Prividna ili stvarna ljubav: JOŠKO ŠERIĆ ŠERA I ROĐACI MARETIĆ

Fotografije iz prošlog stoljeća: LEGENDARNI ZDRAVKO KATUŠIĆ ŠVABO
16 travnja, 2016
ILI JE ŠERA U TEŠKOJ KRIZI ILI JE POTRAVLJE IZBACILO JOŠ JEDNOG VELIKOG IGRAČA
17 travnja, 2016

Prividna ili stvarna ljubav: JOŠKO ŠERIĆ ŠERA I ROĐACI MARETIĆ

Šera

Drugi igrač mista Trolokve Joško Šerić Šera

Već smo u jednoj od objava prošlog tjedna najavili super zanimljiva balotaška događanja na Kacunaru. Ove godine zaista se očekuje pravi spektakl i to po uzoru na posljednji turnir odigran na ovoj lokaciji. Dugo godina nije viđen zanimljiviji Kacunar. Odlično posloženi rosteri bili su garant spektakla. Pravih utakmica je itekako bilo, a turnir je presudila, osim kvalitete, i izdržljivost s obzirom na dio sezone u kojem se balotalo. Ove godine svi oni koji misle da mogu do kraja biti će svježi i odmorni. Ako je netko dosada i imao poneki alibi, toga sada više nema.

Sa tog spomenutog prošlog turnira vuku se neki repovi i nerazjašnjeni računi. Naime, Joško Šerić Šera, drugi igrač iz mista Trolokve, priuštio si je društvo onog najboljeg iz rodnog mista i odlučio napasti Kacunar. Ždrijeb ga nije mazio, u najmanju ruku. Točnije rečeno bio je brutalan. Prvo kolo, superzvijezde, Šera gazi kao bagerom. Javno je govorio da će daleko i najvećom željom javno proglasio rođake Maretić, kojima nije davao ni grama šansi. Točnije nula šanse. Danima ga je bio pun, ne samo Kacunar, nego cijeli Split. U fer i korektnim granicama Šera nije mario što tko govori, a rođaci po njemu nisu trebali niti sudjelovati.

Slavko Maretić i Vele Maretić sve su to na vrijeme osjetili. Doveli prave balotaške zvijezde kao suigrače. Vele je u Sinju našao ni manje ni više nego genijalnog pucača Petra Bilokapića. Mlađi rođak je posegnuo za Sinišom Stipićem, odličnim suigračem sa kojim je isti turnir i mnoge druge već osvajao. Rođaci su Šerića i njegovu priču pratili sa podsmjehom, sve čekajući igralište. Malo se iz njih moglo izvući, ali oni koji ih poznaju znaju da im je Joško Šerić Šera bio želja broj 1.

U ždrijebu drugog kola sretniji je bio mlađi rođak koji je naprosto trljao ruke nakon što je Šeru i izvukao. U tom trenutku svima koji iole razume balote ta utakmica se nije činila niti blizu kompetitivna, s Slave i njegov suigrač u usponu veliki favoriti. Skupila se splitska krema, sportski novinari, bivši igrači Hajduka i Šerini prijatelji. Epilog je bio nedvosmisleno jasan. Pobijedila je ekipa koja je taj dan bila bolja. Šera je Slavka i njegovu razvikanu zvijezdicu naprosto otpuhao sa terena. Dvojac nije znao odakle je došao, ni kuda bi otišao nakon utakmice. Slavilo se danima, a najsretniji u publici bio je, pogađate, Veljko Maretić.

I gle čuda, Veljko nije dugo čekao, kuglice su žurno i njemu bile naklonjene. Veljko je bio toliko sretan, ne samo zato što je toliko željenog Šeru izvukao, nego je još taj isti Šera „popeglao“ rođaka. Idealnog li scenarija za „Poglavicu“ (Vele) ako pobijedi. Bilokapić i Maretić su po mnogima bili favoriti turnira broj 1 od početka i nitko na svijetu Šeriću nije davao ni grama šanse. On je naravno galamio danima prije utakmice protiv drugog rođaka. A epilog isti. Šera je pokorio dvije legende Dicma, i opet otpuhnuo dvije legende balotanja u Dalmaciji. Ekstazi i slavlju nije bilo kraja. Šera je turnir završio kao apsolutna zvijezda istog.

Što donosi „sutra“:

Šera za ovaj dugo očekivani turnir već trenira (fotografija je slikana večeras). Slavko i Vele uzeli su one iste suigrače kao da im onaj debakl od prošle godine nije bio dovoljan. Šerin sastav još nismo dobili, a Mate Kesić opet je realna opcija. Rođaci će opet biti favoriti, Šera će opet biti glasan i samouvjeren. Rođaci će opet trljati ruke i prizivati zvijezde da im Šeru ždrijeb nekako nanese samo kako bi izravnali stare dugove. Štoviše, i jedan i drugi će na ždrijebu već prizivati jedan drugome nesreću samo kako onaj drugi nebi Šeru izvukao prije onog prvog. Mnogi se ovaj put neće zaletiti sa procjenom o konačnom pobjedniku, a utakmice su apsolutno najvišeg mogućeg rizika.

I da. Igračkim riječnikom i na ovom Kacunaru, njihova ljubav je sve samo ne stvarna. Ona je jako i upravo prividna. Tu ljubavi nema, a u igralištu i za pobjedu će se doslovno sportski „ginuti“. Tu osjećaja biti neće. Osjećaja ljubavi ni onog mržnje. Samo i jedino egzekucija, a pravi ljubitelj balotanja u regiji koji balote imalo razumi ove dvoboje, ili dvoboj, ni u snu neće propustiti.

Comments are closed.