Utakmica godine: LUKA ŽURE, MATE KESIĆ VS MATE PAVEŠKOVIĆ, IKO PALAVERSA

Mogu li kultne Tugare natrag među velike?! JOHN „SWEDEN“ KAO LICE KAMPANJE
24 kolovoza, 2018
Juki i Igoru nadmetanje u Otoku: MATE I IKO SLAVILI U VELIKOM FINALU BRNAZA
26 kolovoza, 2018

Utakmica godine: LUKA ŽURE, MATE KESIĆ VS MATE PAVEŠKOVIĆ, IKO PALAVERSA

Mate Pavešković Luka Žure Ivan Iko Palaversa Mate Kesić

Pisali smo posljednjih dana o Žuji, o Johnu, o Luli i o koječemu u balotama ali ovog momenta sve ide na stranu. Igra staje i vrijeme staje dok ne završi finale u Brnazama. Apsolutno se radi o utakmici godine, bez iti malo konkurencije.

Vrijednovati nečiju igru i igrače možete kako god vas volja, ali kad podvučete crtu Luka Žure je najbolji igrač bakelita svih vremena po mnogim mišljenjima. Godinu jednu, drugu ili treću netko može „iskočit“ ispred genijalca iz Srinjina, može imati i više bodova, ali Luka Žure je neprikosnoveni broj jedan među ljudima i to potpuno zasluženo. Virtuoz balotanja čija je kombinacija znanja i izvedbe bez premca. Već je sasvim jasno da će generacije i generacije stoljećima pričati mitove o izvedbama koje nikada do tada, a možda ni od tada nisu i neće biti viđene u balotaškom igralištu.

Ipak, u ljudskoj prirodi i prirodi svakog sportaša, pa tako i balotaša je pokušati biti bolji od onog najboljeg. U balotama taj element ponekad dobije dodatnu dimenziju. Dimenzija je postala trend posljednje tri godine, po kojem je Luka u samom vrhu, ali na nivou od 12 mjeseci (od siječnja do prosinca) po nekim, točno i unaprijed definiranim, načinima vrijednovanja nije onaj najbolji. Od toliko mnogo balotaša netko naprosto mora „iskočit“ po sustavu velikih brojeva i u tom periodu nekome se poklopi više titula na najkonkurentnijim nadmetanjima. Te „iskoke“ u pravilu prati određeni pad tih istih igrača, što je ponovno više nego jasan dokaz da je Luka naprosto bolji igrač od Marijana Botice, Siniše Stipića i Hrvoja Milavića. Luka je taj koji ima više konstante i u onim godinama kada ne nosi titulu kralja bakelita, sve to bez da spominjemo dvije titule iz 2013 i 2014 godine koje Luka već ima. Dvije zbog kojih je rekorder po broju titula “Kralj bakelita”, što će nakon ove godine ostati nepromijenjeno.

Međutim, ova sezona je iznjedrila novog igrača koji ove godine, nešto više nego prethodnih godina, pretendira da bude onaj najbolji u sezoni. Radi se, naravno, o najboljem igraču bakelita sa Naklica svih vremena Mati Paveškoviću. Ono što Matu Paveškovića separira od tri posljednja kralja bakelita, a približava ga Luki Žuri je više borbe, htijenja, individualne kompaktnosti, mirnoće, tempa igre i kondicije od Marijana Botice uz približno jednako visok nivo tehnike, veća polivalentnost u smislu pucanja po tlu, iz zraka i igre u gumi od Hrvoja Milavića uz relativno jednak nivo valja, mirnoće i tempa igra te nešto veći nivo svih mogućih, nabrojenih i nenabrojenih elemenata igre pojedinačno u odnosu na Sinišu Stipića. Mate Pavešković je uz Luku Žuru bez konkurencije najkompletniji i najbolji igrač današnjice po mnogim mišljenjima.

Sastavi za finale Brnaza i šanse ekipa:

Balotaški Lebron James protiv Kevina Duranta. Igrač u velikom naletu i životnoj formi Mate Pavešković u subotu, 25.08.2018 u sklopu finala Brnaza ima prvu meč loptu u utrci za „Kralja bakelita 2018“. U paru sa beskompromisnim i superborbenim Ivanom Ikom Palaversom balote će odmjeriti protiv Luke Žure i legendarnog Mate Kesića. Zbog raspleta nekih od ostalih nadmetanja, prije svega Kacunara, Pavešković će jedini od svih u utrci krojiti svoju sudbinu ako on i Iko slave u sutrašnjem finalu.

Ako dobije utakmicu on neće biti generalno bolji igrač od Luke Žure po mnogim mišljenjima, iako mu pravo da on sam to misli nitko ne može oduzeti, a ako je izgubi i dalje će biti vjerovatno drugi najbolji igrač današnjice. U tom kontekstu stvari će ostati poprilično slične bez obzira na ishod utakmice.

Međutim, gledajući stvari kroz prizmu jedne sezone, ako Kesić i Žure dobiju utakmicu, Luka je potpuno u utrci na veliki pehar za “Kralja bakelita 2018”, sa nešto više šansi od svih igrača koji su još u toj istoj utrci (Pavešković, Jure Radman, Damir Pirić, Jure Žižić).

Sa druge strane, ako Pavešković i Palaversa dobiju utakmicu Pavešković će zauzet prvo mjesto na Rankingu igrača i jako je upitno hoće li ga itko moći prestići do kraja sezone. Upravo to utakmici daje dodatnu draž. To je ono što narodu treba. To je ono što igri treba. Spektakl za godine. Akteri finala, prave zvijezde ove igre, su toga jako svjesni. Nitko u tu utakmicu neće ući mekano. Utakmica se nekoliko dana već priprema, da ne kažemo i igra na jedan način. Publika iz svih krajeva Dalmacije će taj veliki događaj doći gledati. Nagrade tu ne vrijede baš ništa, kao pehari ni medalje. Sutra je vrlo moguće da će ovaj spektakl, apsolutno utakmica godine, dati odgovor na pitanje tko je najbolji balotaš Dalmacije u 2018 godini, Luka Žure ili Mate Pavešković.

Pozornica je spremna. Četiri velike zvijezde bakelita, dvije ekipe sa potpuno podjednakim šansama (50:50), dva najbolja igrača današnjice i samo jedan pobjednik.

Comments are closed.