Turniri sa brokvanim balotama prije više od 30 godina: BORO I DRAGO KAO OSVAJAČI “SIROTKOVIĆA” !

2. BOĆARSKA LIGA SDŽ: BK Pržina i matematički osigurala naslov prvaka !
11 svibnja, 2021
PRVA ŽUPANIJSKA BOĆARSKA LIGA SDŽ: Trilj stigao do ogromnih 14 bodova prednosti !
12 svibnja, 2021

Turniri sa brokvanim balotama prije više od 30 godina: BORO I DRAGO KAO OSVAJAČI “SIROTKOVIĆA” !

Boris Stipić i Drago Radelja (danas)

Tugare su poznate kao lokacija na kojoj su se igrali prvi turniri u bakelitu, kakve danas gledamo u Omišu, Rogoznici, Katunima i ostalim važnim lokacijama za boćanje i balotanje.

Ipak, da bi nadmetanje bilo organizirano sa preko 200 ekipa, nešto se moralo događati prije toga. Preteća turnira u Tugarama, Gatima, Kostanjama, Tadićima i ostalim lokacijama tada na kojima se igralo bakelitnim balotama su turniri sa brokvanim balotama u Sirotkovićima.

Oni koji pamte to doba sjećaju se da su se “gume” micale kada bi prolazili automobili, jer se nije radilo o klasičnim zogovima kakve imamo danas. Ipak, ni to nije spriječavalo veliki broj navijača da prati nadmetanja. Također, u Sirotkovićima se pucalo iz zraka, a “rafavati” ili “vuči” se moglo tek od turnira u Tugarama.

Osvajači prvog takvog nadmetanja u Sirotkovićima od prije više od 30 godina su Drago Radelja i Boris Boro Stipić. Finale su dečki gubili 8:12 i 0:7 da bi preokrenuli utakmicu u svoju 2:1 pobjedu protiv legendarnog Drage Spaije i Bože Ečima. Radelja je igrao prvara, a Stipić pucača u paru. Radelja nam kaže: “Davno je to bilo, bili smo dobra kombinacija, valjalo se, tuklo se iz ruke. Spaija je bio velika zvijezda tog doba, a mi smo bili samo jednu balotu praktički od poraza. Ipak, na 0:7 u drugoj partiji sve se okrenulo u našu korist. Proigrali smo i na kraju zasluženo slavili.”

Nakon što su počeli turniri sa bakelitnim balotama, odmah nakon Sirotkovića, Spaija i Stipić su osvojili tada velike Srinjine, a Stipić u kombinaciji sa Mirom Mrkonjićem kultnog “Dundu – Sitno Gornje”. Obojica tvrde, balote smo “ovisili” o klin, a mlade snage su tu da se dokazuju.

Comments are closed.