Jedan pošten sudac – jedna poštena odluka i jedan pošteni prvak

Boćarski klub Pazin juniorski prvak Hrvatske: SDŽ ZAUZELA TREĆE MJESTO
26 travnja, 2019
GORNJA BRELA: Počinje osmi po redu Kup Sv. Duje u balotama
27 travnja, 2019

Jedan pošten sudac – jedna poštena odluka i jedan pošteni prvak

cof

O završnici 1.HJBL čitatelji su mogli više pogledati ovdje. Međutim, polufinalna utakmica ponudila je nešto što bi vodeći ljudi Zbora sudaca Hrvatskog boćarskog saveza Boris Nadenić i Ivo Visković mogli itekako iskoristiti kako bi suđenje u Hrvatskoj bilo primjer svugdje u svijetu.

Ante Jurković osvjetlao obraz svih sudaca:

Naime, u utakmici između županije Splitsko – dalmatinske kao domaćina i kasnijeg prvaka Hrvatske Pazina kao gosta se odvijala prava sportska drama. 4:2 je bilo stanje na semaforu nakon igara na tri staze za SDŽ. Na četvrtoj stazi u paru 8:8, vrijeme isteklo, punat na tlu za SDŽ i tri boće na stalku, Pazin igra posljednju boću… i sudac Ante Jurković mora u teren jer igrači nakon te boće nisu mogli utvrditi čiji je punat. Sudac je bio dovoljno dugo u terenu da mu nitko vjerovatno nebi zamjerio da je punat dosudio za SDŽ, obzirom da je očito bilo „na knap“. Da je dosudio punat za SDŽ, dosudio bi pobjedu u paru za SDŽ i 6:2 rezultat utakmice toga momenta. Vrlo vjerovatno bi to značilo i ukupnu pobjedu utakmice za domaćina.

Pazin zasluženo najbolja juniorska ekipa Hrvatske:

Ipak, sudac je dosudio ono što je trebao. Za malu nijansu je bio punat od BK Pazin. Boća Pazina bila je bliža. Nakon ruke ili odigravanja 8:9 u puntima za Pazin, 4:4 trenutno stanje na semaforu, na kraju 11:11, pripetavanje i pobjeda Pazina u polufinalu. U finalu slavlje i titula.

U većini sportova je suđenje posebna tema. Boćanje nije iznimka, a sam sustav jako vjerovatno traži unaprijeđenja i modernizaciju, za što mladi kadar vodstva Zbora sudaca sigurno ima rješenja.

Dalmacija nije imala boćarskog prvaka punih 28 godina u nijednoj momčadskoj kategoriji. To je poprilično dug post. Možda je samo jedna kriva odluka suca utakmice mogla promijeniti povijest. Boćanje je ipak previše voljeno kao materija za takvo nešto. Sudac Ante Jurković, kao i njegov pomoćnik Darko Grančić su se potrudili da pobjedi sport, fer igra i ona najbolja ekipa u turniru. Da djeca, juniori prime onu najljepšu moguću poruku. Poruku ultimativnog poštenja.

Comments are closed.