ZAHUKTAVA SE PRVA HRVATSKA BOĆARSKA RAFFA LIGA: Nakon šest kola BK “Vilar” iz Žrnovnice ima maksimalan broj bodova

Finale – Ožujsko balote 2019: ĆIPE, ANTE PLAZONJA I NIKICA MUJAN PRVI !
11 kolovoza, 2019
Pojadinac “Slime 2019”: FILIP JERČIĆ NAJBOLJI !
17 kolovoza, 2019

ZAHUKTAVA SE PRVA HRVATSKA BOĆARSKA RAFFA LIGA: Nakon šest kola BK “Vilar” iz Žrnovnice ima maksimalan broj bodova

U Hrvatskoj je krenula nova sportska državna liga. Naime, 26. lipnja, nakon gotovo dvije godine mukotrpnog i predanog rada, u Turjacima je odigrana prva, povijesna utakmica prve Hrvatske boćarske raffa lige.

BK “Vilar”:

Osim u Turjacima, liga se igra u Žrnovnici, a natječe se 10 klubova, koliko ih ima na području od Omiša do Trilja. Nakon šest odigranih kola vodeća je ekipa BK “Vilar” iz Žrnovnice. Tim čine predsjednik Petar Sinovčić, kapetan Tomo Jerković te Stipe Pivčević, Duje Pirić, Jure Bartulić i Marko Čavlina. Većina članova je iz Žrnovnice, a pojačani su dvojcem iz Naklica. S mladom ekipom, koja se oformila u svibnju ove godine, razgovarali smo na raffa terenu u Žrnovnici.

U ligi je 10 klubova. Od toga je 6 klubova sa Splitsko-poljičkog područja, a 4 iz Cetinske krajine. Igra se 6 utakmica u Žrnovnici, a 3 u Turjacima. U dosadašnjih 6 kola ostvarili smo svih 6 pobjeda, imamo maksimalnih 18 bodova. Ukupno je 9 kola, dakle svatko igra sa svakim. Nakon 9 kola se igra “Play off”. Drugoplasirana ekipa je ona iz Naklica. Ne možemo ne biti ponosni da smo trenutno na ljestvici iznad ekipe koju, uvjetno rečeno, možemo nazvati reprezentacijom – kazao nam je Duje Pirić.

Zamalo olimpijski sport:

Jure Bartulić nam je pojasnio što je to raffa boćanje. – Postoje tri vrste boća. Prve su volo (željezne), druge petanque i treća vrsta je raffa. Raffa je najsličnija klasičnim balotama, ali postoje brojna boćarska pravila. Primjerice, nekada se mora pucati po zraku, ne smije se gurati balotu preko šipke i sl. Na neki način, radi se ozbiljnijoj kategoriji “naših” balota s elementima “volo” boćanja. Raffa boćanje konkuriralo je da 2024. u Parizu postane olimpijski sport, no inicijativa ovoga puta nije prošla.

Stipe Pivčević otkrio nam je kako se ekipa priprema za utakmice. – Vjerujem da najviše igramo od svih klubova u ligi. Stipe i Tomo najviše treniraju. Tomo, koji konkurira za reprezentaciju, ima posebnog trenera. Cilj je osvojiti ovogodišnju Hrvatsku Raffa ligu, ali i ostati u istom sastavu dogodine. Naravno, možda bude i koje pojačanje. Kapetan mogući reprezentativac Kapetan Tomo Jerković balote igra već 15 godina gdje je ostvario zapažene rezultate. Od prvog dana je u BK “Vilar”. – Ove se godine u rujnu se u Austriji igra Europsko prvenstvo. Kako stvari stoje, bit ću pozvan na pripreme reprezentacije, a možda i još netko iz BK “Vilar”. Vilaru želimo uspjeh u nastavku natjecanja, a marljivim raffa entuzijastima da se ovaj boćarski sport proširi i ojača diljem Hrvatske.

Izvor (tekst i fotografija): dalmacijadanas.hr

Comments are closed.