Najjeftinija verzija raffa podloge: BRZ TEREN U 5 KORAKA – DVORANE OTVORENOG TIPA

Braća Ćubela nastupaju na turniru “Charles Beraudier” u Lyonu
9 siječnja, 2020
Povratak “Kralja balekita 2016” na veliku scenu: “STUDENI” OSVOJIO GRADAC !
14 siječnja, 2020

Najjeftinija verzija raffa podloge: BRZ TEREN U 5 KORAKA – DVORANE OTVORENOG TIPA

mde

Komisija za razvoj rafe

Nakon što je krovna organizacija odlučila razviti Petanka granu boćanja, komisija za razvoj rafe na čelu sa predsjednikom Zoranom Nasićem pokušava ultra skupe podloge dovesti do toga da su prihvatljive ljudima koji se imaju želju okušati u 1.Hrvatskoj rafa ligi. Hrvatskoj reprezentaciji je povijesna medalja na Europskom prvenstvu izmakla za nijansu, Naklice će u pohod na boćarsku ligu prvaka u Bergamo, Šibenik je najavio uključenje u raffa ligu dogodine, a Zadar ima ambiciju u ligu ući već u idućem izdanju. Može li doajen zadarskog boćanja Željko Sabalić biti prvi koji će Raffu prenijeti van SDŽ ostaje pitanje, ali će mu u prilog ići najnoviji zaključci komisije za razvoj o tome kako formirati najjeftiniju varijantu igrališta koja bi zadovoljavala uvjete međunarodnog tehničkog pravilnika:

1. ESTRIH (nanosi se u debljini od 5 cm – u dvoranu zatvorenog tipa ili NATKRIVENI PROSTOR OTVORENOG TIPA)

2. PLANITOP (materijal koji se nanosi na Estrih uz bočne strane čitavom dužinom terena, a služi da bi se postigao nagib na krajavima igrališta – 8 milimetara u visinu na samom bočnom kraju terena i tako 15 – 18  centimetara od bočnog kraja prema sredini terena dok se ne spoji sa estrihom na 0,0 mm)

3. RESITOL (nanosi se preko estriha i planitopa)

4. KVARC (najsitniji sloj pola milometra nanosi se tanko na resitol i neposredno nakon resitola)

5. Postaviti: DASKE VISINE 25 CM, DEBLJINE 3 DO 5 CM, GUME KAO KRAJEVE IGRALIŠTA “gore i dolje” DEBILJINE 2 CM I VISINE 25 CM, te vidljive CRTE. Na kraju nanijeti još jedan tanki SLOJ KVARCA 0,5 milimetara kvarcnog pijeska do milimetra i pol debljine na tako ravnu podlogu.

U idealnoj varijanti se nanosi poliuretan između “3 i 4”, znači na resitol, a prije kvarca, ali to je ono što nekoliko puta poskupljuje izgradnju igrališta. Jedan od ciljeva komisije je oformiti jedno igralište kao reprezentativni centar sa poliuretanskom podlogom u budućnosti.

Po propozicijama za iduću natjecateljsku sezonu u lizi će moći sudjelovati klubovi koji imaju dvoranu otvorenog tipa, poput one u Brnazama (jedan teren). Za odigravanje utakmice je potrebno tri igrača, a otkrića komisije u smislu zaustavnog puta boće na ravnoj podlozi do koje je moguće doći za desetak puta manje sredstava u odnosu na početna saznanja nedvojbeno ostavljaju mogućnost da se u raffu uključi i pokoji klub sa sjevera Hrvatske u razdoblju od nekoliko godina.

Dvorana otvorenog tipa u Brnazama

Comments are closed.