Zajedno 142 godine: ROKO MUŽINIĆ I RATKO KOVAČEVIĆ U MOGUĆOJ UTAKMICI KOJU „POLJIČKA REPUBLIKA“ ČEKA

Veliki preokret za titulu: PETAR CRLJEN, JURE ŠKOKIĆ I MLADEN ŠIMAC NAJBOLJI
5 rujna, 2016
Ivo Škobalj „out“ u Omišu: ANTE BALOV, MUSLIM I BOTICA U FINALU DELTE DUGOPOLJE
5 rujna, 2016

Zajedno 142 godine: ROKO MUŽINIĆ I RATKO KOVAČEVIĆ U MOGUĆOJ UTAKMICI KOJU „POLJIČKA REPUBLIKA“ ČEKA

Roko Mužinić Ratko Kovečević

Roko Mužinić i Ratko Kovačević

Ždrijeb u Kalaša u Žrnovnici uvijek je imao dodatnu draž. „Šalabahteri“ na kojima se upisuju parovi i kontrolira regularnost istog (organizator ždrijeb izvodi besprijekorno) su uobičajena pojava, a Cesarija, Roko i Ratko neizostavan „Odbor“ koji ždrijeb ne propušta.

U aktualnom turniru su bili mnogi pravi igrači. Velike većine više nema, dio je još tu. Ipak, utakmica koju poljička javnost čeka je ona između ekipa koju predvode dva legendarna igrača. Ratko Kovačević i Roko Mužinić.

Ratko Kovačević titulu usput i brani, ušao je u 8 ekipa, za što će Roku još trebati pobjeda protiv Branka Ugrina i njegovih momaka. Kada Ugrina pridodamo spomenutom dvojcu onda ekipa zajedno ima više od 215 godina. Luka Žure, čiji je Roko tetak i suigrač na ovom turniru, mogao bi biti dobar garant za Rokov uspjeh. Ukoliko momci do pobjede stignu na sljedećem ždrijebu će se tražit karta više, jer dvoboj Mužinića i Kovačevića u paru sa spomenutim Žurom i Sinišom Stipićem, ni mnoge balotaške zvijezde neće propustiti. Njega će obilježiti dva doajena, dvije legende i ambasadora balota Roko i Ratko.

Roko Mužinić je u prošlosti dio utakmica odigrao unutar legendarne ekipe Mirine (Ćimpa, Banje, Mijo), a u boćarskoj i balotaškoj karijeri u „zlatno doba balotanja“ ostavio je neizbrisiv trag. Sve navedeno, u najmanju ruku, vrijedi i za lijevorukog genijalca iz Žrnovnice Ratka Kovačevića, inače „kralja igrališta u Kalaša“, i osvajača mnogih vrhunskih turnira iz „onog“ doba. Između ostalog, osvajač je neprikosnovenih Tugara, o čemu postoji i videozapis, za koji se nadamo da će ugledati svjetlo dana uskoro.

Obje legende i njihove igračke i životne priče u dogledno vrijeme biti će dostupne u rubrici „Legende“ balotanja u Dalmaciji, kako njihov doprinos ovoj plemenitoj igri nikada nebi bio zaboravljen.

Comments are closed.