Finale – Ožujsko balote 2019: ĆIPE, ANTE PLAZONJA I NIKICA MUJAN PRVI !

Ekipa “Tope” najbolja ! MOŽE LI SE BOĆALIŠTE U SUPETRU NATKRITI?!
3 kolovoza, 2019
ZAHUKTAVA SE PRVA HRVATSKA BOĆARSKA RAFFA LIGA: Nakon šest kola BK “Vilar” iz Žrnovnice ima maksimalan broj bodova
17 kolovoza, 2019

Finale – Ožujsko balote 2019: ĆIPE, ANTE PLAZONJA I NIKICA MUJAN PRVI !

Kakvo finale, kakva završnica i kakvi junaci. Nevjerovatno je zaista što nam je ponudila završnica „Žuje“ ove godine. Složen sustav nadmetanja hrpu favorita je ostavio kući ili na tribinama prekrasnog sinjskog zdanja. Ipak, neka velika i zvučna imena su se dokopala Sinja poput Tonća Jerića i Marijana Botice.

Jerić je na papiru imao najjači roster, Botica uvijek opasnog šutera Mladena Šimića. Ipak, na vrhu se na kraju zasluženo našla ekipa koju predvodi odlični Ante Plazonja. On se kao vođa ekipe iskupio za finale Koprivnog i podsjetio nas da se ipak radi o velikom igraču. Nije na rosteru imao igrača koji je dominantniji u igri od njega i kao takav uspio odvući ekipu do vrha. Iako rodom iz Sedramića, Ante je o balotama najviše naučio u Solinu i okolici, što ovoj ekipi daje kotačić bez kojeg do trona na Žuji nije mogla nijedna ekipa dosada, a to je opus vrhunskog bakelita koji se igra u okolici Splita.

Junak završnice legendarni Stipe Mujan Ćipe:

Ne kaže se badava da „Balota ima dušu“. Ona je sinoć svoju pokazala kroz legendarnog „Lulu“ iliti ga Stipu Mujana Ćipu. On lulu ne pušta iz usta i na kraju je Mujana, malo je reć, na zahtjevnim terenima Sinja zaista išlo. I neka je. Mujan je desetljećima uporno tkao sebe u balotaški sport, da bi ekipu „Ćipe“, koja nosi ime po njemu odvukao na sam vrh. Zaslužio je to, u narodu obožavani, Stipe Mujan.

Prošle godine je bio dio završnice kroz revijalnu utakmicu. „Nije Vam Mujan za revijalne utakmice“, razdragani navijač je zavikao prošle godine. I pogodio. Mujan je na 18:18 protiv Jerića, Lukše Bratima i Ivice Brkića reštao dvije balote u sklopu polufinala i trasirao put do završne utakmice. Do finala.

Momke su tamo čekali „Živkovići“, također ekipa iz Šibenske baze igrača. Ekipa koja u uvjetima glatkih i ravnih igrališta gotovo da nema šanse stići do finala. Međutim, u Žuja balotama ništa ne ide glatko, na teškim terenima i igri do 21 punat favorita nema. Ova Žuja je još jednom to potvrdila. „Živkovići“ na kraju nisu imali šanse protiv odličnog Nikice Mujana na prvaru, Ante na korektoru i Ćipe na pucaču. Finale je završilo 21:10, a Ante Plazonja je iz zraka pogodio balotu za pobjedu.

Podsjetnik na prošlost i izjednačenje rekorda:

Ante Plazonja je stigao do svoje druge Žuje i tako izjednačio rekord Marijana Botice, Lukše Bratima, Jure Stanića i Ivana Žuljevića, koji također imaju po dva naslova. Podsjetimo se da je prvi naslov osvojio upravo sa Žuljevićem i ocem Markom Plazonjom prije dvije godine. Taj roster je na papiru vodio prekaljeni Marko, a Žuljević igrao vrlo važnu rolu. Iako je Plazonja mlađi tada čak riješio finale potezom za povijest balota, jedna balota ne čini igrača, makar bila povijesna. Ova titula je pokazala publici da je Plazonja sposoban biti vođa ozbiljne ekipe za najveća dostignuća.

Comments are closed.