Osvrt S.Drlić: RAFFA PRIJELAZNI ROK USKORO I KATEGORIZACIJE IGRAČA !

Obustavljaju se sva natjecanja pod nadležnošću Hrvatskog boćarskog saveza !
3 prosinca, 2020
Memorijal Zvonko Rančić poput Eura 2020 ?! BRANKO ĆUBELA NAJAVIO ŠTO SLIJEDI !
22 prosinca, 2020

Osvrt S.Drlić: RAFFA PRIJELAZNI ROK USKORO I KATEGORIZACIJE IGRAČA !

Tomo Jerković – prvak Hrvatske 2020 u raffa pojedincu klasično

Nakon šta je sezona 2019/2020 netom završila, a prvoplasirani možda još uvijek slave, komisija za razvoj raffe užurbano priprema novu sezonu 2020/2021. Klubovi i komisija su se složili da je u protekloj sezoni napravljen ogroman iskorak, kako u organizaciji, tako i u sportskom segmentu natjecanja. Sve bi to bilo puno teže bez Vlade Galića, Petra Sinovčića i Zadra, koji su besplatno ustupili dvorane u protekle dvije godine, i gdje se natjecatelji osjećaju kao doma.

Organizacijom I HRL lige, te ovogodišnjom organizacijom pojedinačnih seniorskih disciplina i kupa Hrvatske, raffa kao grana boćanja je ispunila uvjete za kategorizaciju natjecatelja prema HOO. Kako je projektu kategorizacije, punu podršku dao i Hrvatski Boćarski Savez, ne sumljamo da će i ovogodišnji pobjednici seniorskih natjecanja dobiti “kategoriju III” odnosno da će postati vrhunski sportaši. Šta će to značiti za manje sredine, koje su do sada imale vrhunske igrače balota, a u dogledno vrijeme vrhunske sportaše i reprezentativce, možete pretpostaviti. Ipak,  put do kategorije vrhunskog sportaša nije jednostavan. Na tom putu stoje igrači bakelita, a sada i jako dobri igrači raffe, Tonći Jerić, Mate Pavešković, Duje Pirić, Luka Žure, Hrvoje Dotur, Tomo Jerković, te ostali sudionici natjecanja koji u se u protekle dvije godine u raffa polju isprofilirali kao solidni igrači.

Osim projekta kategorizacije natjecatelja, komisija je donijela i prijedlog izmjene propozicija za sljedeću natjecateljsku sezonu. U sezoni 2020/2021 se vraća možda i najinteresantnija disciplina – trojka, koja će zamijeniti disciplinu par, pa je za odigravanje susreta potrebno najmanje četiri (4 ) igrača u odnosu na prošlu sezonu kada se moglo odigrati susret sa 3 igrača. Intencija komisije je bila da se proširi baza igrača, te da šta više igrača dobije šansu kroz natjecanje. Samo jedan igrač bi trebao moći igrati tri igre, što će značiti da će klubovi morati na rosteru imati i četvrtog igrača. Komisija i HBS su ovaj potez imali u planu povući upravo u trećoj sezoni raffa razvoja.

Kako su pred nama blagdani, a i razvoj epidemiološke situacije nam nije sjajan, komisija će uzeti mali predah do 28.12 kada počima prelazni rok za registrirane igrače, te prijava novih klubova za natjecanje u Hrvatskim raffa ligama. Jedno je sigurno, bit će to živ prelazni rok i očekuju se prijava nekoliko novih klubova za sudjelovanje. Postavljeni su temelji  da Dalmacija jednog dana, možda već na olimpijadi 2028. (iako smo jako svjesni da je to “longshot”, kada je Pariz 2024. prešao u zaborav) dobije sudionike u raffi, i da puno bogatijim zemljama pokažemo „da nije u šoldima sve“.

S.Drlić

Duje Pirić, Tonći Jerić i Svemir Drlić

Comments are closed.