNI ZDRAVKO KATUŠIĆ ŠVABO
27 travnja, 2016

Legenda za sva vremena: TONĆI JURČIĆ – “ĆIMPA”

Ćimpa i ekipa

Tonći Jurčić kao ambasador balotanja u Dalmaciji i prenosioc igre na mlađe naraštaje

„Znaš, Ćimpa mi je rekao da će mi dat bulina kad igrački zaslužim i nedavno mi je došao i dao mi ga.“ – rekao nam je Ćimpin nećek, mladi i potencijalni Ivan Mužinić, na način da je bio poprilično „van sebe“. Prosječnom pratitelju balota to će biti smiješno. Ipak, situacija je za divljenje i pohvalu mladom nasljedniku.

Još se balotaška javnost nije ni blizu primirila od objavljene senzacionalne fotografije Zdravka Katušića Švabe, a kao bomba nam stiže vijest da velikani vrbuju balotaškog Pelea, ili pravoga Maradonu. Onog Argentinskog. Kako god hoćete.

Tonći Jurčić – ukratko:

Naime, Tonći Jurčić Čimpa je najbolji balotaš svoga doba i najbolji igrač bakelita do pojave Luke Žure. Po nekim mišljenjima bolji igrač od Luke Žure. S obzirom da su kraljevi svaki svog vremena i era, nemoguće ih je potpuno usporediti. Recimo ovako, ukoliko netko ima mišljenje da postoji igrač koji je bolji od Luke gledajući kroz povijest (a takvih poklonka balota ima jako velik broj), tada je epilog tih promišljanja ravno, jedino i točno Tonći Jurčić Ćimpa. Čovjek koji je unio revoluciju u balote. Čovjek koji je balote igrao na razini više. Čovjek koji ih je igrao 15-ak godina ispred svog vremena. Kapetan ekipe koja je osvojila prva dva balotaška turnira, ona u Tugarama, u sklopu jednako legendarne ekipe „Mirine“. Hodajuća legenda balota. Čovjek sa karizmom koju osjetite kad se nalazite u njegovoj blizini.

Kao i Švabo, zahtijeva životnu i igračku priču koju će pamtiti generacije iza nas, pa čak i one koje dolaze iza naše djece.

I nemajte dvojbu. Ćimpa se ne vraća u balote. Nema toga Ivana Ćurkovića, Marina Ribičića ni Vlade Sabljića (trojac na slici zajedno sa Ćimpom) koji to može isposlovati. To bi bilo ravno vijesti da se Michael Jordan vraća košarci. A ukoliko se navedeno ipak desi, povratničku utakmicu snimat će kamere, u to ne sumnjajte. More navijača sliti će se na igralište koje nikada neće biti zaboravljeno samo zbog jedne takve utakmice. Mladi igrači bi kao zabezeknuti pratili svaki njegov korak, a kamoli potez, jer legendarnije i karizmatičnije ikone balotanja u Dalmaciji naprosto nema. Ostavština Tonća Jurčića Ćimpe na ponos je svima nama koji smo u ovaj sport toliko nepovratno i beskrajno zaljubljeni.

Comments are closed.