JESEN – ZIMA 2021/22: Turjaci kao jedno od rijetkih relavantnih nadmetanja !

MINI PRIJELAZNI ROK: U BSSDŽ TRI PRIJELAZA – Dario Radošević novi član BK Nada !
20 siječnja, 2022
Derbi Superlige u Bastu – odgođen: BK METKOVIĆ SLAVIO U SINJU PROTIV BK OTOK !
23 siječnja, 2022

JESEN – ZIMA 2021/22: Turjaci kao jedno od rijetkih relavantnih nadmetanja !

Čeka se već deseti po redu, jubilarni “Kralj bakelita” za “2022” izdanje. Petar Bilokapić i Luka Žure su uvjerljivo i potpuno zasluženo obranili titulu osvojenu 2020. godine te se okitili titulom “Kraljeva bakelita 2021”. Istovremeno, Kriteriji za vrijednovanje rezultata za igrače su parametar koji je nedvojbeno jako važan čimbenik u trenutnoj analizi balotaške “krvne slike” Dalmacije.

Osamdesetak nadmetanja se svelo na 10 do 12 najelitnijih nadmetanja sa “grand” uvjetima i još 15-ak nadmetanja sa “chalange” uvjetima. Nadmetanja sa “chalange” uvjetima su nadmetanja koja balotaši posjećuju zbog kvaliteta koje posjeduju ponajprije organizatori tih nadmetanja, a onda i zbog zavidne infrastrukture te kvalitete igrališta na nekim lokacijama.

Nadmetanja sa “grand” uvjetima igrači igraju zbog svega navedenog jednim dijelom, ali drugim dijelom zbog kvalitetno i primjerno posloženih bodova koje igrači zaslužuju za osvajanje nadmetanja ili plasman u finale. Nadmetanja koja nemaju ni jedno ni drugo ni treće igrači naprosto više ne igraju.

Dodatni rezultati detaljno osmišljenog sustava bi mogli biti vidljivi onda kada se odigra iduće svjetsko prvenstvo u raffa boćanju. Po riječima upućenih to bi moglo biti u studenom 2022. Obzirom da raffa liga završava u listopadu 2022. godine, reprezentativci će imati mjesec dana za pripreme i trebali bi biti lišeni zgusnutog jesenskog kalendara kada je u pitanju bakelit. Naravno, rezultat još ovisi i o nekim drugim faktorima, među kojima je moderna poliuretanska podloga, koja je sve aktualnija tema među boćarima Dalmacije.

Kako god da bilo, jedini pravi, konkurentan i kompetitivan turnir u sezoni jesen-zima 2022 jest onaj u Turjacima. Do njega je neizostavna kultna liga u Žrnovnici, dok također postoje neka nadmetanja koja su dijelom možemo reći irelevantna, obzirom da njih ne posjećuje ponajboljih 50-ak balotaša Dalmacije iz raznoraznih razloga.

Zanimljivost za kraj. Kralj bakelita 2021 i ponajbolji igrač cetinskog kraja svih vremena Petar Bilokapić nam je na pitanje o 12 turnira kao broju odigranih turnira kroz godinu kazao sljedeće: “Za 12 nadmetanja koja sam odigrao tokom godine, mogu reći da sam odigrao možda čak jedno do dva previše, gledajući sa aspekta potrošnje tijela”. Petar je odigrao nešto više od 60-ak utakmica, što je i dalje tri puta više nego što jedan Volo boćar odigra u Superligi. Ipak, to je tri puta manje od 180 utakmica, koliko su neki od najboljih igrača igrali do prije par godina. Sve zajedno je rezultiralo ponovnim uzletom nekih nešto starijih igrača, koji su na 180 utakmica bili u debelo ispodprosječnoj formi velik dio sezone i kao takvi u teškim utakmicama potpuno nekonkurentni. Ti igrači na uzorku od 50-ak utakmica tokom godine mogu pobjediti bilo koga.

Comments are closed.