PRVA HRVATSKA RAFFA LIGA: Akcijski plan razvoja sporta do oformljenja 1.HBRL 2019.

„Ricu“ veliki derbi: BAST UPOZNAO LEGENDARNOG ANĐELKA DOMIKULIĆA ĐELU
30 ožujka, 2017
BK Zrinjevac dominantno do titule boćarskog prvaka Hrvatske u sezoni 2016/2017
2 travnja, 2017

PRVA HRVATSKA RAFFA LIGA: Akcijski plan razvoja sporta do oformljenja 1.HBRL 2019.

Hrvatski boćarski savez, nakon finalizacije velikog projekta i oformljenja Hrvatske juniroske boćarske lige (HJBL) u sezoni 2017/2018 vrši aktivnosti s ciljem oformljenja Raffa natjecanja ili Raffa lige u sezoni 2018/2019. Osim okvirnog usmenog plana, članovi HBS-a se u prvom djelu 2018. godine uključuju u rad “Svjetske Raffa federacije” (C.B.I.) gdje je delegiran jedan član HBS-a u Izvršni odbor C.B.I.-a, jedan član u Sportsku komisiju C.B.I.-a i jedan član u Disciplinsku komisiju.

Okvirni akcijski plan Raffa boćanja u Hrvatskoj:

 1. Hrvatski boćarski savez (Izvršni odbor) – Imenovanje osobe zadužene za razvoj “Raffa” boćanja u Hrvatskoj.

 2. Osoba zadužena za razvoj “Raffa” boćanja u Hrvatskoj uspostaviti konstruktivne kontakte sa ljudima iz Dalmacije koji su u prošlosti sa “Raffa” sportom imali iskustva i doticaj.

 3. Hrvatski boćarski savez (Izvršni odbor) – Imenovanje „Izbornika“ Raffa reprezentacije Hrvatske (osobu zaduženu za razvoj „Raffa“ boćanja imenovati i „Privremenim izbornikom“ “Raffa” reprezentacije u ovoj, početnoj fazi, tj. za akciju „Turska“).

 4. Izbornik “Raffa” reprezentacije odrediti sastav za službeno natjecanje po kalendaru C.B.I.-a u Turskoj (Kemer kup), a HBS-a te igrače službeno imenovati reprezentativcima Hrvatske.

 5. Odraditi marketinške aktivnosti s ciljem što veće vidljivosti projekta „Raffa“, kako bi se za projekt zainteresiralo što više od 10000 ljudi, koji u Dalmaciji balotaju sa „Bakelitnim“ balotama.

 6. Po dolasku u Tursku uspostaviti konstruktivne kontakte sa predsjednikom C.B.I.-a (gosp. Mutlu Turkmen) s ciljem iznalaska najboljeg mogućeg modela suradnje HBS-a i C.B.I.-a s ciljem nabavke Raffa opreme po što povoljnijim uvjetima i ostalog (edukacije trenera, sudaca i prikupljanje informacija o tehničko-taktičkim znanjima).

 7. Momčad koja će se naći u Turskoj sve viđeno detaljno analizirati (što i kako Turci rade i kako formiraju igrališta bez tapeta) te kolika je mogućnost vrhunske pripreme sportaša na takvim igralištima i ostalo, a o svemu osoba zadužena za razvoj “Raffa” boćanja dostaviti zapisnik HBS-u (potkrijepljen fotografijama).

 8. Napraviti analizu rezultata u Turskoj i “Tehničko – taktičku analizu” kako bi utvrdili kolika je realna razlika između najboljih “Raffa” igrača ili “Raffa” profesionalaca drugih reprezentacija u odnosu na najbolje igrače “Bakelita” u Dalmaciji te analizirati tehničke elemente igre u smislu tehnički ispravnog načina izvođenja pokreta (bližanje i pucanje) kako bi dobivene informacije bile podloga za edukaciju ostalih igrača u Hrvatskoj s ciljem što bržeg napretka što većeg broja igrača.

 9. U 2019. godini oformiti igralište na kojem bi bilo moguće odigrati prvo Prvenstvo Hrvatske u „Raffa“ boćanju, uz napomenu da bi dva igrališta, od čega bi jedno igralište u okolici Splita, a drugo u okolici Sinja, bila najbolja moguća solucija koja bi omogućila najveću šansu za najbrže moguće ispunjenje svih trenutnih potencijala Dalmacije (područje Sinj – Split je “kičma, srce i duša” igranja balota po staro dalmatinskim pravilima ili igranja “Bakelita”).

 10. Hrvatski boćarski savez (Sportska komisija) – izraditi propozicije prve Hrvatske “Raffa” boćarske lige, kao i financijski okvir funkcioniranja iste.

 11. Obavijestiti boćarske klubove (sudionike “Volo” liga) o mogućnosti prijave i aktivnostima koje trebaju obaviti u Uredu državne uprave, po potrebi, kako bi eventualno mogli nastupali u “Raffa” lizi te educirati o istom ljude iz “Bakelita” ili iz “igre na staro – dalmatinski način” koji su zainteresirani za sudjelovanje u “Raffa” lizi.

 12. Hrvatski boćarski savez (Sportska komisija) – Izraditi “Ždrijeb lige” i/ili “Kalendar natjecanja”, nakon zaprimljenih prijava klubova za prvu Hrvatsku “Raffa” ligu, kako  bi ista otpočela… kako bi se prva povijesna ligaška Raffa balota u Hrvatskoj zakotrljala.

Ostale zadaće i ciljevi tokom procesa razvoja “Raffa” boćanja u Hrvatskoj:

 1. Do 2021./2022. oformiti prvu Hrvatsku juniorsku Raffa ligu, u jako pojednostavljenoj i praktičnoj varijanti (npr. najviše 3 ili 4 igrača unutar jedne momčadi potrebnih za odigravanje utakmice s ciljem minimiziranja troškova za klubove).

 2. Do 2022. tražiti način da posjedujemo jedno ili dva zatvorena moderna “Raffa” igrališta, sa odgovarajućim tapetom, za vrhunske sportske pripreme najboljih igrača, igrača reprezentativaca.

 3. U procesu, uz infrastrukturu, izgraditi i ljude koji će sudjelovati u radu, kao suci, voditelji klubova, izbornici, povjerenici liga i ostalo.

 4. Biti kao Reprezentacija Hrvatske što konkurentniji prilikom eventualnog nastupa na OI (Olimpijskim igrama), svjetskim, europskim prvenstvima i ostalim međunarodnim natjecanjima koja su dio službenog kalendara “Svjetske Raffa federacije”.

Zaključak:

Prije 20 do 25 godina apsolutni primat u svjetskom “Volo” boćanju su držale dvije nacije i to Italija i Francuska. Danas “Volo” boćanje poznaje četiri svjetske boćarske velesile, među kojima je i Hrvatska (Italija, Francuska, Hrvatska i Slovenija). Zbog svega navedenog ljudi zaljubljenici u balotanje na čijim leđima leži “Bakelit” u Dalmaciji danas imaju šansu izgraditi jake temelje za neke nove svjetske i europske prvake, za našu djecu sutra.

Pero Ćubela

Pero Ćubela, rođen u Splitu – jedan od najboljih “Volo” boćara svijeta

Comments are closed.