Nakon BK Nada 1991: BOĆARSKI KLUB BISTON IZ BAŠKE VODE POSTAO PRVAK DRŽAVE U ŽELJEZNIM BOĆAMA !

PERO ĆUBELA – Igrač o kojem najviše ovisi ishod završnog turnira 1.HBL !
7 svibnja, 2021
VREMEPLOV: Kako je to bilo prije 30 godina ! Nada – Zrinjevac 1991. !
10 svibnja, 2021

Nakon BK Nada 1991: BOĆARSKI KLUB BISTON IZ BAŠKE VODE POSTAO PRVAK DRŽAVE U ŽELJEZNIM BOĆAMA !

BK Biston – prvak Hrvatske 2021

BK Biston je prvak Hrvatske u Volo boćanju. Prvi portal koji je dao detaljnu objavu je dalmacijadanas.hr, a istu prenosimo u cijelosti:

Prije 30 godina, 1991. boćarski klub Nada iz Splita se okitio prvom titiulom prvaka samostalne Republike Hrvatske. Dalmacija je novog prvaka u „željeznim“ boćama čekala dugih 30 godina. I dočekala.

Boćarski klub Biston iz Baške Vode je slavio, ovu najprestižniju titulu u boćama, sinoć kasno u Komiži, pobjedom nad boćarskim klubom Vargon iz Rijeke ukupnim rezultatom 16:10.

Nakon što je dan prije savladao BK Pula istim rezultatom, BK Biston je protiv Vargona odigrao odličnu partiju. Samo finale je generalno ponudilo visok nivo igre, što je svojevrsno iznenađenje obzirom na važnost utakmice.

Tijek finala 1.HBL – prve Hrvatske boćarske lige:

Briljantnom strategu Bistona Ivi Topiću je trebala prava izvedba većeg broja igrača da bi ekipa polučila rezultat, pa je „Trojku klasično“ prodrmao uvođenjem odičnog Matejasa Jozipovića, iako ovaj nije igrao polufinale. Baš ta trojka u kombinaciji sa izvedbom, sada možemo reći, najvažnijim igračem boća u Dalmaciji svih vremena, Perom Ćubelom u disciplini „Krug“ su donijeli prve bodove Bistonu.

Nakon prve faze klasičnih igara pristupilo se trkačkim disciplimama i to „Brzinskom izbijanju“ i „Štafetnom izbijanju“ te „Preciznom izbijanju“.

Od najučinkovitijeg igrača ekipe, Marina Miličevića, Topić je dobio važne bodove u „brzincu na 6 pozicija“ i štafeti, dok su utakmicu „prelomili“ Marin Ćubela u „brzincu na 3 pozicije“ i Ivan Galić u Preciznom izbijanju.

Marin Ćubela je igrač koji igra trenutno ispod svog nivoa, pa je Vargon upravo tu tražio šansu. Ipak, aktualni svjetski boćarski prvak je najsnažniji onda kada je najpotrebnije, pa je iz sebe tokom navedenog brzinca zaista izvukao maksimum te tako Bistonu donio važne bodove.

Ivan Galić je zaostajao u disciplini precizno izbijanje prije zadnje mete, pa mu je za pobjedu trebao pogodak u bulina (promjera 3 cm) na najdaljoj poziciji. Galić ima broncu sa Europskog prvenstva upravo iz ove discipline, a hitac u bulina sinoć je vjerovatno najvažniji u njegovoj karijeri.

Tada je Biston ušao u značajnu prednost od 12:6, pa mu je trebala samo jedna pobjeda iz posljednjoj faze igara za ukupnu pobjedu, koju mu je donio Marino Miličević u pojedincu klasično te tako i teoretski donio Bistonu veliku pobjedu i prekid posta dugog 30 godina gledajući boćarske klubove iz Dalmacije u „željeznim“ boćama ili „Volo“ boćanju. Ostali važni kotačići ekipe su kapetan Vedran Crnčević, nekadašnji reprezentativac Ante Grančić, prekaljenji Miro Mihaljević te mladi Luka Jozipović.

Osim ovog važnog rezultata, Biston je zaokružio jednu jako zanimljivu priču i rekord za koji bi trebalo pročešljati sportke knjige i arhive poprilično detaljno. Naime, u ovom trenutku su sve muške boćarske titule u Dalmaciji, što je jasan pokazatelj značajne uzlazne putanje Dalmatinskog boćanja. Jednu titulu drži Boćarski Petanka klub Dalmatino iz Šibenika, dok sve ostale prvake daju klubovi iz Splitsko – dalmatinske županije, a mi vam donosimo popis trenutnih prvaka Hrvatske u svim seniorskim muškim disciplinama u hrvatskom boćanju:

Volo klupski boćarski prvak Hrvatske:  Boćarski klub „Biston – Baška Voda

Raffa klupski boćarski prvak Hrvatske:  Boćarski klub „Gorčina– Omiš

Ekipni Petanka prvak Hrvatske:  BK „Dalmatino“ – Šibenik

Volo – prvak Hrvatske „Precizno izbijanje“Pero Ćubela (BK „Biston“ – Baška Voda)

Volo – prvak Hrvatske „Par klasično“Pero Ćubela/Marin Ćubela (BK „Biston“ – Baška Voda)

Volo – prvak Hrvatske „Brzinsko izbijanje“Marino Miličević (BK „Biston“ – Baška Voda)

Raffa – prvak Hrvatske „Pojedinačno klasično“Tomo Jerković (BK „Solin“)

Raffa – prvak Hrvatske „Par klasično“Tonći Jerić/Ivica Mikas (BK „Gorčina“ – Omiš)

Raffa – prvak Hrvatske „Precizno izbijanje“Duje Pirić (BK „Naklice“ – Omiš)

Pobjednik seniorskog Raffa kupa Hrvatske:  BK „Gorčina– Omiš

Comments are closed.