Najava i analiza finala Basta: OKRŠAJ BALOTAŠKIH TITANA

Legenda koja zaslužuje da igra nakratko stane: PAŠKO GOTOVAC I NJEGOVA PJESMA „BALOTAŠI“
21 travnja, 2016
Diljem Dalmacije: ŠOFERI DO ČETVRTFINALA
22 travnja, 2016

Najava i analiza finala Basta: OKRŠAJ BALOTAŠKIH TITANA

bast 8

Posljednja utakmica turnira u Bastu na rasporedu je u 17:00 u nedjelju. Također, ovo je posljednja turnirska utakmica prije duge pauze koja će u Bastu nastupiti zbog potreba lokalnog boćarskog kluba.

U njoj se sastaju obje ekipe koje su prethodna dva turnira na ovoj lokaciji osvajale. Jedni parove, a drugi trojke. U prethodnom finalu trojki čak su igrale i međusobno, a taj bi sraz mogao biti ključ i ove utakmice. Iako, ovaj put Lukšu Bratima mijenja Denis Ramljak, što nikako nije oslabljenje ekipe, ali je izvjesna i bitna promjena u odnosu na prošlu utakmicu.

Radi se o tome da će Luka vjerovatno igrati na poziciji pucača umjesto na korektoru. Igralište Lukši, koji je jedan od najboljih pucača Dalmacije, ionako ne odgovara s obzirom na dužinu i podlogu, te Luka u ovoj utakmici sigurno neće podbaciti u odnosu na neki Lukšin bolji dan. Ipak, boljeg korektora od Luke Žure nema. Sa druge strane Luka ne bi ni otišao na poziciju pucača da nema povjerenja u Ramljaka. Ako netko na ovakvom igralištu korektora može odigrati na Lukinom nivou onda je to Denis Ramljak, pogotovo na „tlu“. Ovakva igrališta s obzirom na boćarsko iskustvo jednostavno mu leže. To su rezultati u bližoj i daljoj povijesti jasno i nedvosmisleno pokazali. Mnogo će ovisiti o prvaru Hrvoju Milaviću i njegovom dvoboju sa Veseljkom Toljem. Milavić je posljednjih pola godine u jako šarenoj formi i očekujte oba scenarija. Ukoliko on bude „cikavao“ a Ante Vuković Dugi pucao više od Žure, to će „studencima“ dati, osim visokog prosječnog nivoa igre, još i dodatnu balotu više u Žurinim rukama za najzahtijevnije situacije u „gumi“ nakon što bulin bude odlazio tamo iz visokog postotka šuta. Lukine unutarnje, a pogotovo vanjske rotacije su jedina karakteristika u kojoj je Denis na takvim igralištima u laganom deficitu u odnosu na Žuru. Ne zbog toga što denis nešto ne zna ili ne može. Žure je u tom segmentu jednostavno neprikosnoven i gume Basta njegove spinove itekako točno primaju. U praksi će to izgledati tako da će Žure uzimati odgovornost na najtežim pozicijama prije suigrača, dok će klasična zapucavanja iz poludijagonala prepustiti Milaviću i Ramljaku. S obzirom da se radi o vrhunskim igračima, oni će to odrađivati lakoćom.

Njihovi protivnici, ponajbolja ekipa iz Vrgorca i okolice su prekaljeni boćari i balotaši, te  su jako dobro posložena ekipa. Komparativne prednosti Vrgorčana su jako stabilan četvrti igrač Željko Klinac i bučna podrška sa tribina. Veseljko Tolj je jako stabilan prvar koji je neophodan Anti Vukoviću Dugom (fenomenalnom pucaču) i Miru Mihaljeviću (najboljem korektoru svijeta istočno od Šestanovca) za pariranje u ovoj utakmici. Njegov dvoboj sa Milavićem je ključan, a detaljnija i dublja analiza istog kao i nekih ostalih vezanih parametara neosporno će biti ključ utakmice. Dvoboj se može gledati kroz nekoliko različitih komponenata o kojima će ovisiti sam rezultat. Prosječnom čitatelju one su još uvijek apstraktne, a s obzirom na važnost utakmice, mi ćemo sa analize prijeći na najavu iste, a „karte“ aktera ostaviti zatvorenima.

N. Jelić najava finala:

Organizator poziva sve ljubitelje balotanja u regiji na posljednju utakmicu sezone u dvorani Basta i pravu poslasticu za navijače u nedjelju u 17:00. Dakle, očekuje nas prava balotaška fešta, a bolja ekipa neka dođe do trofeja i bude konačni pobjednik.

Comments are closed.