Početna i kratka analiza parova četvrtfinala: JURE STANIĆ KAO MOGUĆI IGRAČ ODLUKE

Ždrijeb četvrtfinala Ožujsko kupa 2016: MNOGO NEIZVIJESNOSTI I JEDAN IZRAZITI DERBI
19 kolovoza, 2016
Detaljna analiza parova četvrtfinala: ŠANSE EKIPA I PRAĆENJE REZULTATA UŽIVO
20 kolovoza, 2016

Početna i kratka analiza parova četvrtfinala: JURE STANIĆ KAO MOGUĆI IGRAČ ODLUKE

Ožujsko

Jure Stanić (lijevo) i prvaci 2013

Organizator ovog fenomenalnog natjecanja, isto je razvio toliko kvalitetno tokom godina da je u bilo kojem meču bilo što sa stopostotnom sigurnošću naprosto nemoguće prognozirati. Osnovni razlog tome je igranje samo jednog seta (partije) do 21 punat.

Četvrtfinalni dvoboji nam po iskustvu iz prethodnih godina nude tri blaga favorita i jedan derbi. Nijedna ekipa koja osvoji dva izlučna Ožujsko kup turnira nije neozbiljna. Međutim, da se kojim slučajem igra u 2 puta po 16 punata ishodi bi bili mnogo izvijesniji. Ovako, bit će svašta! More navijača i „spektakl“ oko terena imaju itekako ozbiljan utjecaj i na sam teren.

Tema konkurentnosti balota u srednjoj Dalmaciji, razlike u odnosu na jug (Makarska i južnije), kao i sjever (Zadar i Šibenik) je tema za jednu drugu i dužu raspravu. Specifičnosti, tendencije, uzroci, razlozi zbog kojih se stvari u balotama događaju sa određenom većom ili manjom vjerovatnošću imaju svoju pozadinsku priču. Ipak, vješti organizator je sve to sveo na minimum.

Inicijalna prognoza ishoda parova četvrtfinala je isključivo „izdvojeno mišljenje“ i nitko neće biti iznenađen ako baš nitko od „papirnatih“ favorita polufinale ne vidi.

Detaljna analiza parova očekuje nas sutra, a kraća verzija izgleda ovako:

ŠUŠNJARIĆ – SKELIN: Šušnjarić 80:20

BOŽIĆ – RAŠTEVIĆ: Božić 70:30

AUTO COMMERCE VRGORAC – GORČINA: Vrgorac 51:49

RIBOLA – BRIGA: Ribola 60:40

Dakle, na sto utakmica, na tim igralištima, u tim uvjetima, po „izdvojenom mišljenju“ to bi bili ishodi. A tko će dobiti onu jednu, ostaje nam da vidimo. Sve utakmice su dovoljno otvorene.

Što je zanimljivo i specifično ove godine:

Od 31-og igrača kojeg će publika u završnici imati priliku gledati, nema niti jedan od najboljih 20-ak igrača po „dalmacijabalote.com“ iz prošle sezone. Osim Lukše Bratima nema nijedan igrač koji najkonkurentnije turnire u “2 x po 16” punata osvaja u nekom kontinuitetu. Osim superzanimljivog sustava natjecanja i ispadanja nekih od favorita u posljednjem meču prije Sinja (Botica, Ramljak, Milavić, „Balota“, Pavešković, Palaversa, Bilokapić, V.Maretić) uzrok tome je nemogućnost sudjelovanja prvoligaških boćara, a odličnih igrača bakelita (Žure, Žuljević, Kesić, Stipić, Peraica …), kao i jako loše odigrani izlučni turniri od strane ostalih igrača sa liste “Poredak 2015”.

To u šansu dovodi, između ostalih (a takvih je mnogo) i ekipu Ribola i njihovu nadu u Sinju i igrača koji ovaj trofej već ima, mladog Juru Stanića. On nijedan od ostalih i najsnažnijih turnira u ovom momentu nije u nikakvoj mogućnosti ni šansi osvojiti. Ipak za ovo “ko se što prije i što bolje snađe među nekoliko tisuća ljudi” on je „rođen i stvoren“. Trema i pritisak su pojmovi koje on ne poznaje. Sve izrazite mane koje on posjeduje ovaj sustav natjecanja prikriva. Jure će biti pod povećelom, a on će se u sinjskom sveopćem spektaklu najbolje snaći. Tu opciju ostavite otvorenom.

Comments are closed.