Spektakl Ožujskog: MARKO PLAZONJA, ANTE PLAZONJA I IVAN ŽULJEVIĆ NA TRONU

Darko Radilović najbolji balotaš sa „Dočina“: DUJI PIRIĆU TITULA PRVAKA
12 kolovoza, 2017
ŽUJA 2017: Što su nam govorili balotaški „Bogovi“ prije ždrijeba u Sinju
20 kolovoza, 2017

Spektakl Ožujskog: MARKO PLAZONJA, ANTE PLAZONJA I IVAN ŽULJEVIĆ NA TRONU

Žuja 2017 1

Kakvu smo samo dramu gladali od prve do zadnje minute u Sinju u sklopu finala briljantnog i spektakularnog Ožujsko kupa 2017 gotovo je nevjerovatno.

Lucidni i prekaljeni prvar Marko Plazonja predvodio je nekada mlade nade, a od jučer nedvojbeno etablirane zvijezde „bakelita“ Ivana Žuljevića i Antu Plazonju, inače Markovog sina, do potpuno zasluženo osvojene titule. Oni su u finalnoj utakmici 21:18 pobjedili Gojka Melvana, Tomislava Plazonića, Petra Crljena i Antu Božića (nije ulazio u igru).

Momci su se mjesecima do Sinja probijali kroz Plazonjama rodni Sedramić pokraj Drniša. Tamo su slavili u prvom krugu i poluzavršnici, da bi svoju genijalnost stigli prezentirati u Sinju na prepunom zdanju BK „Sinj“.

U prvoj od tri utakmice sva tri člana pobjedničke ekipe igrala su na jako visokom nivou, a pucanje Ante Plazonje bilo je na razini briljantnog. Problemi su prvake stigli u drugoj, polufinalnoj utakmici. Jako sunce i visoka temperatura zraka generirali su mali pad u igri na sve tri pozicije. Protiv objektivno najlošije ekipe u polufinalu (za što je potrebna dodatna analiza) i u trenutku kada im je balotaška „Fortuna“ debelo okrenula leđa samo lucidnost i mirnoća Marka Plazonje, te nekoliko fantastičnih pogodaka u bulina Ivana Žuljevića (od kojih onaj ključni – za pobjedu), kao i pogodak iz zraka, donijeli su tijesnu pobjedu slavodobitnicima i plasman u veliko finale.

Nakon cijelog dana igranja u nesnosnim vremenskim uvjetima umor je počeo prvi osjećati onaj najstariji, Marko Plazonja. Usput budi rečeno, radi se o igraču koji protiv najjačih balotaša tradicionalno pruža najbolje partije. O tom fenomenu smo već pisali, obzirom da Plazonja ima pozitivan omjer pobjeda i poraza protiv igrača koji nad svim ostalim balotašima dominiraju, tako da uzrok Markove nešto lošije partije leži u manjku kondicijske pripreme, nestvarnoj vrućini i 50 „challengera“ koje igra tokom sezone i koji su ga “stigli” u najgorem mogućem trenutku.

Ante Plazonja i Ivan Žuljević nestvarno briljantni u finalu:

Ono što stariji Plazonja ni jednog trenutka nije gubio je glava i lucidnost u odlučivanju. Naime, u ključnim trenutcima je od svojih pulena tražio „balotu više“, koju je na kraju i dobio, a to znaju i mogu samo najveći, među koje Plazonja nedvojbeno spada. Stariji Plazonja je očitao balotšku lekciju svim prisutnima i pokazao kako se dobivaju velike utakmice i onda kada se ne briljira. Plazonja je dobio meč kojim je na prvaru dominirao, da ne kažemo „harao“ Tomislav Plazonić, a Petar Crljen bio više nego dobar. Samog bulina je bacao na mjesta na kojima je „dodavanje punata u višku balota“ bilo bitno otežano protivniku koji unutar ekipe ima tri klasična pucača.

U jednom trenutku je tražio topavanje balote na sredini terena od Ivana Žuljevića pri tijesnom rezultatu pred kraj trećeg seta u potpuno složenoj situaciji u kojoj je pucanje bila nedvojbeno najgora solucija. Ono što je još nestvarnije je da je Žuljević taj najteži mogući potez odigrao savršeno. Osim tog fantastičnog poteza Žuljević je imao „prvi pogodak“ u bulina za velike punte, čime je ekipu izgurao na 18 punata. A što je tek napravio Ante Plazonja pri rezultatu 18:18 zauvijek će biti zapisano u balotaške almanahe.

Naime, posljednjom balotom, 4 minute do sučevog zvižduka Ante naslanja bulina u svoja dva punta i to sa idealne strane. Taj potez na zadnjoj crti je moguće izvesti sa jednom od deset balota u prosjeku, a on je bulina naslonio sa desne umjesto sa lijeve strane i umjesto punat ostvario dva punta na tlu, čime je Gojka Melvana prisilio da „pretežno“ gađa bulina umjesto bliže balote (na 35 cm od bulina), što je značajno velika razlika. Tom je bravurom Melvana prisilio da ima dva hitca u dvije balote ili jedan hitac u bulina, umjesto dva hitca u jednu balotu. Melvan, koji je također poznat kao najbolji za najvažnije trenutke, bulina nije uspio izvući. Zadnja crta i težak teren su u toj priči ključni faktori, a potez mlađeg Plazonje koji je stigao nakon dva promašaja pucača i u najvažnijem i najključnijem trenutku je ravan čudu. Također, u materiji koja je odavno poluprofesionalizam po tko zna koji put pokazalo se da sreća u većini slučajeva prati one koji igraju najbolje. Tako je bio i ovaj put, a naslonjenog bulina je mlađi Plazonja itekako zaslužio.

Marko Plazonja, Ivan Žuljević i Ante Plazonja, koji su, kada se podvuče crta ispod iscrpljujućeg finala, u svim segmentima balotaške igre pokazali najviše, su slavili potpuno zasluženu pobjedu do dugo u noć.

Comments are closed.