NAJAVA ORGANIZATORA: Mogući povratak „Dječjih turnira“ mladih balotaša

Petar Kalaš: DOĐITE ! ŽRNOVNICA MOŽE UDOMAĆITI “RAFFA” KLUBOVE
8 studenoga, 2018
Gradski derbi u Turjacima: „STRIKAN I NETIJAK“ PO UZORU NA „VELO MISTO“
11 studenoga, 2018

NAJAVA ORGANIZATORA: Mogući povratak „Dječjih turnira“ mladih balotaša

Zlatno doba balotanja u Dalmaciji osim pravih i snažnih balotaških nadmetanja sadržavalo je i tzv. „Dječje turnire“. To su bila nadmetanja djece, mladih balotaša do 16 godina. Tugare, Dočine, Naklice, Srinjine i ostale lokacije su igrali gotovo svi ozbiljni igrači balota na potezu Split – Omiš koji danas balotaju na visokom nivou igre. Upravo generacija jednog Fabijana Barića, Gorana Bulića i gotovo svih sadašnjih Raffa reprezentativaca je ona koja je to prošla.

Mladom igraču je poprilično teško pucati iz zraka jer je udaljenost mete u Volo boćanju naprosto prevelika u odnosu na točku izbačaja boće. Iako je i boćanje imalo svoje zlatno doba u smislu juniora koje je izbacilo mnoge prvake poput braće Ćubela i ostalih velikih igrača tog vremena. Ipak, kada su mladi u pitanju sve elemente je potrebno iscrpiti kako bi se pojavio neki novi prvak pa tako i balotaške turnire igrača do 15 ili 16 godina. Balotanje na staro – dalmatinski način i igra sa špondama i gumom je jaka baza za Volo, Raffa ili Petanka igru. Igrači koji zavole balote u Dalmaciji u kojoj god bilo varijanti, u nekoj od disciplina će u budućnosti pronaći sebe. Osim sebe netko možda pronađe i put do olimpijade. Stoga je i ova inicijativa hvale vrijedna.

Format natjecanja i moguće nagrade:

Organizator jednog od najsnažnijijh nadmetanja u Dalmaciji, koji želi ostati anoniman, je najavio da će se igrati turnir parova (2+0) na kojem mogu sudjelovati dječaci i djevojčice do 16 godina. Ekipu mogu činiti dva dječaka ili dječak i djevojčica ili dvije djevojčice. Nadmetanje će se odigrati ukoliko na istom bude sudjelovalo 10 ili više parova, a planirano je da nagrade budu sljedeće:

  1. Mjesto: 4 VOLO ŽELJEZNE BALOTE (96/100); MEDALJE I PEHAR

  2. Mjesto: 4 RAFFA PLASTIČNE BALOTE (107/92) I MEDALJE

  3. Mjesto: 4 BAKELITNE BALOTE ZA BALOTANJE U DALMACIJI (94/90) I MEDALJE

  4. Mjesto: 4 PETANKA BALOTE (balote za Petanku promjera cca 8cm)

Ukoliko osvane obavijest ovakve vrste negdje na oglasnom prostoru u Dalmaciji tada niti prvi portal o balotama na ovo neće ostati imun, a prostora da projektu pomognu nadležne institucije je na pretek, jer osim juniorske lige za igrače do 18 godina, regiji je potreban magnet za igrače od 14 do 16 godina, što bi se dalmatinskim klubovima moglo višestruko vratiti za 5 do 10 godina.

Comments are closed.