LIGAŠKI VIKEND: Štafeti Pule državni rekord – Naklice teško prizemljene u Dubrovniku

Ždrijeb drugog kola u Turjacima: TKO ĆE KOGA NEGO SVOJ SVOGA !
27 studenoga, 2019
MLADE NADE I USPJEH JUNIORSKE LIGE: Roko Velić, Marin Vudrag i Antonio Gaurina
27 studenoga, 2019

LIGAŠKI VIKEND: Štafeti Pule državni rekord – Naklice teško prizemljene u Dubrovniku

Sokol Orbico nakon pobjede nad Istrom Poreč u Poreču

Period u kojem se odigravaju prva Hrvatska boćarska “Volo” liga i druga Hrvatska boćarska liga – jug je tradiconalno zanimljiv i neizvijestan. Od kada se utakmice spomenutih liga igraju u dvoranama draž nadmetanja je tim veća.

O prvoj lizi je suvišno trošiti riječi, a druga liga jug je ona snažnija od dvije druge lige, pa publika uzbuđenja i prave utakmice gleda na tjednoj bazi. Proteklog vikenda su odigrane utakmice četvrtog kola obiju liga.

1.HBL:

U derbiju kola u Bastu, u dvoboju prve i četvrte ekipe prvenstva Vargon je savladao Biston sa 6:20 i tako nakon Zrinjevca prošao još jedno iznimno teško gostovanje neokrznut. Sokol je doživio prvi poraz u dvoboju dosada neporaženih klubova u Puli. Tamo je štafeta Darijan Živolić (svjetski prvak u brzincu od prije 20 dana) i Benjamin Guštin oborila Hrvatski rekord sa 58 od 60 pogodaka. Sokol je odigrao jako dobru utakmicu, ali Pula je iskoristila ekstremni kvalitet i prednost domaćeg terena za slavlje. Pazin i Istra su savladali Primoštena i Mariniće koji su na putu prema drugoj lizi, dok je Zrinjevac na domaćem terenu nsavladao uvijek opasnog Metkovića.

Sljedeće kolo nam donosi niz derbija i to: Utakmicu godine u Dalmaciji, Sokol Orbico – Zrinjevac te Dalmatinski derbi u Metkoviću gdje će domaćin dočekati Bistona. Radi se o dvije “must watch” utakmice u kojima Sokol traži potvrdu trećeg mjesta (iza Vargona i Pule) i pobjedu zbog eventualno koje bi jednom nogom mogao zakoračiti na “final 4” turnir te tako staviti pečat na pobjede protiv Bistona kući i aktualnog prvaka Istre u Poreču. Metković pobjedom hvata priključak, sredinu tablice i borbu za četvrto mjesto lige. Biston bi se slavljem u Metkoviću iskupio za poraz od Vargona i tako vratio na put prema završnom turniru, koji odličan igrački kadar na papiru zaslužuje. Međutim, u Metkoviću se neće naigrati mnogi pa nas očekuje zaista bespoštedna sportska bitka do zadnje sekunde utakmice.

Pazin dočekuje Pulu gdje će se imati šansu iskupiti za poraz od Istre Poreč, koja ide na teško gostovanje na Podvežicu kod Vargona. Pazinu nikako na ruku ne ide što se, uz već jako dobre Petra Barliana, Banjamina Guština i Darijana Živolića, u nastavku sezone očekuje mnogo veća minutaža za jednog od najboljih klasičara sa sjevera (uz Joška Buterina – Vargon) Nikolu Hrelju. U posljednjem dvoboju će Primošten ili Marinići stići do prvih bodova.

2.HBL – jug:

Dva prva favorita za osvajanje lige Hajduk Rašica i Komolac su platili danak teškom rasporedu, pa nijedna ekipa još nije blizu vrha. Navedeno su umalo iskoristile Naklice koje su već savladale Gorčinu i Vira te dobrano namučile Župu u gostima. Naklice, kao osvajač 1.Hrvatske Raffa lige su “pucale” na prvo mjesto nakon pet kola i doček uvijek velikog rivala Komolca na Gripama u šestom kolu. Ipak, previše za debelo prosječan roster koji je zapeo već na Podstranju i koji ima jednog do dva igrača u formi (Mate Pavešković i uporni Pere Tijardović). Podstranje će imati ozbiljnih problema sa ostankom u lizi bez obzira na pobjedu jer i Komolac i Hajduk Rašica Srebreno (teren na kojem Postranje igra) imaju u malom prstu, a Župa je već bodove uzela. Naklice su se vratile u realnost i sredinu tablice gdje ih čekaju Otok i odlični Dine Botica (38 od 40 u brzincu protiv Hajduk Rašice) u idućem kolu.

Hajduk Rašica je u prošlom kolu dobio jasan dojam koliko je dvorana u Sinju teško gostovanje porazom 18:6, pa će protiv Gorčine na domaćem igralištu tražiti povratak u gornji dom tablice. Gorčina će imati pune ruke posla oko ostanka jer im je u domaćem Bastu dva boda otkinuo i Imotski (12:12), a nakon Haduka u Dubrovniku ih čeka Otok u Sinju. Vir čvrsto drži domaći teren u Zadru, obzirom da je u derbiju savladao Komolca (14:10) kojeg predvodi ponajbolji igrač lige Mario Bajo. Komolac će se iskupiti pobjedom nad Podstranjem u idućem kolu, dok se na Hvaru igra jedna od najvažnijih utakmica prvenstva između Zlatnog Otoka i Vira. Boćanje je sport u kojem na ishod meča utječe domaći teren, možda i najviše gledajući sve sportove, stoga su posljednjeplasirani Hvarani izraziti favoriti protiv trenutno vodećeg Vira. Ipak, ako Vir napravi na Hvaru ono što je napravila Gorčina (skinula bod), Jovitove (alfa i omega Zlatnog Otoka) trupe bi mogle upasti u rupu iz koje će se, i ovi najvještiji drugoligaški starosjedioci koji su čak i jednu Nadu pobjedom u Splitu gurnuli u ponor treće lige, vrlo teško iščupati. O mogućnostima Župe i Imotskog čitatelje ćemo upoznati u osvrtu nakon petog kola.

Maro Bajo – Komolac

Comments are closed.