Kraljevi bakelita: LUKA ŽURE KAO PONAJBOLJI IGRAČ SVIH VREMENA

VRGORČANI KAO PONOS REGIJE
2 svibnja, 2016
Najnovija pjesma Paška Gotovca: “Večernja škola”
2 svibnja, 2016

Kraljevi bakelita: LUKA ŽURE KAO PONAJBOLJI IGRAČ SVIH VREMENA

luka ž.

Lice balotanja u regiji i njihov najbolji mogući ambasador u vremenu ispred nas je ponajbolji balotaš regije svih vremena po velikoj većini mišljenja, apsolutno legendarni Luka Žure. Ovaj balotaški genijalac zaslužuje jednu širu, veću i bolju igračku priču za generacije iza nas. Ipak, s obzirom da velik broj balotaških fanova još nije upoznat sa kratkim početnim osvrtom na ovog čarobnjaka i pravi ponos poljičkog kraja, ovo nam se čini kao idealna prilika da navedeno i učinimo.

Podsjetnik na kratki osvrt – Luka Žure:

U njegovom rodnom mistu Srinjine formula je jednostavna: koliko ljudi toliko dobrih igrača. A on je najbolji među njima. Štoviše, Luka je vjerovatno najbolji igrač u povijesti po mnogim mišljenjima i istinski superstar balota. Legenda balotanja u Dalmaciji bez obzira na tek 35 godina starosti. Nema mjesta u Dalmaciji u kojem se ne zna za njegovo ime. Ima terena u Dalmaciji na kojima je igrao nekoliko turnira i do danas ostao neporažen. Igrač sa pedigreom s obzirom da mu je otac bio dio ekipe koja je osvojila dva prva turnira u Tugarama. Balote igra otkad zna za sebe. Već je osvojio sve što se u balotama osvojiti može, i to kao valjač i kao pucač. Između ostalog (a lista ostalo je poduža) najtrofejniji igrač turnira u Omišu. Osvajač je svih najjačih i velike većine ostalih, srednje i manje jakih turnira. Legendarni Paško Gotovac njegovo ime i prezime stavio je na prvo mjesto u svoju pjesmu iz 2002. kada je ovaj imao tek 22 godine, predviđajući veliku karijeru i ni blizu nije pogriješio u procjeni. Bio je okosnica nekoliko najuspješnijih ekipa kroz povijest igranja, a u 2013. i 2014. godini u paru, na većini turnira sa do tada nepoznatim Hrvojem Milavićem, postavio je rekorde po broju osvojenih turnira za igrača, koje će vrlo teško bilo koji igrač dostići. Najbolji boćar Dalmacije dugi niz godina. Osvojio, čak i presudio boćarsku europsku ligu prvaka. To je potvrda da se radi o zaista svjetskoj klasi. Istinski sportaš i profesionalac. Nije prvi put da ne osvaja najviše turnira unutar kalendarske godine (gledajući posljednjih 15 godina, neke je bio dijelom i odsutan). Iako, navedeno je jako rijetka pojava. Ali sve to najmanje znači da postoji generalno bolji igrač od njega. Specifičnim i uvijek šaljivim nastupom pravi je ljubimac publike gdje god da se pojavi. Nema toga prijatelja balota kojem on nije spreman ponuditi lipu rič ili minutu, dvije svoga vremena. Njegove šaljive priče o snovima i koječemu su pokazatelj da mu dvije stvari dolaze po instinktu, i to beskrajan humor i igranje balota.

Igrački forte mu je apsolutno sve. Ono što on ne može, jednostavno ne postoji. Najbolji valjač među balotašima. Apsolutni kralj igre u gumi, u kojoj je nestvarno, kako, kuda, sa kojim rotacijama i na koji način je sposoban dovoditi balote. Posjeduje cijeli niz različitih tehnika iz dva i četiri koraka kad je igra u gumi u pitanju. Sposoban u pola metra „šaldo“ tehnikom izbaciti balotu na udaljenosti od 35 metara (iako takvih igrača na listi ima još). U pucanju iz zraka je odličan, jednako kao i u vuči. Po mnogima igrač „broj 1“ u svim segmentima igre pojedinačno. Taktički besprijekoran. Psihololški ekstremno jak, a na loš dan, ako niste iskoristili priliku za pobjedu, do druge će te teško doći. Sposoban provući ekipu iz svih situacija i negativnih rezultata do pobjede. Kao i svi najveći sportaši u svojim sportovima, vjerovatno posjeduje neke stvari u igri koje su nijansu lošije od drugih, ali za to su potrebne duboke, čak solidnom poznavatelju balota jako apstraktne analize. Nada je da će ovaj ambasador i lice balota u Dalmaciji biti njihov najbolji mogući predstavnik i u budućnosti.

Comments are closed.