FINALE 1.HBL 2018/2019: “Istra Poreč” novi prvak Hrvatske

Završnice Turjaka i Kaštela: PRIJATELJI VAN TERENA, U TERENU RIVALI !
13 travnja, 2019
Završnica 1.HJBL – srijeda 14:00: SDŽ – VARGON I SINJ – JADRANOVO
23 travnja, 2019

FINALE 1.HBL 2018/2019: “Istra Poreč” novi prvak Hrvatske

Završena je natjecateljska sezona 2018/2019 kada je u pitanju najviši rang Hrvatskog boćanja. Pula je bila domaćin završnog turnira najbolje četiri ekipe. Na završnicu su stigli Pula, Istra Poreč, Zrinjevac i Sokol Orbico.

U prvim polufinalima Istra Poreč je detronizirala Zrinjevca, dok je Pula savladala ekipu Sokol Orbico. Sokol je imao svoje šanse, baš kao i Zrinjevac. Međutim, dva finalista od prošle godine su se morala oprostiti od natjecanja nakon polufinala.

U finalu smo gledali pravu, tvrdu i neizvijesnu utakmicu, bez previše ljepote. Važnost utakmice i umor od polufinala je nedvojbeno uzela danak kod dijela igrača, što nikako nije čudno. Pula je tražila svoj prvi naslov prvaka u povijesti kluba, dok je Istra Poreč naciljala peti naslov prvaka.

Doimalo se da je došao dan kada će BK Pula ispisati povijest. Međutim, odmah se tokom prvih igara dalo naslutiti da nas čeka neizvijesna utakmica do samog kraja. Pula je nešto jača u tehničkim disciplinama, pa je Istri trebao dobar “pod”. Trojka Istre je zaostatak od 2:10 pretvorila u 10:10 remi i tako si dala veliki vjetar u leđa. Uz to je Steven Benolić “skinuo” bod Benjaminu Guštinu u brzinskom izbijanju, pa se istra našla na 6:6 nakon brzinaca.

Utakmicu je obilježio troboj Vederana Špelića (Istra) i Petra Barliana (Pula). Špelić je deklasirao Barliana u pojedincu, ali je zato Barlian, koji inače igra odličnu sezonu, stigao slaviti 4:3 u sklopu jednog preciznog izbijanja te tako doveo u Pulu u šansu da sa pobjedom u štafeti i sa 3 boda na tlu u sklopu zadnjih igara stigne do svog prvog naslova prvaka.

Odlični Darijan Živolić i Guštin su odradili svoj dio posla za 10:8 Pule nakon štafete. Međutim, goropadna Istra predvođena kapetanom, lucidnim i smirenim Elvisom Smolicom te jednako “hladnima” Ivanom Lukšićem, Stevenom Benolićem, Vedranom Špelićem, Nenadom Tadićem, Elvisom Barbarom, Joškom Mardešićem i Marinom Križmanićem stiže do 8:0 u sklopu zadnjih igara i 16:10 ukupne pobjede. Špelić je u zadnjoj ruci Barliana okrenuo u Krugu za pobjedu od jednog punta razlike, što je utjecalo i na Marka Percana koji je tražio bod u pojedincu. Sa ta tri boda Pula bi bila prvak. Međutim, Istra je odolila svim izazovima i zasluženo ponijela veliki pehar, zajedno sa djelićem povijesti u Poreč.

Comments are closed.