Finale Visoke i sportska obitelj Žuljević: IVAN I IGOR NA TRONU – LUKA PODRŠKA !

Prvenstvo Hrvatske – Raffa Precizno izbijanje: DOMINACIJA SOLINA I NAKLICA – DUJE PIRIĆ OBRANIO NASLOV !
8 kolovoza, 2021
Karlo Šaban i FIlip Matijašić osvojili VN Pazina !
9 kolovoza, 2021

Finale Visoke i sportska obitelj Žuljević: IVAN I IGOR NA TRONU – LUKA PODRŠKA !

Ivan Žuljević, Igor Žuljević i Luka Žuljević

Visoka 2021, kao nadmetanje u bakelitu, je ponudila nešto što nije ponudilo nijedno nadmetanje dosada u Dalmaciji. To su “grand” uvjeti (vrlo velik broj bodova), bez ograničenja za nastup igrača u igri do 21 punat (jedan set). Što je značajno u svemu tome i zašto je Visoka nadmetanje budućnosti?!

Organizator je stavio limit na 64 ekipe. To znači da je u nadmetanju sudjelovalo 150 igrača. Trenutno i danas u bakelitu postoji između 450 i 500 turnirskih igrača. Obzirom da boćarski sport igra sve starija populacija i onih koji igraju je sve manje, Visoka nam je kazala da ako broj turnirskih igrača kakav je danas padne za duplo, i dalje će Dalmacija imati potencijal za “grand” priču sa parom (2+1). U prijevodu, vodeći ljudi dalmatinskog boćanja imaju 10 do 12 godina za iznaći odgovor na pitanje: “Kako sustavno uključivati mlade u boćanje, da ono ne izumre?!” Svijetlo na kraju tunela se nedvojbeno vidi, a činjenica da Dalmacija drži sve seniorske boćarske titule u ovom trenutku povijesti je samo dodatan podstreh vrijednim ljudima u boćanju.

Nadalje, organizator je utakmicu ograničio na jedan set od 21 punat te tako doskočio utakmicama koje traju od pet do sedam sati i koje više nitko ne gleda. Izdržljivost je posljednjih godina postala element broj jedan kada je u pitanju osvajanje nadmetanja u bakelitu, što je na Visokoj 2021 bio kvalitet igre.

Također, iako su finale igrale dvije ekipe koje su bile u krugu od 10-ak favorita, Visoka sa igrom do 21 punat na jedan način ide stopama “Žuje”. Žuje koja ima jako mnogo toga odličnog, a utakmica do 21 punat spada u tu domenu. Zašto?! Balotaši znaju kazati: “U igri na dvije partije do 16 punata (ili tri partije za slučaj kada je rezultat 1:1 nakon dva seta) balota daje partiju i pol i uzima partiju i pol.” Oni koji imaju tisuće utakmica iza sebe znaju da je tome tako u 95 posto slučajeva (ovo vrijedi onda kada ste igrač koji je sposoban ponešto osvojiti i koji poznaje principe igre i donosi mali broj krivih odluka u vođenu igre unutar utakmice, a ako vas nikad “ne ide” to znači da loše vodite igru). Igra do 21 punat je otprilike pola utakmice u igri na dva seta do 16 punata. U prijevodu, ako favoriziranu ekipu u igri do 21 punat “ne krene” protiv iole ozbiljnog protivnika, iz takve slične situacije se mnogo lakše izvući u igri na dva puta do 16 punata. Dakle, favoriti su potpuno ranjivi u igri do 21 punat, što je Žuja već nebrojeno puta pokazala i to je dobro za bakelit.

Još neke od prednosti ovog sustava su da je utakmica mnogo gledljivija i igrači imaju mnogo manju fizičku potrošnju unutar utakmice ili toga dana kada imaju utakmicu bakelita, jer su u terenu oko dva sata u prosjeku. Takav igrač ima mnogo više vremena i snage za pružiti veći nivo igre u svom boćarskom klubu, a dio tih igrača i u reprezentacijama Hrvatske.

Sportska obitelj Žuljević i tijek finalne utakmice:

Osim što je nadmetanje osvojio, ostat će zapisano u povijesti da je Ivan Žuljević kao dio organizacijskog odbora nadmetanja na jedan način “razotkrio” gore navedeno, jer je inzistirao upravo na ovakvom sustavu nadmetanja.

Finale je bilo tijesno do 8:8 i 11:10, kada su Ivan i otac Igor Žuljević napravili značajniju seriju i sa 21:11 savladali Petra Bilokapića i Luku Žuru. Odmah nakon utakmice Ivan Žuljević je dao kratku izjavu za medije: “Biti ću kralj bakelita 2021.”

Uz oca i brata je bio i Luka Žuljević, inače svjetski prvak u savate boksu. Radi se o jednom od naših kickboxača sa najviše potencijala. Sportska obitelj Žuljević, Igor i Ivan su uspjeli ono što su mnogi prije njih bezuspješno pokušavali, a to je oformiti ekipu za bakelit koja je konkurentna za vrh unutar obitelji. Generacijska razlika je obično kamen spoticanja, a Žuljevićima ni to nije bio problem da budu najbolji na “svojoj” Visokoj, gdje su domaćini.

Comments are closed.