Nacionalni savez razvija Petanku: MILAN GNJIDIĆ NA SJEDNICI IO-a HBS-a

Raspisan Javni poziv za sufinanciranje izgradnje športskih građevina u 2020. godini
5 siječnja, 2020
S Naklica u Bergamo: Omišani u kvalifikacijama za boćarsku Raffa “Ligu prvaka”
6 siječnja, 2020

Nacionalni savez razvija Petanku: MILAN GNJIDIĆ NA SJEDNICI IO-a HBS-a

Gospodin Milan Gnjidić (lijevo)

Već smo pisali o tome kako je boćanje sport u kojem egzistiraju tri potpuno jednake aktivnosti ispred HOO-a i CMSB-a (svjetska krovna boćarska federacija koja objedinjuje sve tri federacije) i to:

CBI – Raffa

FIB – Volo Lyonesse

FIPJP – Petaka

U Volo grani je Hrvatska upravo postala velesila broj 1, a sukladno rezultatima sa prošlog svjetskog prvenstva. Raffu je HBS razvio do zavidnog nivoa i sa tim istim razvojem nastavlja. U Europskim okvirima Hrvatska je već negdje oko šestog mjesta, što je naznaka da potancijala za vrh itekako ima, a na sjednici posljednjeg saziva izvršnog odbora HBS-a donesene su neke konkretne odluke s ciljem oformljenja jasnog sustava Petanka natjecanja.

Na sjednici IO-a je bio prsutan Milan Gnjidić iz BK Dalmatino iz Šibenika kao jedan od najčvršćih zagovornika Petanke u Hrvatskoj. To je čovjek koji ima kapacitet uspostaviti kvalitetan dijalog sa ljudima u savezu s ciljem razvoja ove najrasprostranjenije grane boćanja u svijetu. Kako HBS posjeduje materijale i hodogram po kojem je razvijena Raffa, a vodećim ljudima saveza Petanka grana nikako nije strana ni nepoznata, dogovorene su neke konkretne aktivnosti.

Po prvim informacijama, slijedi nam registracija klubova i igrača, a onda i sagledavanje prijedloga nadmetanja na nivou RH. Petanka je u mnogočemu specifičnija od Volo i Raffa grane boćanja, pa su razne solucije otvorene, o čemu ćemo javnost konkretnije izvijestiti nakon sljedeće sjednice IO-a i sagledavanja odrađenog u ovoj prvoj fazi.

U Šibeniku se Petanka boćanje igra na solidnom nivou, ali HBS je svjestan da u svojoj bazi ima igrače i van Šibenika sa iskustvom igranja na natjecanjima na kojima su sudjelovali igrači koji su igrali elitna nadmetanja u Francuskoj, koja je usput budi rečeno, otac i majka Petanka grane sporta. Podsjetimo, predsjednik FIPJP i CMSB-a je francuz Claude Azema, a jedno je sigurno: Svi registrirani igrači u Hrvatskoj zaslužuju i ne sumnjamo, dobiti će jednaku šansu.

Izvor (foto): Šibenski portal

Comments are closed.