Neukrotivi i neobuzdani: JOZO TERZIĆ SKIKALO EFIKASAN. PINĆO DO POLUFINALA

FOLK DOLIĆ DO DESETE POBJEDE ZA REDOM U PARU SA IVICOM BILOKAPIĆEM
5 svibnja, 2016
Nezaobilazne destinacije: BRNAZE KAO LOKACIJA KOJU SU IGRAČI DUŽNI POSJETITI
6 svibnja, 2016

Neukrotivi i neobuzdani: JOZO TERZIĆ SKIKALO EFIKASAN. PINĆO DO POLUFINALA

Skikalo Đomba i Baraban

Frane Baraban, Jozo Terzić Skikalo i Tomislav Bašić Đomba

Čudan i beskrajno zanimljiv dan nadvio se jučer nad Žrnovnicom, jednako kao i „crni“ oblak poraza nad oba favorita i oba branitelja naslova na obje lokacije. Mečevi su se rješavali na 15:15 i 14:14 u trećim setovima. Publika je bila izuzetno zadovoljna viđenim, a neizvjesnost i uzbuđenje je ono zbog čega se balote i igraju.

Jozo Terzić Skikalo, Fabijan Barić Fabo, Tomislav Bašić Đomba i Frane Baraban odigrali su reprizu prošlogodišnjeg finala protiv Slavka Maretića, Siniše Stipića, Bože Vladušića i Marka Plazonje, nakon što su ovi odigrali nastavak  zaostale utakmice prije derbija. S.M.S. je u ranim popodnevnim satima okrenuo zaostatak od 0:1 u prvom meču i konačno nekoga i pobijedio. Čak je i prvi set protiv „Skikalovih pulena“ dobio dosta lagano. Tada je dugo balotaško popodne uzelo danak, jednako kao i Makarska bura od dan prije, a razina igre papirnatih favorita dramatično pala. Sve je trajalo do 2:11 u trećem setu prednosti za Skikala i momke. U tom trenutku Maretić i Stipić dižu igru u sedmu brzinu i zajedno sa borbrnim Markom Plazonjom okreću stvari na 12:11 u odličnoj igri sa obje strane. Maretić dodaje punte na 7 centimetara, a Stipić pogađa i nevidljive balote. Tada se u igru vraća odlični Tomislav Bašić Đomba, a Baraban radi potez utakmice za 3 punta i praktički prelama utakmicu. Bilo je tu još i preskoka i svakakvih situacija posljednje dvije ruke koje su naravno neizostavan dio igre. Maretić je imao u nekim situacijama izraziti peh, međutim, kad se podvuče crta bolja ekipa pobjeđuje baš u svim situacijama. Također, odigravati samo ključne momente i vezati petnaestak posljednjih balota u današnjem načinu igre zna biti premalo. Skikalo i njegovi momci zasluženo pobjeđuju i napadaju titulu.

Maretiću sigurno neće biti utjeha ono što se dogodilo Mati Paveškoviću. On je u fenomenalnom meču za polufinale drugog turnira pri rezultatu 13:13 u trećem setu ostao na zadnjoj baloti i protivnička tri punta. Spektakularni nakličanin kao „macom“ pogađa bulina koji ide ravno i nedvosmisleno i jednu stranu gume i tri punta za ekipu Mosor i gotov meč. Kad su svi već vidjeli gotovu utakmicu, bulin pogađa u jednu od tri balote i izlazi u suprotni „kantun“ za dva punta za ekipu koju predvodi odlični i prekaljeni valjač, ponos Srinjina, popularni Petar Muše Pinćo. Mosor izlazi na 15:15, kada Ivan Palaversa ima dvije balote u teškoj poziciji za pobjedu koje za malo ostaju van punta. One su dokaz koliko male i sitne nijanse mogu odlučiti pobjednika. Sljedeću i posljednju ruku Pinćo i njegovi momci, Tonći Muše Jana, Ivan Kulišić Kula, Nikola Muše i Marin Muše izlaze na 16 punata i pobjeđuju.

Što ovo znači za balote u regiji:

Hipotetski, kada bi ove dvije ekipe osvojile turnir, to bi značilo da u Dalmaciji u ovom trenutku postoji preko 50 igrača koji su osvojili jedan ili dva turnira, bez da itko od aktera ima tri turnira na svom kontu. Da ne govorimo da velik broj pravih igrača još nema osvojen turnir uopće. Balote danas igraju svi. Igraju ih dobro i svatko, naprosto, može pobijediti svakoga. Malo lošiji dan i svaki favorit je pobjediv. I nikad, ali baš nikad nije krivo igralište, sreća ili nešto drugo. Na 150 bačenih balota, svaki puta kada ih 130 ili više odigrate onako kako ste zamislili, pobjeda će biti vaša. Pet sati igre generira lošiji učinak u pojedinim vremenskim intervalima unutar igre za svakog pojedinog igrača i tu je osnovni uzrok i razlog svakog poraza ili pobjede. Priča o sreći na 14:14 ili 13:13 nema neku ozbiljno podlogu.

Jozo Terzić Skikalo je zasigurno dobra stvar za balotanje. Takav frajer se ne rađa često. Samo jednom u sto godina. Ili kako neki kažu dva puta, s obzirom da jabuka ne pada daleko od stabla, a njegov otac diljem regije jako poznat balotaš. Osebujan kakav je, pravi je mamac za navijače, a količina gluposti koju on može “nabacat” unutar pet sati balota je za tv ekrane i ravna je najboljim hollywoodskim komedijama.

Šimić i Botica nemaju namjeru posustati:

Skikalo, Đomba, Fabo i momci su prošle godine na ovoj lokaciji igrali dva finala i oba izgubili. Za jedno su „udarac“ uzvratili, a za drugo čekaju Marijana Boticu koji je tada također slavio. Za to će im trebati polufinalna pobjeda protiv Ante Taraša i njegovih momaka sa Dračevca. Mladen Šimić, Marijan Botica, Tomislav Plazonić i Ante Peraica već su u finalu nakon sinošnje polufinalne pobjede. Kao favoriti su gubili 9:3. Ipak, to je od dečkiju, kod kojih se izostanak jako zahvalnog balotaša Jure Škokića jako osjetio, bilo sve. Botica, Šimić i Peraica rutinski privode meč kraju, a u finale turnira ulaze kao favoriti. U slučaju da ga osvoje Botica će biti prvi igrač sa tri osvojena turnira u godini, dok će Šimić izići na respektabilna dva za ovu fazu sezone. U poretku za “kralja bakelita” 2016., navedena događanja mogla bi “originalnog kralja” Marijana Boticu ponovno gurnuti u prvi plan, a sezona pokazati da će baš on biti najbolji. Druga polovica godine će biti neizvjesna, a rezultat će biti pokazatelj.

Comments are closed.