Prvi put u bogatoj povijesti kluba – BK Istra Poreč vice prvak Europe ! BK BISTONU BRONCA !

PONAJBOLJI BOĆAR U POVIJESTI U HRVATSKOJ ?! Marin Ćubela na 3 svjetske titule !
9 studenoga, 2022
PONOVNO SE PIŠE POVIJEST IGRE ! Hrvatska prvi put u povijesti izišla na mađunarodno petanka natjecanje !
15 studenoga, 2022

Prvi put u bogatoj povijesti kluba – BK Istra Poreč vice prvak Europe ! BK BISTONU BRONCA !

BK Istra Poreč – 2022

Plasmanom u finale završnog turnira europskog Kupa prvaka, kojem su u subotu i nedjelju, 12. i 13. studenog 2022. bili domaćini u svojoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože, boćari Istre Poreč su ostvarili najveći međunarodni uspjeh u svojoj povijesti, dobivši svoje osmo polufinale KEP-a, nakon što su u prethodnih sedam, počevši još od 2001. godine, bivali poraženi.

Na žalost, u nedjeljnom svom prvom finalu Istra Poreč rezultatski nije uspjela parirati sada već trostrukom uzastopnom prvaku Europe, francuskom St. Vulbasu.

Premda su, dok je susret još bio „živ“, Porečani u nekoliko igara bili blizu barem poenu, Francuzi su od početka ogleda dobili svih sedam igara i još prije drugog brzinskog izbijanja s maksimalnim vodstvom 12:0 riješili pitanje pobjednika. Uoči finala se znalo da su aktualni svjetski prvaci u štafetnom i brzinskom izbijanju Alexandre Chirat i Frederic Marsens favoriti u brzinskim igrama protiv Brune Kraljića i Darijana Živolića što su Francuzi i potvrdili osvojivši svih šest poena u tim disciplinama. Premda, Kraljić se dobro držao protiv Alexandrea Chirata zaostavši na koncu za dva pogotka. U preciznom izbijanju Dino Jermaniš nije uspio zadržati preciznost od dana prije iz polufinala, dok je Nenad Tadić protiv nekadašnjeg svjetskog rekordera Sebastiena Belayja vodio cijelo vrijeme, no Francuz je do pobjede uspio stići pogodivši prvi zadnjeg balina kojeg potom Tadić nije uspio pogoditi. U krugovima Mateo Načinović je odigrao ravnopravan susret sa Sebastienom Mourguesom, ali je u zadnjem krugu promašajem predzadnjom boćom propustio prigodu barem za neodlučeno.

Na koncu su u završnoj fazi susreta čast Istre Poreč pobjedama spasili dva kultna igrača našeg kluba, Ivan Lukšić i Vedran Špelić te mladi Dino Jermaniš u paru.

Aktualni prvak Hrvatske BK Biston je zauzeo treće mjesto u Europi, izjednačivši tako prošlogodišnji doseg. Dvije stvari su važne za napomenuti. Prva je da je Hrvatska boćarska javnost pod povećalom očekivala odluke koje su se ticale igrača Bistona Pere Ćubele. Srećom da je Pero nastupio na završnici, jer da nije, politika bi bacila sjenu na ovaj povijesni i potpuno zasluženi uspjeh igrača Istre Poreč. Ne samo Istre Poreč nego i St.Vulbasa, obzirom da je Ćubela aktualni svjetski prvak u isciplini “Krug”, a kao takav jedan od najboljih boćara svijeta.

Drugo važna stvar jest da Istra, u ovom momentu na žalost, nema kapacitete za parirati trostrukom prvaku Europe unutar trenutnog kadra, dok Biston nema mehanizme unutar trenažnog procesa sa kojima bi bio u stanju parirati prvaku, bez obzira što je po talentu gledano, jako blizu francuza. I Istra i Biston su dotakli svoj maksimum ovog momenta, a nada je da će i jedni i drugi naći dodatnu snagu, kako bi netko od njih postao prvakom Europe uskoro. Također, nije zanemariv ni doprinos predsjednika HBS-a Denisa Peršića, kao istaknutog člana u FIB-i koji je doveo u izgledniju priliku naša dva kluba da se plasiraju u finale, na način da je šanse za njihov međusobni susret u polufinalu svojim utjecajem podignuo na 33,3 posto. Kuglice su spojile Istru i Biston, što je bilo dobro za Hrvatsko boćanje. Dojam je da su HBS i Istra Poreč dali svoj maksimum, dok je Biston ostao “dužan”. Navijači će sigurno jedva dočekati iduću šansu, koja bi se, neslužbeno doznajemo trebala opet dogoditi na terenima u Republici Hrvatskoj, tokom 2023.godine.

Izvor (dio teksta i fotografija): Web – Istarski boćarski savez

Comments are closed.