TRADICIJA BALOTANJA U DALMACIJI: Način biranja suigrača – “Na bulina”

Sokol slavio u Metkoviću važnu pobjedu: PULA I VARGON NEUMOLJIVI !
26 siječnja, 2020
Derbi za prvaka: HAJDUK RAŠICA – KOMOLAC U SKLOPU 2.HBL-JUG
1 veljače, 2020

TRADICIJA BALOTANJA U DALMACIJI: Način biranja suigrača – “Na bulina”

dav

Biranje “Na bulina” u Dalmaciji

Osim same igre balota na sve moguće načine od bakelita, rafe, vola ili petanke, u igri bakelita postoji još jedna ponekad i najzanimljivija igra. Naime, balotaška nedjelja poslijepodne na većini od preko 500 igrališta u Dalmaciji počinje na isti način i to biranjem ekipa “Na bulina”, kako balotaši popularno kažu.

Pravila igre:

Svaki igrač koji je prisutan na igralištu igra samo sa jednom balotom, samo jedno odigravanje. Drugu balotu drži u ruci, nosi ju i ne igra ju.

Balote koje su bačene u nastavku ne smiju gurati već dobližane balote više od 50 centimetara, a bulin koji je guran tj. dotaknut generalno, se vraća na isto, ono početno, mjesto (neka igrališta dozvoljavaju slobodno guranje ili balota ili samo bulina ili svih predmeta).

Dva igrača koja svoje boće dobližaju najbliže ili bliže od ostalih igrača, biraju suigrače naizmjenice na način da prvi bira igrač koji je svoju balotu dobližao najbliže, sve dok se ne popune ekipe od šest (u većini slučajeva) ili osam, deset ili u manjoj varijanti kada se igraju parovi, od četiri igrača.

Negativnosti ili pak draž koju igra sa sobom nosi?!

Onu konačnu draž igri daje situacija kada je na igralištu prisutan neparan broj igrača i kada jedan igrač mora “otpasti”. Upravo ova situacija je bila okidač za balotaške nesporazume diljem Dalmacije kroz povijest igre, a u kultnoj dvorani u Stobreču se svojevremeno događalo da bi “Na bulina” bacalo 13 do 15 igrača, nakon čega su se stvarali “klanovi” gdje bi čak 7 do 9 igrača otpadalo. U tim trenutcima su stajale karte, kave i sva ostala događanja u dvorani, a teren bi na to jedno odigravanje bio kao šipak pun. Igra koja je trajala i trajat će dok je balota.

Comments are closed.