Podsjetnik kako je to bilo 2015.godine i nova postava 2016.: NOVO 31 LICE U SINJU

Detaljna analiza parova četvrtfinala: ŠANSE EKIPA I PRAĆENJE REZULTATA UŽIVO
20 kolovoza, 2016
Neviđen spektakl Ožujsko kupa 2016.: „RIBOLA“ NA TRONU U SINJU
21 kolovoza, 2016

Podsjetnik kako je to bilo 2015.godine i nova postava 2016.: NOVO 31 LICE U SINJU

Tri-najbolje-ekipe-balotasa_Viadel-Zvijeri-Sa-Begusi-i-Magla

Prve tri ekipe iz 2015.godine

Kakve se balote u Dalmaciji igraju i koliko tu ozbiljnih balotaša ima dokaz je jedan nevjerovatan statistički podatatak. Taj je da iz prošle, 2015.godine u Sinju nećemo gledati nijednog igrača. Manji dio igrača nema pravo nastupa (prvoligaški boćari), dok veći dio nije uspio izboriti plasman na završnicu. Podatak je nevjerovatan. Dakle, 31-og igrača od prošle godine (jedna ekipa nije imala četvrtog igrača), odmijenit će 31-no novo lice ove godine (ekipa Gorčina po spisku nema četvrtog igrača). To naravno ne znači da nema nikakvih sličnosti sa onim što se događalo prije godinu dana.

Podsjetimo se kako je to bilo 2015:

Kao i ove godine u turnir se ušlo sa tri do četiri jaka favorita i dva favorita iz sjene te dva autsajdera. S obzirom da su se tada dva od tri izrazita favorita susrela već u prvom kolu (Viadel i Radman), stvari su najbolje izgledale za ekipu S.M.S. Pogotovo jer su opasne i domaće „Zvijeri sa Beguše“ imale nominalno težak ždrijeb i ekipu sa južne balotaške hemisfere predvođenu Markicom Dodigom, kao bivšim boćarskim prvakom svijeta. Viadel je dobiveno u derbiju umalo izgubio, pa na kraju dobio, a Zvijeri su rastrgale goste sa juga i pokazale da su bakelit i željezo dva potpuno različita materijala. Oni koji bakelit poznaju i razume, takav „ružan“ scenarij su i predviđali. Ono što nitko nije predviđao da će S.M.S. nakon sat vremena zaostajati 0:7 protiv potpunog autsajdera iz Potravlja (zbog takvih stvari će i ova Žuja biti napeta od početka do kraja). Favoriti su se ipak probudili i vratili stvari na svoje mjesto u svega pola sata. Opasna Magla iz Kaštela je na četvrtom zogu zadrane deklasirala za nešto više od sat vremena i ostavila nas u znanju da ekipe iz Zadra ni blizu nisu dorasle ekipama iz okolice Splita u ovom načinu igre sa vučom, špondom i gumom.

Polufinalni ždrijeb bio je važan, a na jedan način i odlučujući. Prije istog je bilo mnogo tenzija i drame. Ždrijeb je spojio dva papirnata favorita u borbi za finale već u polufinalu. Viadel je S.M.S demolirao i otvorio sa 15:0 i 19:1. Momci su se vratili u utakmicu, čak imali priliku izići i na 19:15, ali Botica, Ramljak i Peraica su vrhunski igrači koji prokret nisu dozvolili. U te prve dvije derbi utakmice Peraica je pogodio 62 balote, što je vanserijski učinak koji je teško dostići. Ante Toni je time presudio glavnim konkurentima za titulu.

Ždrijeb polufinala je bio značajan utoliko što su balotaški insajderi znali da je ekipa Viadel najranjivija u posljednjem meču, nakon 6 sati sinjskog sunca. Odlične Zvijeri su nakon momaka sa juga, pomeli i Maglu. U finalu su pružili dobar otpor Viadelu, ali su i ostali zamalo prekratki. Peraica je pružio nešto skromniji meč u odnosu na savršenstvo odigrano do tada, ali prekaljeni Botica i Ramljak na iskustvo su izvukli finale.

Ekipa S.M.S. nije imala svoj dan, ali da su izbjegli Viadel u polufinalu, s obzirom da su fizički najspremnija i za nesnosne uvjete bili najpripremljenija ekipa, a iskustva im ne nedostaje, mogli su i u polovnoj igri do titule. Zbog toga je ždrijeb i ove godine važan. Viadel jest dobio tri najsnažnija rivala u borbi za titulu, ali može li to netko ponoviti danas. Po izdvojenom mišljenju, jako jako teško.

Osim podatka da je ove godine u Sinju 31 potpuno novi igrač u odnosu na prošlu, što je pokazatelj genijalnosti projekta, još je jedan podatak vezan za aktere sudionike prošlogodišnje završnice, a istoj toj genijalnosti ide u prilog. Naime, legendarni Marijan Botica u posljednje ravno tri godine ima izrazito negativan omjer mečeva (1:8, uključujući i finale Omiša mjesec dana prije završnice Ožujsko kupa 2015.) sa dijelom ekipe S.M.S. Ipak taj dan i u tim uvjetima, Botica je stigao do vrlo važne pobjede i to u dominantnom stilu. Do danas mu je to jedina pobjeda protiv istih aktera, ali bila je ključna i važna. Dakle, svugdje drugo je moguće bilo što predvidjeti, ali u Sinju, danas, nikako. Svatko ima svoje šanse, a malo sreće može preokrenuti sve, a na kraju baš kao i prije godinu dana reći ćemo da su najbolji na kraju slavili.

Preslika prošle na ovu godinu:

Ove godine će Gorčina ili vrgorčani imati najteži put. Šušnjarići , Božić i Ribola će pokušati dobiti svoju utakmicu i uz to polagati nade u ostale autsajdere da naprave neko iznenađenje. A onda priželjkivati baš tu ekipu u polufinalu, kako bi što lakše i što svježiji ušli u onaj najteži meč. U isto vrijeme će pobjednik derbija imati tri teške utakmice i morati 6 teških i iscrpljujućih sati držati fantastičan nivo igre. Briljantni Viadel je to uspio. Ukoliko to netko drugi uspije, kapa do poda. A sad svi u Sinj!

Comments are closed.