TRENINZI ZA TROJKE OMIŠA NE JENJAVAJU, MLADIH IGRAČA SVE VIŠE NA IGRALIŠTIMA PRIKA

Diljem Dalmacije: ANIĆ I BILI LAGANO DO POBJEDE
6 travnja, 2016
PORAZI DVA PONAJBOLJA PARA U BALOTAMA U REŽIJI ODLIČNOG JAKOVA ŠILOVIĆA I OSTALIH
7 travnja, 2016

TRENINZI ZA TROJKE OMIŠA NE JENJAVAJU, MLADIH IGRAČA SVE VIŠE NA IGRALIŠTIMA PRIKA

Ante Vojnović

Podsjetnik: Najprestižniji turnir u „balotaškom kalendaru“ onaj je u Omišu. Balotaški „Wimbledon“ zaista je nešto posebno. Na dane kada je broj gledatelja najmanji mogući i tada on iznosi preko stotinu. Što se završnica bliži, mjesto uz igralište sve je teže osigurati. Brojni turisti sa fotoaparatima uobičajena su pojava. Njima je naprosto nejasno da postoji toliko zanimanje puka za nešto njima potpuno nepoznato. Međutim, to je Omiška stvarnost. Turnir je zaista dio bogate dalmatinske tradicije.

Na terenima Omiša igraju se dva „međunarodna“ otvorena turnira. Trojka povodom Sv.Petra čija se završnica i samo finale igra 29.06. i par neposredno nakon trojke. U novije doba igra se i pojedinac lokalnog tipa, ograničen na igrače iz općina Omiš i Dugi rat.

Također, već smo pričali o domaćim igračima i njihovom konstantnom treningu. O popularnom „Bunji“ koji je jedino finale igrao i izgubio 2013.godine i to u paru. Ivan Lola Delić i Ivo Škobalj predstavnici su stare garde igrača koje će publika na „Priku“ gledati svakodnevno mjesec i pol dana do početka turnira.

Najzanimljiviji dio u ovoj priči je pojava novog mladog vala igrača. Josip Grizelj i Ivo Eterović, nekad vrhunski košarkaši kao i talentirani Josip Vojnović najavljuju smjenu generacija u Omišu. Već na prošlogodišnjem turniru pojedinaca osjetili su najteže mečeve i protivnike. Svaki od njih igrao je protiv jednog od, u tom trenutku top 3 favorita turnira, i znakovito, sva trojica su osvojili jedan set ili partiju. Već tada se vidjelo da potencijal postoji. Trojac se već tada interesirao za tehniku igranja. A napredak nastavio onom pravilnom tehnikom tokom zimskog perioda igranja na omiškoj „Punti“. Priko je tek krenilo, a njih eto brže bolje tamo. S obzirom da se radi o sportašima koji sport odlično razume i u njemu su od djetinjstva, a balote igraju već neko značajno vrijeme, protiv njih se nitko u Omišu neće naigrati.

Kad njima pridodamo Antu Bliznaca, rođake Čagalj, Antonia Tomasa, Antu Mušca, Duju Bilića i turnirski već poznate Dominika Tadića i Jozu Terzića dobijemo širok spektar mladih igrača na kojima ova igra ostaje, uz tri već odavno etablirane omiške zvijezde. Neki od njih su, u posljednje vrijeme, zvijezde po rezultatima, a neki isključivo pojavom (Jure Stanić). U svakom slučaju za budućnost omiških balota briga nema.

Skrivena kamera našeg objektiva uhvatila je mlade nade na djelu, potpomognuta najboljim klapskim pjevačem među balotašima Denisom Tafrom i toliko spominjanim “Mentorom” (Il Mentore), koji očito ne prepušta ništa slučaju, te nakon Stobreča želi i do titule omiških trojki.

Omiš treninzi

Comments are closed.