Što nas čeka dogodine?! JOŠ BOLJE PLANIRANJE I NEIZVIJESNA UTRKA

Branko Ćubela „položio“ ispit: OTAC TIHO I SIN IVAN ČORIĆ SLAVILI NA GRIPAMA
30 prosinca, 2016
REKORDI PO GODINAMA IGRANJA, GODIŠNJA POSTIGNUĆA I ZVIJEZDE BALOTANJA
30 prosinca, 2016

Što nas čeka dogodine?! JOŠ BOLJE PLANIRANJE I NEIZVIJESNA UTRKA

Ante Vuković Dugi Duje Pešić Bakaja

Duje Pešić i Ante Vuković

Novi kriteriji za izbor najboljeg balotaša po staro-dalmatinskim pravilima po „dalmacijabalote.com“ su već dostupni na „portalu“, a u skladu s njima oni najozbiljniji igrači već planiraju sezonu. Neke ekipe su već oformljene, a hoće li to donijeti i titule ostaje za vidjeti.

Utrka „za Hrvojem Milavićem“ krenit će uskoro, u ranoj fazi godine neće se znati baš ništa, a odlučivati će je oni najsnažniji turniri. U prijevodu i hipotetski da su novogodišnji kriteriji bili aktualni i relevantni 2016. godine i da se sezona lomila na Kacunaru i parovima Omiša, prvih četiri ili pet igrača bi imali ozbiljne šanse za titulu. Razlog tome je taj što bi pobjedniku ta dva turnira u zbroju donijela 3700 bodova. Stoga, ove godine očekujmo borbu do samog kraja i naglasak na ona najsnažnija i najposjećenija balotaška nadmetanja.

Dio igrača će u sezonu krenuti na način da „napadaju sve što se boduje“ kako bi stekli malu bodovnu prednost, dok će drugi dio igrača u sezonu ući sa limitiranim brojem turnira kako bi sačuvali snagu za kasniji zalet. Ništa od toga nije slučajno, naravno. Onaj tko se približi broju 150 kao ukupnom broju mečeva u sezoni, gotovo sigurno neće do „kraljevstva“. U grupu igrača koji će sporije krenuti u sezonu spadaju i boćari prve i druge lige, koji boćarsku sezonu završavaju krajem ožujka. Njih predvodi Luka Žure, a kondicija, jak motiv, dobar „menađment“ i kvalitetna priprema mečeva će odlučivati sam vrh, baš kao i dosada.

Novost je ta da će se u utrku uključiti (u slučaju da nešto ozbiljno osvoje) i jedan Marko Skejo ili Ante Vuković Dugi. Njima i igračima iz tih krajeva u prilog će ići i bonus bodovi sa najsnažnijih nadmetanja, o kojima čitatelji i igrači više mogu pronaći u „Kriterijima 2017“.

Analiza šansi igrača iz srednje Dalmacije je priča za sebe. Također, mnogo je duža i zahtijeva poseban osvrt. Ipak, igrači sa makar minimalnim šansama su oni bolji, kvalitetniji i oni relativno mlađi. Marijan Botica i Marin Ribičić spadaju u genijalce koji su stalno među 16 najboljih, ali koje baš kondicijska priprema uzrokovana mnogim od ostalih faktora dijeli od šanse za sam tron. Igrači koji su zagazili u četrdesetu, a svoje šanse imaju su: Mate Kesić, Tonći Jerić i Petar Bilokapić. Tom trojcu dodajmo Luku Žuru, Denisa Ramljaka, Hrvoja Milavić, Sinišu Stipića i Matu Paveškovića, i dobit ćemo osam igrača među kojima se, po „izdvojenom mišljenju“ i sa 90 postotnom sigurnošću, krije „Kralj bakelita 2017.“ Ipak, balote nebi bile zanimljive kada jedan Marko Plazonja, fenomenalni Lukša Bratim, Toni Bašić ili spomenuti Vuković, Ribičić ili Botica i mnogi, mnogi drugi onim najspremnijima nebi mogli poremetiti „račune“.

Denis Ramljak Hrvoje Milavić Marijan Botica

Denis Ramljak, Hrvoje Milavić i Marijan Botica

Comments are closed.