Ožujsko kup 2018: UVOD U TURNIR I TKO JE EKIPA ZA VRH IZ DRUGOG PLANA?!

Koprivno i dalje na nivou: ARMANDA, KOVAČEVIĆ I DINO KAO DOMAĆI FAVORITI
30 srpnja, 2018
Brnaze nikad bolje: PREOKRET „MARADONE SA KARPATA“ NENO JURIČIĆ I PLEME
2 kolovoza, 2018

Ožujsko kup 2018: UVOD U TURNIR I TKO JE EKIPA ZA VRH IZ DRUGOG PLANA?!

Vlatko Ban Hrvoje Tešija

Nadmetanje koje je iz temelja promijenilo balotanje u regiji i Hrvatskoj je pred svojom završnicom u Sinju, od ove godine na novoj lokaciji, o čemu ćemo više pisati u danima pred nama.

U Sinju, u sklopu spektakularnog Ožujsko kupa 2018, balote će uskrstiti osam najboljih ekipa. Od ove godine igra se u dva različita dana, za razliku od dosadašnjeg sustava kada se sve odigravalo u jedan dan, što bitno mijenja odnose snaga među ekipama. I o tom fenomenu nas čeka nešto šira priča, a današnja tema je ekipa koju nitko od „papirnatih favorita“ ne smije podcijeniti ili će to platiti jako skupo.

Grebenaši i njihov scouting report:

U prijašnjim godinama smo bili svjedoci da jedan igrač može riješiti cijelu završnicu Ožujskog. U našim analizama smo to nekoliko puta anticipirali i točno prognozirali. Jure Stanić i njegovi momci 2016. godine su samo jedan od primjera. Marijan Botica je uz Juru balotaš koji je rođen za ovakve turnire. Međutim ni jednog ni drugog ove godine nema u završnici. Istini za volju, ima Ivana Žuljevića, koji brani titulu i jednako je brz, beskompromisan i neustrašiv kao i Stanić i Botica. Međutim, ove godine se očekuje podloga drugačija od svega što smo dosada vidjeli i igrač koji bi mogao riješiti turnir, a da to malo tko očekuje je Vlatko Ban. Naime, Ban je igrač starog kova sa tehnikom bacanja balote iz „polupjombe“. To je tehnika kojoj odgovara nasut teren. Ukoliko materijala na igralištu bude malo više od uobičajenog (a sve su prilike da će tome biti tako), onda će svi biti sretni što u Sinju nema Anđelka Domikulića Đele, ali i nesretni ako izvuku ekipu Greben. Razlog tome je vrijeme prilagodbe na podlogu igrača koji bacaju iz niskog stava bližanja balote, a takvih je 90 posto. Vrijeme kojeg neće imati u igri do 21 punat, jer prostora za grešku je jako malo. Vlatku na odmet neće biti ni suigrač Hrvoje Tešija, koji je verzija „Jure Stanića“ sa Grebena. To u prijevodu znači, potpuno neopterećen igrač spreman na puno dobre igre u svakakvom tempu i ritmu odigravanja balota. Ni jednom ni drugom na odmet će još manje biti ultra smireni Vele Vetma, koji je korektor ekipe u punom smislu riječi. Također igrač starog kova, idealan smirujući faktor za Bana i Tešiju, na “srednjaku” u trojci. Uz sve navedeno nemojmo isključiti mogućnost da će upravo ova ekipa imati možda i najviše svojih navijača u Sinju. Čak se spominje i nekoliko autobusa, iako informacija nije službeno potvrđena.

Bez obzira što po mnogim mišljenjima ova ekipa neće biti u top 3 ili 4 favorita „na kladionicama“, ako uzmemo u obzir ukupan broj osvojenih najkonkurentnijih turnira u bakelitu. Uz navedeno, Ban nije jedini igrač koji će u Sinju izvrsno vladati polupjombom, jer će tamo biti još aseva poput „Maradone sa Karpata“ Nediljka Nene Juričića. Ipak, po izdvojenom mišljenju u Sinju će biti mnogo poželjnijih ekipa od ove, a Vlatko Ban, Vele Vetma i Hrvoje Tešija su sve samo ne bez šansi da odu do samog kraja.

Comments are closed.