OSVAJAČI 1.HBL 2020/2021 – IGRAČ BK BISTON: Marin Ćubela !

Karakašica – obavijest igračima: NASTAVLJAJU SE TROJKA I PAR !
26 svibnja, 2021
16:15 u trećem setu ! JOAKIM HERCEG ODUŠEVIO NA KREŠEVOM BRDU !
28 svibnja, 2021

OSVAJAČI 1.HBL 2020/2021 – IGRAČ BK BISTON: Marin Ćubela !

Marin Ćubela (lijevo) i Marino Miličević

Aktualni svjetski prvak u disciplini Pojedinačno klasično Marin Ćubela je jedan od nositelja igre boćarskog kluba Biston i jedan od glavnih razloga zbog kojeg je vrhunski projekt “Biston” uopće nastao.

Naime, Marin Ćubela je u razdoblju kada je osvojio svjetsko prvenstvo u disciplini Pojedinačno klasično, igrao i finale talijanskog prvenstva. U jako kratkom vremenu je stigao u Biston kao najveće pojačanje od svih zvučnih pojačanja, pa možemo kazati da je u tom trenutku Marin Ćubela slovio i za najboljeg boćara svijeta, po dijelu mišljenja. Dokaz tome je i rezultat u štafeti od 60 pogođenih boća iz 61 izbačaja zajedno sa Marinom Miličevićem. Dakle, prvak svijeta u pojedincu sa drugim najboljim rezultatom u štafeti ikada. Zaista impresivno.

Sportski uspjesi Marina Ćubele:

4 puta svjetski boćarski prvak (u svim uzrasnim karegorijama)

1 put svjetski seniorski u discipini Pojediačno klasično (prvi put u povijesti zlato na seniorskom svjetskom prvenstvu u Pojedinacu klasicno za jednog hrvatskog boćara)

2 puta mlađi seniorski svjetski (do 23 godine) prvak u disciplini Štafetno izbijanje

1 put juniorski svjetski prvak do 18 godina u disciplinu Krug

3 bronce sa svjetskih prvenstva (uz nabrojena zlata)

1 put europski mlađi seniorski (do 23 godine) prvak u disciplini Krug

1 europska bronca (uz gore navedeno zlato u Krugu)

4 puta klupski prvak Hrvatske sa BK Zrinjevac

1 put doprvak sa Noventom u talijanskoj 1.lizi

1 put klupski prvak Hrvatske sa BK Biston (sezona 2020/2021)

11 puta kadetski prvak Hrvatske 

15 puta juniorski prvak Hrvatske

1 put seniorski prvak Hrvatske u Paru klasično (sa bratom Perom Ćubelom)

Među 5 sportaša godine u izboru HOO-a za 2019.godinu

Scouting report:

O najmlađem bratu iz trofejne obitelji Ćubela i njegovim kvalitetama je suvišno trošiti riječi. Lijevoruk, što je dijelom hendikep u štafeti, zbog nešto veće distance koju je potrebno pretrčati, obzirom da mu suigrači igraju desnom rukom, a on je taj koji se naučio prilagoditi i koji se prilagođava. Potpuno kompletan, gotovo savršen igrač. U jako ranoj fazi karijere savladao tehniku valjanja. Ipak, kada bi išli za pretpostavkom da savršenstvo ne postoji, dublja analiza bi izgledala ovako: Osim lijeve ruke, ima i pravovremeni izbacaj, što je, suvremena biomehanika bi mogla pokazati, sitni hendikep u odnosu na zakašnjeli izbačaj. To mu u brzinskom izbijanju odnosi, po nekim analizama, najmanje jedan izbačaj. Dakle, da bi mu našli nedostatke, potrebno se upustiti u one najdublje analize. Marin je, kao igrač sa jako malo nedostataka u igri, idealan igrač i za krug, jer naprosto sa boćom može sve. Istreniran je da bude pobjednik, a dokaz tome je da, u principu, ima jako mali postotak izgubljenih finala u karijeri. Radnik bez premca. Neumoran u smislu prisustva na treninzima i egzekucije planiranog trenažnog procesa, zbog čega i jest to što jest.

Izazovi koji su ispred njega su: Kako se na vrhu, na kojem je sada, zadržati?! Marin je postao najbolji. Međutim, pronaći motiv za tu se zadržati je mnogo teže nego na vrh doći, pa će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj karijere ovog neprikosnovenog radnika boćarskog sporta do njenoga završetka.

Doprinos Marina Ćubele dalmatinskom boćanju dosada:

Marin Ćubela je, prije doprinosa Bistonu kao najvažnijem projektu boćanja u Dalmaciji, mnogo ranije bio na dispoziciji našim boćarima. Marin je izradio četveromjesečni plan pripreme sportaša trkača zajedno sa planom prehrane, zbog kojeg je dio sportaša klubova iz SDŽ posljednjih godina nadmašio realne domete.

Također, po zapisima o tehnici koju je Marin Ćubela prezentirao u Dalmaciji još 2018. godine radi nova generacija mladih boćara (njih 10-ak). Marin je tada demonstrirao suvremenu tehniku valjanja, tehniku pucanja, tehniku dolaska na stalak i postavljanje noge prilikom okreta na stalku. Upravo ti zapisi su dio baze na kojoj boćanje u SDŽ temelji optimizam za vrijeme pred nama. Zbog Marina Ćubele, ako mladih boćara u Dalmaciji bude još više, treneri će im moći ponuditi ono najbolje.

Comments are closed.