NAJBOLJI BALOTAŠI DALMACIJE U 2015.GODINI 3/4 DIO

NAJBOLJI BALOTAŠI DALMACIJE U 2015.GODINI 2/4 DIO
17 veljače, 2016
Diljem Dalmacije: BOTICA I ŠIMIĆ PRVI FINALISTI JESENICA
20 veljače, 2016

NAJBOLJI BALOTAŠI DALMACIJE U 2015.GODINI 3/4 DIO

peraica botica denis

Najbolji igrači balota biti će još jednom ukratko predstavljeni kroz rubriku „Povijest“ igranja iste, a njihove sportske priče biti objavljene putem rubrike „Legende“. Kroz objavu o „Poretku“ igrača ukratko ćemo širi puk upoznati sa najboljim balotašima u 2015.godini i to kroz četiri dijela. Ovo je treći dio priče u kojem nastavljamo sa pretežno igračkom analizom aktera.

Ante Peraica: (Osvojio A1 turnir u Sinju). Dite iz Kaštel Novog, točnije Rudina, pravo je iznenađenje na listi. On je bio dio jako kvalitetne ekipe na najmasovnijem turniru u Dalmaciji zajedno sa Marijanom Boticom i Denisom Ramljakom. Tamo je u prve dvije utakmice pogodio preko 60 balota ukupno. U igri do 21 punat i igri sa po tri igrača taj rezultat zvuči zaista nestvarno. Protivnici su bili igrači najvišeg nivoa, ali Peraica je taj dan bio nepogrešiv. Da se nije radilo samo o jednom danu, osim ukupno pet osvojenih turnira, dokaz je pravo „sito i rašeto“ koje je ekipa prošla na putu do Sinja. Vraćali su se iz već izgubljenih utakmica, a u procesu pobijedili još poneke igrače sa liste. Njegovi osvojeni turniri nisu turniri najvišeg nivoa, ali su „zbrojivi“ jer on nije jedini igrač sa liste koji je sudjelovao na njima. Neke smjernice za 2016.godinu već postoje, ali i dalje turnir na kojem sudjeluje bar poneki od igrača sa liste nužno je brojati i to sa jednakim brojem bodova. Nijednom igraču niti jedan organizator ne brani prijavu na neki od turnira koje je Ante osvojio. Također, nije namjera diskretitirati nijedan iole ozbiljan turnir, bez obzira što igrači neke turnire igraju sa više motiva. Na svakom igraču je da svoju sezonu isplanira kako bi ih osvojio što više. Peraica je to očito dobro učinio s obzirom da ih nije igrao previše u ukupnom zbroju. Osim navedenih rezultata tokom sezone je imao i izdvojene pobjede sa manje kvalitetetnim suigračima protiv najboljih mogućih protivnika.

Po vokaciji je čisti pucač u trojci. Inače nekad odličan boćar koji je u brzincu imao rezultate od preko 40 pogođenih boća. Radne obveze i „bakelit“ su te rezultate ipak malo unazadile. Njegova tehnika vuče i rani izbačaj, se čini kao osnovni krivac za to. U vuči se oslanja na inerciju koju dobiva izraženim nagibom tijela. Taj nagib drži tokom cijelog trka i nakon njega, što mu daje izražen i poželjan izlaz za balotom do polovice igrališta. Samu balotu ispušta poprilično rano i snažno. Netipičan spoj, ali u plastici i na kratkim terenima poprilično efikasan. Beton je podloga koja mu nije strana, pa je i to razlog njegove briljantne predstave na završnici u Sinju. Ante je inače poprilično neustrašiv igrač. Balote i boće igra od malih nogu i to na najvišoj razini. Stoga, ukoliko nastavi, njegovo najbolje je u godinama koje dolaze.

Marijan Botica: (Osvojio A1 turnir u Sinju). Jedna od nekoliko istinskih Legendi balotanja u Dalmaciji. Prava institucija istih. U konkurenciji od nekoliko izabranih sa više od 150 osvojenih turnira. U najboljim danima bio sposoban, gotovo sam, pobijediti bilo koga i bilo kad. Do prije par godina uz Igora Žuljevića, Luku Žuru i Matu Kesića prava zvijezda ovog sporta. Posljednjih nekoliko godina bilježi određeni pad u igri i rezultatu. Životna dob nažalost uzima svoje. Ipak, i dan danas prvih dva do dva i pol sata igre njegova tehnika u svim segmentima je prava poezija u pokretu. Bez obzira što nema fizičku moć kao nekad, tehnikom nadoknađuje sve ostale nedostatke. Kod vuče, pogođenom dužinom koraka u odnosu na svoju antropometriju, pogotovo kratkim prvim korakom ostvaruje nagib tijela. Tada mu ruka i tijelo ulaze u idealnu sinhronizaciju, a nagib tijela mu daje inerciju i pravilan kut u odnosu na podlogu prilikom izbačaja. Sam tajming izbačaja je doslovno savršeno pogođen, a time i putanja njegove pucačke balote. Školski primjer savršene tehnike a bez superiorne snage nogu. Svi mogući ostali tehnički elementi u igri su mu jednako kvalitetni.

