USUSRET OLIMPIJADI: Ria Vojković i Pero Ćubela zlatni u Saint Vulbasu

OTOK – MAČKULA U BORBI ZA VRH: Danas finale “Karlovačko zimske lige Sinj”
10 veljače, 2019
Sinjski derbi u “104” i “trash talk” u balotama: NIPER VS PIKE
15 veljače, 2019

USUSRET OLIMPIJADI: Ria Vojković i Pero Ćubela zlatni u Saint Vulbasu

Svjetski kup u izbijanjima novo je natjecanje iz službenog kalendara međunarodne boćarske federacije (FIB). Premijerno izdanje koje se u petak i subotu, 8. i 9. veljače 2019. godine održalo u francuskom Saint Vulbasu, 40-ak kilomatara udaljnom od Lyona, je ono na kojem je nastupilo deset ponajboljih reprezentacija svijeta, među kojima i nacionalna selekcija Hrvatske, uz Italiju, Sloveniju, Tursku, Monako, Švicarsku, Čile, Tunis, Japan i domaćina Francusku.

Sustav natjecanja:

Natjecanje se odvijalo u tri discipline, mješovitim štafetama, te brzinskom i preciznom izbijanju u mješovitim parovima, što znači da se u brzinskom i preciznom izbijanju zbrajaju rezultati od po jednog ženskog i muškog predstavnika iz svake reprezentacije. U mješovitim štafetama prvo su se odradile dvije kvalifikacijske serije, a u brzinskom i preciznom izbijanju po jedna ženska i muška kvalifikacijska serija. Iz kvalifikacija po četiri najbolje reprezentacije u mješovitim štafetama, te u preciznom izbijanju zbrojem rezultata po jednog ženskog i muškog predstavnika plasirali su se u polufinale iz kojeg su potom finalisti dobili na temelju izravnog dvoboja, 1 – 4, 2 – 3. U brzinskom izbijanju nije biti polufinala, već su se dvije najbolje reprezentacije iz kvalifikacija zbrojem po jednog ženskog i muškog predstavnika plasirale izravno u finale, dok je trećeplasirani i četvrtoplasirani iz kvalifikacija igrati za ukupno 3. mjesto.

Pod vodstvom trenera Čede Vuklića (BK Vargon) Hrvatsku je u Francuskoj predstavljalo četvero reprezentativaca: Darijan Živolić iz Pule, Pero Ćubela (Zrinjevac, Zagreb), Carrolina Bajrić (Čavle ŠB) i Ria Vojković (ŽBK Komiža).

U brzinskim disciplinama je nastupio Živolić, koji je nekadašnji svjetski prvak i rekorder u štafetnom izbijanju, brončani sa prošlogodišnjeg EP-a iz talijanskog Alassia, te Bajrić koja je brončana sa SP-a iz kineskog Jiaxinga u mješovitim štafetama.

U preciznom izbijanju nas je predstavljao aktualni prvak Europe u toj disciplini Pero Ćubela, te boćarski dragulj Dalmacije Ria Vojković.

Što se konkurencije tiče, Francusku su u brzinskim disciplinama predstavljali Barbara Barthet i Alexandre Chirat, aktualni svjetski prvaci i rekorderi (52/58) u mješovitim štafetama, dok je u preciznom izbijanju nasupio Sebastien Belay, aktualni svjetski viceprvak i dosadašnji svjetski rekorder sa nevjerojatnih 63 punta.

Sloveniju je predvodio Anže Petrič, nekadašnji član Trio Buzeta, aktualni svjetski prvak u brzinskom izbijanju, te bivši svjetski prvak u štafeti kojem je partnerica u brzinskim disciplinama bila Nina Volčina, aktualna svjetska viceprvakinja u mješovitim štafetama i europska viceprvakinja u brzinskom izbijanju.

Talijansku selekciju činio je, između ostalih, Emanuele Ferrero, jedan od dosadašnjih svjetskih rekordera u štafeti (61/61), te Gaia Falconieri i Serena Traversa, aktualne svjetske i europske prvakinje u štafeti. Dakle sami “creme de la creme” svjetskog boćanja.

Našu delegaciju u diplomatskom smislu predstavljao je dopredsjednik HBS-a Denis Peršić na izvršnom odboru FIB-e i to vrlo uspješno, a zbog osobnih razloga na sastancima najvišeg nivoa odsutan je bio Siniša Stipić. Radi se o dvojcu koji sukladno radu i idejama jako visoko kotira u svjetskim boćarskim krugovima. Hrvatsku se zbog navedenog itekako mnogo toga pita, a naši delegati vizijom usmjeravaju rad kako FIB-e (Volo federacije), tako i CBI-a (Raffa federacije).

Hrvatska je u rezultatskom smislu ostvarila jednak broj bodova kao i drugoplasirana Italija u ukupnom poretku reprezentacija, a ispred ove dvije velesile se našla samo Francuska.

Zlatni Pero Ćubela i Ria Vojković:

Naša najuspješnija postava je bila briljantni “cooler” Pero Ćubela i odlična komiška Ria Vojković. Također, brzinska kombinacija Karolina Bajrić iz odlične škole boćanja Čavle i Darijan Živolić iz Pule kao prvog favorita za titulu 1.HBL po mnogim mišljenjima osvojila je treće mjesto u mješovitoj štafeti. Natjecanje je bilo pokazno za eventualno participiranje boćanja kao sporta na OI 2024. Ovog momenta stvari izgledaju tako da Živolić ili neki drugi od naših muških trkača ima jak temelj za vrhunski rezultat na OI za 5 godina, dok su Bajrić i/ili Vojković zasigurno budućnost Hrvatskog ženskog boćanja. Rezultat Bajrić i Živolić u štafeti 51/57, “danas” 2019. godine je kapital na kojem su svi oni koji brinu o boćanju dužni graditi velike stvari u budućnosti.

Izvor: IBS (dio teksta i foto)

Comments are closed.