Utrka za „Kralja bakelita 2018“: ZASJEDALO TROČLANO POVJERENSTVO ZA ODLUKE

HVAR – PAROVI (2+1) “VOLO”: Nikola Maroević i Ivica Dujmović najbolji u Jelsi
14 prosinca, 2018
Memorijal “Zvonko Rančić”: ŽDRIJEB BOŽIĆNOG BOĆARSKOG TURNIRA
14 prosinca, 2018

Utrka za „Kralja bakelita 2018“: ZASJEDALO TROČLANO POVJERENSTVO ZA ODLUKE

Jučer su zvonili mobiteli na sve strane u balotaškom miljeu. Što ako nadmetanje u Gradacu bude bodovano sa većim brojem bodova nego je to inicijalno objavljeno na plakatu?!

Kako bi igračima omogućili kvalitetno planiranje završnice sezone tročlano „Povjerenstvo za odluke“ je nakon sastanka donijelo sljedeće pripćenje za medije:

„Bodovi za nadmetanje mogu biti izmijenjeni u odnosu na plakat jedino prije odigravanja prve utakmice nadmetanja i to javnim proglasom na dalmacijabalote.com (što je praksa bila ove godine u 104 dalmatinca). Bodovni ishod nadmetanja nije moguće mijenjati tokom nadmetanja kada se već zna koji igrači sudjeluju na istom i kada se zna koji igrači su ostali u nadmetanju, a koji su ispali“, uz obrazloženje:

Kako bi se onemogućilo kalkuiranje sa bodovima u završnoj fazi nadmetanja i sezone, nije cilj onemogućiti da nadmetanje ponudi 3000 ili 3500 bodova. To bi bilo poželjno za balote. Međutim, nadmetanje od 800 ili 900 bodova pretvoriti u 3500 bodova i to od četvrtfinala i preko noći, bi bilo deplasirano prihvatiti. 3500 bodova treba prije nadmetanja javno ponuditi svim balotašima, pa će vjerovatno na isto pohrliti svih 30-ak ili 50, 60 ponajboljih igrača. To natjecanje bi na taj način bilo nekoliko puta teže osvojiti, a ono samo po sebi bi postalo relevantnije za Poredak igrača.

Situacija na Rankingu ovog momenta:

Nakon što jedno nadmetanje doživi dodatnu provjeru može se dogoditi da Jure Juka Radman ima svega 30 bodova manje u poretku od Luke Žure na dan 15.12.2018. U utrku za najboljeg se teoretski može uključiti i Mate Pavešković. Kada bi Juka zaigrao Gradac i osvojio ga, a Žure osvojio Dicmo, tada bi Žure bio prvi za svega 80 bodova. Međutim, ako Gradac doživi skok u broju bodova u završnoj fazi nadmetanja, onda bi i Dicmo moglo isto tako vidjeti sličan skok i tako bi fenomen mogao otići u nedogled. Kako bi mogući scenarij prevenirali, prikupili smo informacije o bodovima i plakate jer smatramo da je važno da igrači unaprijed znaju što bi se moglo dogoditi i što će se kako bodovati.

Broj bodova ukoliko nadmetanja završe tokom 2018. godine:

Dicmo: 1.mjesto 1100 bodova; 2.mjesto 400 bodova (nema bonus bodova jer u završnici nije nijedan igrač iz druge županije).

Gradac: 1.mjesto 750 bodova; 2.mjesto 200 bodova. (Gradac sa bonus bodovima, obzirom da u završnici ima igrača iz druge županije, a sukladno „Kriterijima“: 1.mjesto 1050 bodova; 2.mjesto 300 bodova).

Što se u praksi NE može dogoditi:

Da jedan igrač prestigne drugog igrača jer je netko rekao ili odlučio da će se prije finala ili polufinala nadmetanje bodovati sa nešto više bodova od početno zadanog. U prijevodu, Luka Žure ne može završiti na drugom mjestu i biti će sigurno prvi ako osvoji Dicmo, što god se u Gradacu dogodilo, obzirom da je povjerenstvo, ponavljamo, u posjedu oba plakata i prethodno napisani bodovi su točni.

Što se u praksi može dogoditi:

Da ni Luka, ni Juka ni Mate ne vide Gradac i da Luka ostane najbolji.

Da Luka Žure osvoji Gradac i tako samo poveća prednost u poretku na 1130 bodova te ostane najbolji za godinu.

Da Luka Žure izgubi finale Dicma, a Juka Radman zaigra od četvrtfinala i osvoji Gradac, tada bi Jure Radman bio prvi za godinu i novi kralj bakelita.

Ako se finale Dicma ne odigra u ovoj godini, a Jure Radman bude drugi u Gradacu, Juka Radman bi bio prvi za godinu.

Ako se finale Dicma ne odigra u ovoj godini, a Mate Pavešković zaigra od polufinala (nije u istoj situaciji kao Juka, jer Juka već ima jedno osvojeno nadmetanje sa odigrane samo dvije završne utakmice, i za drugo takvo nadmetanje mu trebaju tri odigrane utakmice da bi dobio bodove, dok je Pavešković sva nadmetanja osvojio igrajuči sve utakmice na nadmetanju) u Gradacu i osvoji Stobreč, Mate Pavešković će biti novi Kralj bakelita 2018.

Solucija koja bi bila označena kao presedan i obilježila povijest igre:

Također, ono što bi se moglo dogoditi je da Luka potakne Matu Paveškovića ili Juku Radmana da igraju i pokušaju osvojiti Gradac (ili da Juka ostvari plasman u finale Gradaca), a da on istovremeno prolongira finale Dicma u iduću godinu kako bi Juka stigao do velikog pehara umjesto samog Luke. To je potpuno neočekivani scenarij i bi bilo nezapamćeno.

Luka Žure voli pobjediti kao bilo koji drugi balotaš i u to nema sumnje, ali nebi bilo prvi put da ovaj gospodin u igralištu i van njega, stane sa strane i da primat nekome od ostalih zaslužnih balotaša. Ova solucija je jako malo vjerovatna i nema na svijetu igrača ni balotaša (ne tražite ga jer ga nećete naći) koji bi ovo napravio, osim možda Luke Žure. Zato sačekajmo kraj sezone kako bi mogli proglasiti novog kralja bakelita. Bio to Juka, Mate ili Luka, biti će zasluženo, jer sva trojica igraju fantastičnu sezonu.

Mogući termini spomenutih finala:

Gradac nedjelja 23.12.2018, a Dicmo, ili nedjelja 16.12.2018 ili nedjelja 23.12.2018, a po riječima organizatora. Nadmetanja se neće bodovati ukoliko podatak o vremenu odigravanja obiju finalnih utakmica ne ostane javan za balotaški puk, a utakmice dostupne za gledanje svakom ljubitelju igre.

Comments are closed.