VELIKA ANALIZA: Tugarani preuređuju igralište i teška pitanja za nositelje projekta

Brendiranje klubova i balotaški mercato: MARIO MILAN NOVI IGRAČ SINJA
23 ožujka, 2019
Četvrtak 17:00 finale u Jesenicama: „MALI ZELENI“ SA NAKLICA IDE PO TITULU
27 ožujka, 2019

VELIKA ANALIZA: Tugarani preuređuju igralište i teška pitanja za nositelje projekta

dav

Ono što se godinama već nagađa i to godinu za godinom i ono o čemu smo već pisali je „oživljavanje“ „Starih“ Tugara, dobilo je nastavak priče. Naime, Tugarani su srušili jednu stranu igrališta i proširuju terene koji su nekada bili široki otprilike tri metra. Goran Bulić i suradnici su prepoznali da je tri metra premalo za ozbiljan turnir. Nekadašnja igrališta su izgubila draž jer su igrači zaboravili njihove specifičnosti i širenje terena se čini kao jedini ispravan potez.

Tugare su zaista legendaran turnir koji je preteća današnjih modernih međunarodnih balotaških nadmetanja u igri sa špondama i gumom. Preteća je današnjih „Grand slamova“. Slike iz tadašnjih vremena od prije 30 godina nikada neće izblijediti. Mogu li Tugarani vratiti stari sjaj nadmetanju je jedno šire i kompleksnije pitanje?!

Koje ozbiljne odluke čekaju organizacijski odbor ako do turnira dođe?!

Sa špondama su tugarani pogodili, ne sumnjamo da će pogoditi i sa podlogom, jer mjesni odbor Podhume posjeduje popriličan broj znalaca iz tog dijela problematike. Međutim, postoji dio teških odluka koje mogu odrediti dali će nadmetanje imati 130 do 150 ekipa  ili 60 do 90 ekipa. Najveće je pitanje, koliko je jako kreativna ekipa iz Podhuma svjesna činjenice da je balotaška priča od 60 balotaških nadmetanja pala na svega 12 „nikad jačih“ nadmetanja. Takva tekstonska promjena ima svoje razloge. Oni se kriju u „Grand slam“ statusu nadmetanja, bonus bodovima i kriterijima za Poredak igrača. Karakašica, Turjaci i Omiš su to prepoznali te se jako brzo otisnuli na vrh piramide balotaških turnira. Dio nadmetanja ostao je na starim postavkama i susreo se sa problemom 22 do 28 prijavljenih ekipa, jer igrači naprosto traže respekt prema činjenici što su prisustvom i ostalim uveličali turnir, što je i razumljivo.

Hoće li Tugarani ići sličnim putem kao Omiš i ostali „jaki igrači“, za što će nedvojbeno imati potencijal, jer 2000 osnovnih bodova njima neće biti nikakav problem „staviti na stol“, ili će ići nekim drugim putem ostaje nam da vidimo. Za Tugare su vezani i volovi, junci, janjci i mnogo toga što daje dodatnu draž nadmetanju. Dali je to ispravan put?! Mogli bi saznati uskoro. Nakon što oglasni prostor po igralištima dljem Dalmacije preplave plakati, očekuje se da će Povjerenstvo za odluke „portala“ napraviti sastanak kako bi valorizirali sve moguće solucije u smislu dodjele broja bodova balotašima koji ih zasluže.

Prvi dojam je da Tugarani nikako ne mogu promašiti ukoliko se odluče krenuti sa koeficijentom 10/5/3/2 (ili 12/5/2/1), po čemu će nadmetanje bit „Grand slam“ po „defaultu“. To bi bio jak temelj da se turnir održi godinama na visokom nivou. Ulete li u zamku u koju su uletili oraganizatori 30 do 40 manje ozbiljnih nadmetanja u Dalmaciji te otplešu jedno ljeto (pretpostavka je da nadmetanje u prvom izdanju ne može zakazati svakako, pa ni da bude loše vođeno), mogli bi od „kapitalca“ dobiti „chellenger“ na nivou Tugara i Srinjina što bi za ovu lokaciju svakako bio potpuni promašaj i samo lokalna zabava. Očekuje se da će mlade snage MO-a preliminarno odraditi sve potrebne sastanke s ciljem prikupljanja svih potrebnih informacija kako bi odluke koje donose za Tugare bile što povoljnije, a samo misto u što boljoj šansi zasjati onim starim sjajem za pamćenje, kako bi projekt bio propoznat mnogo šire od granica Poljica.

Comments are closed.