STARTALA “SUPERLIGA”: Sokol pobijedio aktualnog prvaka u Splitu !

Mate Balić 1973 – 2021: Kreševo Katuni u velikoj tuzi !
25 listopada, 2021
Boćarice i boćari u središnjem dnevniku
26 listopada, 2021

STARTALA “SUPERLIGA”: Sokol pobijedio aktualnog prvaka u Splitu !

Igor Žuljević, Ivica Podrug i Luka Žure

Odigrano je prvo kolo Superlige ili najvišeg i najkonkurentnijeg ligaškog natjecanja u Hrvatskom boćanju. Utakmice su ponudile zaista značajnu dozu uzbuđenja, pogotovo derbi u Splitu između BK Sokol Orbico i aktualnog prvaka Hrvatske BK Biston.

U Metkoviću je važnu pobjedu ostvario BK Pazin od 12:14 i tako si utabao put prema gornjrm dijelu tablice već nakon prvog kola. BK Marinići su očekivano savladali BK Otok sa 18:8, jednako kao i BK Pula BK Vargona. Istim rezultatom je Istra Poreč savladala BK Zrinjevac.

U dalmatinskom derbiju se i Sokolu i Bistonu dogodio onaj idealan scenarij. Naime, Biston je od oformljenja “supermomčadi” doživio samo jedan remi (Hajduk Rašica u Srebrenom, prošle sezone). Sve ostale utakmice su baškovođani okončali u svoju korist. Na kraju su osvojili i ligu na Komiži te tako prekinuli post od 30 godina u kojoj su dalmatinski klubovi bili bez titule. Da su mogli birati kada da ugledaju prvi poraz, to bi zasigurno bilo: Početkom ove sezone, nakon osvajanja naslova prvaka. Reprezentativci Pero Ćubela i Marin Ćubela su sa zadnja dva svjetska prvenstva u pojedincu klasično donijeli zlato i srebro u Hrvatsku. To i dalje ne znači da ponajbolji igrači Dalmacije poput Tonća Jerića, Luke Žure i Ivana Jurića nemaju dovoljno iskustva i znanja da takve veličine savladaju na svom terenu. Jerić i Žure najbolje znaju da ne igraju “imena” nego “pozicije”. Sokol je zasluženo savladao Bistona 14:12. Žure je dobio Peru Ćubelu sa 13:2, Jerić Marina Ćubelu sa 10:6. U posljednjoj fazi igara, ključnom se pokazala pobjeda Ivana Jurića i Ratomira Opačka nad Marinom Ćubelom i Lukom Jozipovićem od 7:5. Nakon Jurićeve izvedbe u osmini finala KEP-a od prije četiri godine, ovo mu je jedna od najvažnijih pobjeda i to protiv dvostrukog svjetskog prvaka sa zadnja dva svjetska prvenstva.

Sokol je ovom pobjedom pokazao Bistonu da će Istra Poreč, u formi u kakvoj je Biston sada, za baškovođane biti krupan zalogaj ove sezone. Biston će na završnicu lige stići, u to nema sumnje, a prvenstvo bi se moglo “suditi” upravo u meču Biston – Istra. Od subote je svima u Baškoj Vodi potpuno jasno da za obranu naslova imaju pune ruke posla. Tako da je ovaj poraz Bistonu idealan na jedan način i iz njega bi Biston mogao izići kao mnogo opasniji za naslova prvaka, nego što se to u ovom trenutku čini. Pogotovo ako znamo da Biston na završnici neće imati neki ozbiljan pritisak u smislu da “moraju” opet biti prvi. Biston je “morao” prošle godine, a ovogodišnja titula bi bila samo bonus.

Sokol je sa druge strane ovom pobjedom, po nekim mišljenjima već osigurao ostanak u lizi u kojoj četvorica ili ispadaju ili idu u kvalifikacije za ostanak. Kako Biston neće izgubiti mnogo utakmica, ova tri boda su za dugopoljce zlata vrijedna. Oni potpuno mirno ulaze u nastavak prvenstva, s nadom u plasman u playoff. U Splitu se sa Sokolom nitko, osim istre Poreč, naigrati neće.

Comments are closed.