Balote u dijaspori: Tiho Barač, nekada slavni „Bari“ i nadmetanja u Geteborgu

Juki i Igoru nadmetanje u Otoku: MATE I IKO SLAVILI U VELIKOM FINALU BRNAZA
26 kolovoza, 2018
Otok, Ivan Bašić Mora i kvalitetan kadar na kojem počiva balotanje u Dalmaciji
28 kolovoza, 2018

Balote u dijaspori: Tiho Barač, nekada slavni „Bari“ i nadmetanja u Geteborgu

Tihomir Tiho Barač 2

Gotovo da nema istinskog fanatika ove stare dalmatinke igre a da se ne sjeća kultnog nadmetanja u Stobreču, sada već daleke 2013. godine. Znakovito je to bilo nadmetanje jer je bilo prvo zatvoreno u „Hotelu“ Stobreča, kao najmodernijem balotaškom zdanju Dalmacije. Ono je zbližilo balotaše sa svih krajeva Dalmacije, najavilo velike karijere nekih mlađih igrača, označilo veliki „comeback“ jednog Marina Ribičića, čiji se obol i utjecaj na igru osjeti i danas, predstavilo srcu balotanja, točnije potezu Split –Omiš, neke Sinjske igrače iz, nazovimo, drugog plana. Najistaknutiji od njih bio je Tiho Bari Barač i jednostavnog razloga jer je sa Slavom Maretićem to zaista fantastično nadmetanje osvojio. Titula ga je lansirala u status pravog superstara čime je zaslužio i jako cijenjeni Ricov dres. Taj dres ga je doveo do finala jednog i jedinog Omiša, nakon čega je uslijedio blagi pad. Najprije pad forme, a onda i zaoštravanje konkurencije na balotaškoj karti regije što je za rezultat imalo pad na „Rankingu igrača” iz Top 10 u tom trenutku na oko 40 do 45 mjesta. Ipak, legenda o Bariju koji nikako nije za zaborav ostaje, a on sam još nije balotama dao svoje zadnje.

Gdje je Tiho danas:

Tiho i dalje doprinosi balotama. Pravi je promotor istih u dijaspori. U Švedskom Geteborgu se brzo uklopio među hrvate koji vole taj posebni okrugli predmet, balotu. Ne znamo hoće li otkriti nekog novog balotaškog Rakitića ili Kovača, ali znamo da nastupa na balotaškim nadmetanjima na kojima nema popusta od švedskih Hrvata. Tiho kaže da su dečki iznimno korektni, ali jako borbeni u terenu, kao i to da su detektirali da je “Tiho brzo usvojio njihov sport”.

Ovo ljeto se odigrao turnir po kup sustavu, nakon čega se od 1.9. igra drugi turnir. Po završetku obaju nadmetanja, hrvate u Švedskoj čeka liga balota sa 16 ekipa. Tiho i njegov suigrač Siniša Birčić imaju visoke ambicije, a to su samo i isključivo mjesta na postolju.

Tihomir Tiho Bari Barač

Comments are closed.