Piše se povijest boćanja u Dalmaciji ! ZAPOČELO ŽUPANIJSKO ŠKOLSKO BOĆARSKO NATJECANJE !

MARKO PLAZONJA: Hajduk kao obiteljska ljubav !
13 ožujka, 2022
Prvi Grand slam sezone: ANTE TOMAŠEVIĆ, JOKAC I DOMNJAK U POLUFINALU !
16 ožujka, 2022

Piše se povijest boćanja u Dalmaciji ! ZAPOČELO ŽUPANIJSKO ŠKOLSKO BOĆARSKO NATJECANJE !

Utakmicom između osnovne škole “Bariša Granić Meštar” iz Baške Vode i škole “Ivan Goran Kovačić” iz Ciste Velike otvoreno je ovogodišnje međuškolsko boćarsko natjecanje u SDŽ. Natječu se učenici 6. razreda i mlađi. Odigrana je i druga utakmica u kojoj su se susrele škole iz Srinjina i Trilja. Pored 2 učenika koji su od ranije u doticaju s ovim sportom svi ostali iz navedenih škola su apsolutni početnici. Bez obzira na tu činjenicu pokazali su izuzetnu motiviranost za natjecanje i dosta dobre razvijene “valjačke” i ” izbijačke” vještine. Po završetku utakmica bez obzira jesu li pobijedili ili izgubili svi su pokazivali emociju zadovoljstva, pa čak i oduševljenosti ovim sportom. Vjerujemo da će ih taj žar držati i duže nego što će potrajati ovo prvenstvo i da će se i dogodine naći u školskim ekipama a prije ili kasnije i u kadetsko/juniorskim ekipama lokalnih boćarskih klubova.

Voditelji – profesori (uz asistenciju trenera boćarskih klubova) drže da bi, zbog veće popularizacije ovog sporta među osnovnoškolacima, bilo poželjno da se na nekom od njihovih budućih stručnih skupova održi prezentacija ovog sporta radi poticaja i ostalih kolege da se iduće godine priključe ovom projektu.

Kako je zaživio ovaj zahtjevan projekt?!

Ključnu ulogu u ovom projektu je “odigrao” ravnatelj osnovne škole u Otoku i predsjednik boćarskog saveza SDŽ Miroslav Jukić. Dio ljudi iz vodećih boćarskih klubova je ovo natjecanje već bio označio kao dio predizborne kampanje novog predsjednika, koju će isti jako teško provesti u djelo, što je Jukić upravo demantirao.

Radi se o povijesnom projektu boćanja u SDŽ za koji snage nije imala niti zaista učinkovita garnitura predvođena Tonćem Jurjevićem i Sinišom Stipićem, a koji su zajedno sa suradnicima poput Zorana Nasića, Bože Vladušića, Milana Gnjidića, Ive Topića i mnogih drugih uspostavili junirsku ligu, raffa ligu, petanka ligu te još nekoliko ostalih važnih projekata Dalmacije i HBS-a. Dakle, po mnogim mišljenjima, najuspješnije četiri godine u povijesti kako boćanja u SDŽ tako i dalmatinskog boćanja (u koji se uklapa rast Bistona predvođenog Matejasom Jozipovićem, koji je član i prošlog i aktualnog saziva izvršnog odbora) dobile su svoj fantastičan nastavak u vidu školskog boćarskog natjecanja. Možemo kazati da su predsjednik i izvršni odbor BSŽSD ovim činom ispunili onaj glavni cilj računajući čitav mandat od četiri godine, jer oko 70 djevojčica i 130 dječaka na školskom natjecanju su zaista brojke koji su svi oni uključeni u projekt mogli samo sanjati.

Izvor (dio teksta i fotografija): Boćarski savez Splitsko – dalmatinske županije

Comments are closed.