VELIKA ANALIZA: Može li „originalni kralj“ i popularni „Vuk“ zadržati „krunu“ do kraja?!

Jukinim momcima finale kultne trojke Omiša: I DOMAĆINU IZNIMNO VELIKI USPJEH
24 srpnja, 2017
„Par“ Brnaza prezentirao balotanje u najboljem svijetlu: JERIĆU I RAMLJAKU FINALE
25 srpnja, 2017

VELIKA ANALIZA: Može li „originalni kralj“ i popularni „Vuk“ zadržati „krunu“ do kraja?!

marijan-botica-jozo-biocic

Ono što je malo tko od balotaških analitičara anticipirao i pretpostavio je da će Marijan Botica, popularni „Vuk“ ili „Originalni kralj bakelita“ kako mu mladost regije zna tepati, konkurirati za titulu „kralja bakelita 2017“, upravo se događa. Bez obzira na ishod finala Stobreča, Botica će nakon završetka istog biti tijesno vodeći igrač na „Rankingu“, odnosno Poretku igrača.

Posljednjih nekoliko godina rezultati nisu bili u skladu sa igračkim renomeom Marijana Botice. Neki su razloge vidjeli u godinama koje ga polako stižu i manjku kondicije. Naravno, stvar je kud i kamo kompleksnija i kompliciranija. Ipak, najvažnije je da se originalni kralj vratio. Mlade balotaške nade nizale su pobjede nad legendarnim igračem doslovno na tjednoj bazi, „poigravajući“ se sa Boticom i njegovim šarenim postavama, dok Marijan nije odlučio da je s tim gotovo i da originalni kralj dolazi po svoju krunu. Što je još važnije Botica to radi sa jako mnogo stila, što se jasno vidjelo u završnici finalne utakmice u Omišu, kada je zalijepio balotu za rezultat 15:2 uz glasan povik i ponešto plesa kao svog zaštitnog znaka.

Titula na kultnoj trojci Omiša mu je veliki vjetar u leđa, a u prilog mu ide i raspored odigravanja nadmetanja do kraja godine. Na svakom od turnira Marijan je u krugu kandidata za naslov, a nadmetanja u Koprivnom i Dugom Ratu su ona koja bi utrku za kralja mogla bitno odrediti u njegovu korist. Tamo Botica stoji više nego dobro u samom startu.

Od kandidata za veliki pehar najozbiljnija konkurencija su mu branitelj naslova Hrvoje Milavić, koji je zakazao na sva četiri posljednja „grand slama“, te mu bodovni saldo već neko vrijeme stagnira i Petar Bilokapić koji će od 1.8.2017 biti najmanje drugi u „Poretku igrača“, iza Botice. Milavić je već neko vrijeme igrač kojeg svatko želi pobjediti, obzirom da je godinu 2016 završio kao najbolji, i to mu nikako ne ide u prilog, tako da Bilokapić i Botica imaju ozbiljne šanse za sam vrh.

Od igrača koji „ne stoje“ najbolje, ali itekako mogu do vrha izdvojimo Luku Žuru, koji je propustio dvije „meč lopte“ u polufinalima Brnaza i Omiša, pa se sada nalazi blago van utrke. Bez obzira što mu određeni važni faktori nikako ovog momenta ne idu u prilog, Žure nikako nije za otpis, obzirom da je malo toga u balotama što on ne može izvući i nitko neće biti previše iznenađen ako baš on „osvane“ na vrhu. Za titulu će mu trebati sigurno par u Omišu i dobra završnica sezone. Bez šansi nikako nisu ni Denis Ramljak i igrač u velikom naletu Tonći Jerić, koje možemo staviti u krug favorita iz sjene zajedno sa Žurom. U ovu kategoriju igrača spadaju i Igor Žuljević i Juka Radman, koji su limitirani ozljedom Igora Žuljevića, ali i oni svoje opcije sigurno vide kao potpuno otvorene.

U odlične igrače koji mogu parirati svima, na način da se jedinice (neke druge sezone) „dokopaju“ nebi bio šokiran baš nitko, a ovog momenta za tu istu jedinicu 2017 su potpuno bez šansi spadaju Mate Pavešković, Dario Tenžera, Dine Botica, Siniša Stipić, Mate Kesić, Ivan Šušak i Marin Ribičić između ostalih. Dio spomenutih je cijelu sezonu u formi, dio igrača je njen posljednji dio u formi, dok su preostali potpuno van forme. Svima je zajedničko bodovno stanje u Poretku igrača, a ono je u najmanju ruku jako jako skromno. Dio njih će do kraja sezone napraviti određeni iskorak, za što je Mate Kesić glavni kandidat, ali će sve to skupa biti nedovoljno za ugrozu Marijana Botice i njegovih pratitelja.

Ono što bi Marijanu Botici mogao biti kamen spoticanja je iznimno veliki broj utakmica koje je dosada odigrao u sezoni. Procjena je da je taj broj već sada oko 75 do 85, što je iznimno mnogo. U tom tempu originalni kralj će teško neokrznut proći kroz kolovoz i rujan. Svi nabrojeni i još stotinjak nenabrojenih igrača imaju šansu poput Bunje, Mirka i Vuje jednim do dva prava rezultata stići u krug „All stars“ igrača (Top 16 u Dalmaciji), a kada je igrač umoran i prezasićen onda mu je problem svaka utakmica, a ne samo ona protiv direktnog konkurenta za vrh. Razlike među igračima su male i najmanji pad u kondiciji ili pad motiva rezultira serijom poraza.

Ako Marijan Botica sve navedeno izdrži i iznenadi u Sinju na završnici fantastičnog i spektakularnog Ožujsko kupa, za što je on više nego sposoban, pogotovo ako u obzir uzmemo da na istom neće biti Jure Stanića, kao još jednog genijalca (uz Boticu) u igri na 21 punat, opcija da Botica početkom 2018.godine podigne „salataru“ je jako izgledna. Završnica sezone će biti više nego zanimljiva.

Comments are closed.