PILOT PROJEKT: Poligonsko nadmetanje osnovnih škola u boćanju !

Kacunar 2021 – Par (2+1): NENO JURIČIĆ I TONĆI JERIĆ NAJBOLJI !
18 rujna, 2021
SVJETSKO PRVENSTVO ZA MLADE I SENIORE “MARTIGUES (FRA) 14.-18.09.2021.: HRVATSKOJ 9 MEDALJA !
18 rujna, 2021

PILOT PROJEKT: Poligonsko nadmetanje osnovnih škola u boćanju !

Josip Bulić, i Miroslav Jukić u društvu juniora BSŽSD

Najvažniji projekt i projekt na kojem je predsjednik BSŽSD Miroslav Jukić temeljio svoju predizbornu kampanju je pred vratima. O tome kako i zašto je boćanje stiglo blizu izumiranja bi se dala napisati knjiga. Istraživačko novinarstvo bi imalo pune ruke posla oko ove problematike. Ipak, da nije sve toliko loše, primjer su događanja posljednjih otprilike oko pet godina upravo u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Na svim nivoima balotanja i boćanja korak naprijed je vidljiv. Rezultat koji je mjerilo svega kaže da su sve boćarske seniorske muške titule u Dalmaciji. Dakle, Dalmacija nikada dosada nije bila uspješnija. Uz navedeno, juniorska boćarska liga je zaživila, ali u startu se znalo da će iskorak prema osnovnim školama biti onaj ključni iskorak. Jukić je intenzivno preko dva mjeseca radio na ovom problemu, osigurao boćarsko natjecanje u sklopu prvenstva osnovnih škola u SDŽ zajedno sa Zajednicom Školskih sportskih saveza, koja je mladima boćanju ponovno nakon 2013.godine, izišla u susret. Iz zajednice je poslan obrazac “Predprijava”, a Jukić se obratio dopisom boćarima i predstavnicima klubova u SDŽ.

Obraćanje predsjednika prenosimo u cijelosti:

Iz Županijskog saveza školskog sporta, prema osnovnim školama i profesorima tjelesne kulture je odaslan dopis da se ove školske godine pokreće PILOT projekt – MEĐUŠKOLSKO
BOĆARSKO NATJECANJE (dopis i prijavni list su u prilogu ovog maila).

Ne treba posebno isticati da je nedostatak mladih u boćanju veliki problem za sve naše klubove i ovo je jedinstvena prilika da u suradnji sa školama u bližoj budućnosti svaki klub, od ovih školskih ekipa formira klupsku kadetsko/juniorsku ekipu.
Da bi projekt bio uspješan, pored angažmana škola (ravnatelja i profesora tjelesne kulture) od presudne važnosti biti će, kao vanjskih suradnika, angažman vaših boćarskih klubova i voditelja za mlade. U mnogim sportovima školske ekipe na međuškolskim natjecanjima pomoć profesorima nude vanjski suradnici iz klubova.

Iskustvo nas uči da mladi teško samoinicijativno dolaze u klubove sa željom da počnu trenirati boćanje. Mi trebamo otići do njih, a sada nam se kroz ovaj projekt pruža šansa za to.
Da bi bi projekt bio što uspješniji Sportska komisija predlaže:

 1. Da svaki boćarski klub imenuje klupskog voditelja za mlade (ako već ranije nije imenovan)
 2. Da klupski voditelji pođu do škole u najbližem susjedstvu i kontaktiraju ravnatelja i
  profesora tjelesne kulture, te dogovore na koji način će animirati učenike za uključenje u ovo natjecanje (30. rujna je rok za prijavu ekipa)
 3. Skupa s profesorima tjelesne kulture odraditi animaciju i anketiranje zainteresiranih učenika za boćarsko natjecanje. Pošto se mnogi učenici prvi put susreću s ovim sportom preporuča se u školu ponijeti nekoliko boća i pokazati ih učenicima (nove i manje, ako ih imate u klubu).
  Ovisno o broju prijavljenih ekipa, postoji mogućnost da županijski savez donira po jedan
  komplet boća za svaku školsku ekipu.
 4. Nakon prijava ekipa sportska komisija i povjerenik natjecanja izraditi će propozicije
  natjecanja i donijeti kalendar natjecanja.
 5. Prije početka treninga i natjecanja Županijski boćarski savez organizirati će početni tečaj za voditelje svih prijavljenih ekipa.
  Pošto će skoro svi učenici biti apsolutni početnici u ovom sportu za ovu školsku godinu planira se organizirati poligonsko natjecanje, a u narednim godinama u planu je prelazak na klasične utakmice.
  Kolege boćari uključimo se u ovaj projekt i pridobijmo mlade u naše klubove. Županijski savez školskog sporta i škole pozivaju nas i organiziraju nam preduvjete za to, a prvenstveno o nama ovisi hoće li ovaj projekt uspjeti.

Comments are closed.