Forte u igri mu je nemoguće odrediti. Osim Žure, ne postoji polivalentniji igrač (a takvih je puna lista) od njega. Niste sigurni dali više ne želite da valja protiv vas ili da puca. Korektor u trojci, pucač u paru, valj, pojedinačna igra, igra u gumi, pucanje iz zraka, njemu naprosto leži sve. Sve to mu još više leži ako uspostavi kontakt i komunikaciju sa protivnikom u terenu, a tada mu ni ples nije stran. Želja svakog iskrenog ljubitelja balota je da originalni „kralja bakelita“ izdrži što duže.

Igor Žuljević. (Osvojio A1 turnir u Stobreču). Jedan je od najistaknutijih balotaša regije posljednjih 15-ak godina uz Matu Kesića, Marijana Boticu i Luku Žuru i jedan od najboljih igrača balota svih vremena. Istinska legenda balotanja u Dalmaciji. Igrač koji je u karijeri osvojio doslovno sve. Uz Žuru najtrofejniji igrač turnira u Omišu. Do vrha se popeo brzo i strelovito, a na njemu je do danas. Sa Matom i Lukom bio dio, vjerovatno, najuspješnije ekipe svih vremena. Pravi autoritet u terenu. Sezonu je okrunio osvojivši onaj posljednji od najcjenjenijih turnira i to pojedinca u Stobreču, u brojnoj i najjačoj mogućoj konkurenciji. Iako balotaška mladost, a među njima i sin Ivan napreduje, on još ne pokazuje znakove pada. Aktivni i više nego pouzdan prvoligaški boćar. U bitnom meču i u toj igri jako poželjan izbor voditelja ekipe, s obzirom da se radi o psihološki neslomljivom igraču, s uvijek prisutnom vjerom u sebe. Jedan od onih o kojemu je potrebno mladima u Dalmaciji i budućim naraštajima ispričati širu igračku priču. Po mnogima, uz Luku Žuru najbolji igrač današnjice.

Forte mu je valj u paru i trojci. Iako, jedan je od onih koji u igri mogu apsolutno sve. Odličan kao korektor u trojci. Odličan pucač iz zraka, po potrebi i na baloti o kojoj ovisi ishod cijelog turnira. Neumoljiv u samačkoj igri u kojoj je naslonima i strategijom igre sposoban dominirati utakmicom protiv najboljih igrača. Vrlo dobar u gumi. Čak podcjenjen kao pucač po tlu. Tu koristi dva stila. Onaj snažniji sa izbačajem sa lijeve noge i onaj „mekši“ sa izbačajem sa desne noge. Za tog potonjeg su laici spremni konstatirati da nije vizualno dovoljno dobar. Međutim, svaki mladi igrač kojem je strana i nepoznata ona najpravilnija tehnika izbačaja sa desne noge, trebao bi pogledati što, kako i kad on radi prilikom njenog izvođenja (koraci, nagibi, tempo). To je osim suštinskog i dubokog poznavanja tehnike izvođenja pokreta, pokazatelj i igračke inteligencije, s obzirom da očito jako dobro poznaje materiju, svoje tijelo i ono najviše što od kombinacije to dvoje može dobit. Ono po čemu je specifičan je da ga je naprosto nemoguće igrački zastrašiti. Ne da nema balotaša, nego nema svjetskog boćara kojeg on na svoj dan nije sposoban pobijedit, preotimat boće i balote u serijama na udaljenosti od prsta i sve to bez previše emocija. U pravoj utakmici, pogotovo u samačkoj igri, ovaj igrač je najzadnjiji mogući izbor vašeg protivnika.

Denis Ramljak. (Osvojio A1 turnir u Sinju). Iako se malo kasnije uključio u priču na ovom nivou od prethodnog dvojca, kad sve bude rečeno i napisano ovaj svestrani igrač ući će u povijest kao Legenda ove igre. Jedno vrijeme bio je dio, tada ponajbolje ekipe u balotama zajedno sa Ivanom Šošićem, Lukšom Bratimom i već nebrojeno puta spominjanim Lukom. Danas, kad je sa potonjim u paru, po mnogima čini najbolji dvojac u balotama. Bilo kad i sa bilo kojim solidnim suigračem, bilo pucačem ili valjačem, u uskom je krugu favorita za bilo koji turnir. Razlog tome je to što je on sam jednako dobar na obje bitne pozicije u balotaškoj igri, a kao takav jako pozicijski prilagodljiv unutar ekipe. Tako je i ove sezone dva najvažnija finala, ono u Sinju i trojke u Omišu, odigrao jedno na poziciji pucača, a drugo na poziciji valjača. Malo je toga u čemu se ekipa na njega ne može oslonit.

Ovo je još jedan klasični primjer igrača koji u igri može baš sve. Odlična vuča, valj, pucanje iz zraka i igra u gumi su razlog zašto mu je gotovo nemoguće odrediti forte ili poziciju. Potpuno polivalentan igrač. Specifično mu je to što puca i valja sa lijeve noge. Gotovo da ne postoji igrač, osim njega, kojem to nije blagi hendikep. U valju to kompenzira mekoćom i istančanim osjećajem za balotu na svim podlogama. Kad je u pitanju vuča, igrač je sa najdužim izlazom za balotom od svih igrača koji se koriste tom tehnikom. Igrač je adekvatne konstitucijske građe, dovoljno iskusan i miran, istovremeno dovoljno mlad da sve osim zadržavanja cijelog desetljeća pa i duže pri vrhu bi bilo pravo iznenađenje.

Comments are closed.