ULTIMATIVNI GOSPODIN: Veliki Luka Žure si nije dao za pravo produžiti utakmicu do svoje pobjede

VAŽAN TRENUTAK U POVIJESTI BALOTA: Zašto su “Tetići” uopće imali šansu za pobjedu?!
9 rujna, 2018
Senzacija u Finalu Koprivnog 2018: „TETIĆI“ NA VRHU U PREOKRETU „ZA GODINE“
9 rujna, 2018

ULTIMATIVNI GOSPODIN: Veliki Luka Žure si nije dao za pravo produžiti utakmicu do svoje pobjede

Mate Pavešković Ivan Iko Palaversa Luka Žure Mate Kesić (41)

Svaki čovjek pa i balotaš ima svoje vrline i mane. Kako igračke tako i ljudske. U toj priči nema iznimke i Luka Žure nije, kao nitko od nas ostalih ljudi ni balotaša iznimka. Međutim, ono što dijeli najveće prvake i najveće šampione je momenat u kojem velikan stavi na „tapet“ svoj osobni uspjeh u tom momentu za dobro igre u globalu. Luka Žure je izgubio u finalu Koprivnog, ali je kao najveća zvijezda bakelita i njegovo lice, vođa i lider pokazao, po još jedan put, kako se sport vodi u jedno bolje sutra.

Prošlogodišnje Koprivno i presedan koji je uveo upravo Žure:

Da bi dublje analizirali što je to Luka u finalu “Koprivnog 2018” značajno napravio moramo se podsjetiti prošlogodišnjeg izdanja turnira, “Koprivno 2017”. Tamo je upravo Žure kao organizator kao pravilo uveo vremensko ograničenje izbacivanja balote ukoliko to jedna od ekipa zatraži. Nadmetanje se pokazalo kao pun pogodak, naprosto jer nije bilo utakmica od šest, sedam ili osam sati.

U sklopu ovogodišnjeg finala, Žure i Pirić su imali set i 15:9 u drugom setu. Da je Žure želio „udarati ispod pojasa“, on je mogao usporit (a on to zna, kao i nekolicina drugih igrača) Dadu Pirića i potpuno razbiti tempo utakmice. Tetići bi izišli na 12, 13 ili 14 punata, ali u utakmici koju je Žure mogao produžiti na 50 ili 55 minuta (u partiji u kojoj on već ima 15 punata), Tetići bi bili potpuno bez izgleda i nikad nebi uzeli šesnaesti punat u sklopu drugog seta. Onaj tko razumije materiju, to mu je savršeno jasno.

Luka Žure je mogao, ali Luka Žure nije htio razdužiti utakmicu. Luka Žure zna da se balote igraju jednako zbog njega, kao i zbog Siniša Aničića, zbog Mate Paveškovića, kao i zbog Ante Tomaševića, Ivana Šiška, Ivice Tešije, Marka Skeje, Ante Ljubičića, Maria Gašpara ili Damira Mužinića ili bilo koga drugog od pet ili deset tisuća balotaša.

Luka Žure je u finalu Koprivnog pokazao kako istinski lider igre brine za svoj sport. Biti najbolji igrač svih vremena, biti Luka Žure, ne znači samo osvajati naslove. Biti Luka Žure je nešto mnogo veće i važnije. Biti Luka Žure znači biti jednako velik gospodin porazu, kao i u pobjedi. Biti Luka Žure znači voditi igru na ispravan i pravedniji način, bez obzira na mogući osobni interes u datom momentu. Zato je Luka Žure iz jednog od, možda, najvažnijih finala u povijesti balotanja po staro – dalmatinskim pravilima izišao kao veliki pobjednik.

Siniša Aničić Damir Mužinić

Comments are closed.