Novi svjetski rekord u brzinskom na tri pozicije

Naklice – Postranje 18:6 ! PERO ĆUBELA NAKON PodKaSTa STIGAO NA NAKLICE !
21 svibnja, 2021
Croatia Open 2021, Šibenik
22 svibnja, 2021

Novi svjetski rekord u brzinskom na tri pozicije

Nakon što je međunarodna boćarska federacija (FIB) ove godine i službeno prihvatila seniorske rezultate ostvarene u brzinskom izbijanju na tri pozicije za svjetske rekorde, te rezulat hrvatskog internacionalca Lea Brnića, koji nastupa za talijansku La Perosinu, od 50 pogodaka iz isto toliki izbačaja, koji je ostvario u dva navrata, u prosincu 2019. i početkom ožujka ove godine, proglasila službenim svjetskim rekordom, u kratko vrijeme u najjačoj svijetskoj ligi, talijanskoj, zaredali su vrhunski rezulati u ovoj disciplini.

Prvo su Talijani Mauro Roggero (Gaglianico) i Stefano Pegoraro (Noventa) sa 50 pogodaka izjednačili Brnićev rekord. No potom je Pegoraro za jedan pogodak nadmašio cijelu svjetsku konkurenciju i s rezultatom 51/51 postao novi svjetski rekorder. Zanimljivo je da je Pegoraro ne samo simbolički već i izravno skinuo dosadašnjeg svjetskog rekordera sa trona s obzirom na to da je novi svjetski rekord postavio upravo u izravnom susretu sa Brnićem koji je u tom ogledu ostvario rezultat 46/50.

Brnić i dalje, uz slovenca Anžea Petriča i Francuza Frederica Marsensa ostaje jedan od svjetskih rekordera u brzinskom izbijanju na šest pozicija s rezultatima 49/50.

Za podsjećanje Pegorarov rezulta 51/51 u brzinskom izbijanju na tri pozcije, prema starim pravilima boćarske igre, kada se još mogla gaziti crta pri odigravanju boće, u brzinskom izbijanju na šest pozicija uspjela su ostvariti samo dva Francuza, legendarni Sebastien Grail u dva navrata 2003. i 2004., te Guillaume Abelfo 2014.

Izvor (tekst i fotografija): Istarski boćarski savez

Comments are closed.