Drama polufinala: PAVEŠKOVIĆ I PALAVERSA ZA ANTOLOGIJU

NENO JURIČIĆ – UKAZANJE BALOTAŠKOG „MARADONE SA KARPATA“ ZA FINALE STOBREČA
28 ožujka, 2016
Mlade nade: DOMINIK TADIĆ KAO BUDUĆNOST BALOTANJA U REGIJI
30 ožujka, 2016

Drama polufinala: PAVEŠKOVIĆ I PALAVERSA ZA ANTOLOGIJU

Fotografija0229

Kakva utakmica! Kakav preokret! Kakav praznik balota! Prepuno zdanje najljepšeg balotaškog hrama u Dalmaciji, onog u Stobreču, i sretnici koji su imali privilegiju uveličati balotašku utakmicu „za godine“, ono što su vidjeli dugo vremena neće zaboraviti, a o utakmici će pričati generacije.

Krenimo redom. U najavi polufinala Mate Pavešković i Iko Palaversa slovili su za favorite drugog polufinala stobrečkog turnira, s obzirom da su branitelji naslova sa posljednjeg turnira i s obzirom na odluke Milivoja Papića koje često znaju biti, u najmanju ruku, ishitrene, a kao takve kobne u najjačim mečevima.

Utakmicu su Mate i Iko malo bolje otvorili i došli do 11:8 prednosti koja je mogla biti i izraženija. U tom trenutku, dok je rezultat još bio jako aktivan Papić donosi najmudriju moguću odluku da sam sebe posjedne na klupu, a mjesto ustupi prekaljenom Ivanu Šušku. Papić pozitivno iznenađuje sve prisutne, te mudrom i lucidnom odlukom ekipi pridonosi na najbolji mogući način i apsolutno preokreće stvari. Tada Mate Kesić sa pucača prelazi na poziciju prvara i valjača. Šušak upada na pucača. Kesić momentalno počinje dominirati utakmicom. Nijedan od protivnika nije mu uspio parirati u tom periodu završnice prvog seta i serijom 8:0  Šušak i Kesić dolaze do pobjede 16:11 i vodstva od 1:0 u partijama.

Druga partija starta 4:0 serijom Mate i Ike, koji se u tom momentu se doslovno gase. Točnije Ivan Palaversa se gasi. Kesić i Šušak izlaze na 11:4. Iko i Mate se „okreću“ pozicijski unutar ekipe, dolaze do dva punta, na način da Iko pogađa sve tri balote, što je vjerovatno jedino što je u tom periodu odigrao. Ruku iza spektakularno borbeni Mate Pavešković valja fenomenalnu balotu na 40 cm. Odlični Kesić je otima na način da je sakriva iza Paveškovićeve balote i stavlja 5 cm od bulina. Pavešković pogađa iz zraka debelo na drugoj crti, a u tom momentu kompletna dvorana skače na noge. Nakličani i Žrnovčani gotovo da ulaze u igralište, u dvorani atmosfera postaje nogometna. Pavešković i treću balotu briljantno pogađa u gumi. Međutim Iko je toliko loše zaigrao da su Kesić i Šušak napravili 3 ogromna punta i izišli na vrtoglavih 14:6. Tada na Kesićevu prvu balotu Palaversa ponovno prosipa svoje sve tri. Pavešković otima tek drugom balotom na način da je obje zaigrao jako dobro. 14:6 i pet balota u ruci na jednu. Do tada odlični Šušak nešto pogađa, nešto promašuje, ali mu sreća okreće leđa. Kesić odigrava jako dobro i izvlači punat za velikih i gotovo nedostižnih 15:6! Tu je utakmica već trebala biti gotova. Hrabri Palaversa se vraća kroz sljedeće tri balote, međutim one mu balotaškim žargonom „ne rade“ iako se radilo o zahtjevnoj poziciji. S obzirom na igru do tada, ne rade mu potpuno zasluženo. Pavešković petom balotom otima punat a Šušak i Kesić imaju velike četiri balote na Paveškovićevu jednu. U jako teškoj poziciji, zbog konfiguracije igrališta, otimaju zadnjom balotom. Ista težina pozicije čekala je i Paveškovića, a situacija je bila potpuno bezizlazna. Tada počinje Iko Palaversa show i jedan od dva njegova briljantna poteza koji okreću tijek utakmice. S obzirom da je loše igrao, prvi potez je zvanje, tj. odluka u igri. U tako bezizlaznoj poziciji u gumi i jako nepovoljnoj konfiguraciji igrališta, Palaversa za spas partije zove Paveškovića posljednjom balotom razbijati četiri, pet balota u bloku koje su potpuno van igre. Ovaj pogađa i u potpunom karambolu i lutriji premještaja balota punat pripada Paveškoviću i Palaversi. Nakon toga Iko se vraća i igrom u meč, a par izlazi na 15:11. Briljantni Pavešković reštaje balotu, stvara veliku prednost. Sušak odlično otima predzadnjom balotom, Pavešković smješta bulina u gumu, i tamo propušta realizirati prednost balota o odličnoj poziciji, čak ta njegova posljednja odigrana balota blago smeta Palaversi. Međutim Palaversa pogađa metu na jako nezgodnoj poziciji pod jedinim mogućim kutom pod kojim je moguće brojiti pet punata i automatski dobiti set 16:15. Dvorana u tom trenutku naprosto eruptira. A emotivni Pavešković zajedno sa publikom proživljava cijelu utakmicu.

Kesić i Šušak bolje otvaraju i treći set. Propuštaju neke lagane prilike za dodavanje punata, a čak i na taj način vode 10:8. Tada nerezonski prepuštaju čak četiri velika i presudna punta u ruci u kojoj je bila borba za punat i ostaju na tih 10 punata. A po tko zna koji put se pokazuje da je gotovo tek kad je zaista gotovo.

Još jedan put su pobijedile dalmatinske balote. Obožavan od strane navijača Mate Pavešković i njegova pozitivna vibra čine ga pravom zvijezdom ovog sporta i ambasadorom balota. Borbeni Ivan Iko Palaversa i njegov pobjednički pristup pozitivan je primjer mladim igračima. Koliko god loših balota odigrao i kako god loše u terenu izgledao, ako mu pružite gram, samo gram i milimetar šanse, on će vas kazniti. U to ne sumnjajte. Takav borac u terenu sa beskrajnom vjerom u sebe više se ne rađa.

Mate Kesić je do 15:6 u drugom setu bio apsolutno najbolji pojedinac utakmice. Šušak je po učinku bio jako blizu njemu. A dva bolja igrača igrala su na istoj strani. Sve skupa je izgledalo kao jedna velika balotaška lekcija od strane Mate Kesića, jednog od najlegendarnijih dalmatinskih igrača svih vremena i popularnog kapetana splitske Nade. Međutim, gotovo je onda kad semafor kaže da je gotovo, a ne onda kad igrači misle da je gotovo. A na kraju uvijek pobjeđuje bolja ekipa. Tako je bilo i večeras u meču koji će zauvijek ostati u sjećanjima pravih zaljubljenika balota.

Čeka nas spektakularno finale i to Mate i Iko protiv Marina Ribičića i Nene Juričića. Potpuno otvoreno, sa podjednakim šansama na obje strane. Borbe, navijanja i fair playa neće nedostajati. Čeka nas pravi balotaški blagdan i utakmica koju nijedan ozbiljan prijatelj i pratitelj balota sigurno neće propustiti.

Comments are closed.